StoryEditorOCM
Film & TVGrad ima svoju ulogu

‘Splitski‘ film na tri festivala: ‘Tereza37‘ Lane Barić i Danila Šerbedžije putuje u Ameriku

Piše Jasenka Leskur
29. travnja 2021. - 14:30

"Tereza37", splitske scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije, ovih se dana prikazuje na festivalima u američkom Indianapolisu, u Beirutu te u Stockholmu.

U filmu snimanom u Splitu Lana Barić tumači naslovnu ulogu žene nerealizirane u materinstvu i pod pritiskom okoline koja započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život.

"Tereza37" bit će tako prikazana na Indy Film Festu u glavnom gradu američke savezne države Indiane, na desetodnevnom festivalu tijekom kojega gledatelji iz SAD-a, Kanade i Meksika mogu pogledati više od stotinu kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a online će film biti dostupan na festivalskoj stranici od 29. travnja.

U Beirutu će se u lipnju prikazati na Međunarodnom festivalu ženskog filma, na međunarodnom natjecanju dugometražnog igranog filma. Festival je posvećen filmovima o ženama ili filmovima koje potpisuju žene.

image
Neja Markicevic/Cropix

Također, ovaj će film moći gledati posjetitelji Festivala novog balkanskog filma BaNeFF u Stockholmu. Riječ je o festivalu koji je posvećen novijoj produkciji zemalja s područja Balkana, usmjeren na filmove koji se bave balkanskim temama i na filmove koji nemaju širu distribuciju u skandinavskim zemljama. Ovogodišnje, 10. izdanje, održava se od 12. do 30. travnja.

"Tereza37" premijeru je imala na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi se put predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film od tada putuje po festivalima diljem svijeta (Španjolska, Crna Gora, Francuska), a osim u Puli, nagradom se ovjenčao na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike. Film je ovih dana ušao i u konkurenciju beogradskog FEST-a.

Osim Lane Barić, uloge u filmu tumače Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:06