StoryEditor
Film & TV26. STFF OD 15. DO 21.9.

Split Film Festival prvi put u hibridnom obliku: otvara se ‘uživo‘ u kinu ‘Karaman‘ premijerom ‘Nultog krajolika‘, a glavnina programa bit će ‘online‘

Piše Marko Njegić
10. rujna 2021. - 18:30

Nešto manje od tjedan dana ostalo je do početka 26. izdanja Split Film Festivala, iznimno postojanog STFF-a, najstarije međunarodne filmske manifestacije u Hrvatskoj.

Predviđen za održavanje od 15. do 21. rujna, STFF će se prvi put u povijesti odvijati u hibridnom obliku, odnosno glavnina programa bit će dostupna "online" na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr od 16. rujna, a dio programa je besplatan.

Festival se 15. rujna otvara "uživo" u kinu "Karaman" premijerom nagrađivanog "Nultog krajolika" splitskog filmaša Bruna Pavića, inače jedinog novijeg dugometražnog hrvatskog filma na 26. STFF-u.

No, tu su kratkometražni filmovi, njih osam: "U vodi" Ive Gavrilović, "Obećani" Marina Habulana, "Plodovi suše" Dinka Kumanovića, "Harmonika čovjek pas" Ognjena Livade, "Oblaci su daleko" Gorana Nježića i Matije Tomića, "Potraga za" Petre Patafte, "Transition" Mihaele Podboj i "Glasovna poruka" Josipa Sunka.

Svi oni konkuriraju za nedavno uvedenu nagradu "Ivan Martinac", nazvanu po kultnom alternativnom splitskom filmašu, a dva hrvatska kratkiša ("Osijek <-> Kopenhagen, grad traži ubojicu" Ivana Faktora, "1. disonantni komad za kameru i tijelo" Nastasje Štefanić i Matije Kralja) ušla su u međunarodnu konkurenciju kratkog filma koja sadrži 33 naslova.

Ivan Martinac ove će godine dobiti "in memoriam" u Posebnom programu STFF-a (projekcija "Kuće na pijesku") zajedno "alternativcima koji su zadužili festival i prerano nas napustili", Tomislavom Gotovcem ("Glenn Miller I./Srednjoškolsko igralište I.") i Ivanom Ladislavom Galetom ("Dva vremena u jednom prostoru").

Filmovi sa svih strana

Naravno, kao i dosad, STFF je osigurao niz međunarodnih filmova, redom hrvatskih premijera, a u nekim slučajevima europskih, pa i svjetskih.

Tako se u konkurenciji dugometražnog filma nalazi osam naslova koja su "nastala u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije", stižu iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda, Indije, Kosova i Španjolske, a u utrci su za nagradu "Rep", skulpturu akademskog slikara Gorkog Žuvele.

Čak šest od tih osam filmova na STFF stiže s festivala u Rotterdamu ("Kamenčići", "Crna meduza", "Gozba", "Rub svitanja", "Tražeći Veneru", "Bebia, moja jedina želja"), jedan s Berlinalea ("Dođi ovamo") i jedan s Tallinna ("Beba"). Potonji je film ujedno i najžanrovskiji u nizu, horor triler.

U popratnom programu (Forum, Frame Extended...) krije se 14 dugometražnih filmova koji se izdvajaju "raznolikošću tretiranih tema koje opsjedaju globalni svijet". Unutar Foruma filmovi su iz Grčke, Portugala, Irana i Japana, a najviše se ističe indijski "Adieu Godard", komični "hommage" čuvenom francuskom "novovalovcu".

Frame Extended, među ostalim, donosi još dva filma s Rotterdama, dokumentarac "Čovjek s kamerom" i dramu "Suzanna Andler" s velikom europskom zvijezdom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi.

STFF-ovci mimo filmova najavljuju i tri interaktivne AR instalacije, te videokonferenciju na "streaming" temu "Budućnost pokretnih slika".

item - id = 1126356
related id = 0 -> 1130543
related id = 1 -> 1129207
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 01:13