StoryEditorOCM
Film & TV28. izdanje festivala

Splićani rasturili u Sarajevu: Juraj Lerotić, Josip Lukić, Ante Zlatko Stolica i Lana Barić vraćaju se kući s nagradama, a to nisu sva priznanja za hrvatski film

Piše Marko Njegić
20. kolovoza 2022. - 09:29

Najavili smo da tri splitska filmaša predstavljaju svoje nove filmove na ovogodišnjem 28. po redu Sarajevskom festivalu, Juraj Lerotić ("Sigurno mjesto"), Ante Zlatko Stolica ("Babajanja") i Josip Lukić ("Nije zima za komarce"), a na kraju se sva trojica kući vraćaju s vrijednim nagradama. Splićani su u Sarajevu blago rečeno rasturili.

"Sigurno mjesto" je osvojilo Srce Sarajeva za najbolji film i glumca Lerotića koji se našao i ispred kamere svog dugometražnog redateljskog prvijenca. Netom prije Sarajeva, "Sigurno mjesto" je dobilo tri nagrade na festivalu u Locarnu, za film, redatelja u usponu i glumca Gorana Markovića. Hvalevrijedan uspjeh.

image

Juraj Lerotić

Elvis Barukcic/Afp

"Nije zima za komarce" je, pak, proglašen je najboljim u natjecateljskoj kategoriji Studentski film, a "Babajanja" je primila specijalno priznanje žirija za kratki dokumentarac. To nije sve. Jer, još su neki hrvatski filmovi trijufirali u Sarajevu.

Nagrada za ljudska prava u natjecateljskoj kategoriji Dokumentarni film pripala je "Većima od traume" Vedrane Pribačić, a Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac manjinskoj hrvatskoj prodkciji "Muzej revolucije" Srđana Keče.

Ni to nije sve kad je hrvatska filmska industrija u pitanju. Podsjetimo, u Sarajevu je slavila i serija "Područje bez signala" Dalibora Matanića. "Područje bez signala" je osvojilo čak pet Srca Sarajeva, za najbolju seriju, režiju, scenarij i uloge Lane Barić i Izudina Bajrovića.

Ovo je Lani treća nagrada u nizu nakon što je u Puli osvojila Zlatnu arenu za ulogu u filmu "Glava velike ribe" Arsena Oremovića i nagradu za svoj kratkometražni redateljski prvijenac "Snjeguljica" na Motovunu.

image

Slavlje ekipe Lerotićeva filma

Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 09:26