StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

SPECIJALIST Tange i cash

20. lipnja 2020. - 22:58

Plameni jezici užarenih erotskih trilera zahvatili su i akcijski žanr sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Sparivanje erotskih i akcijskih trilera dogodilo se upravo u filmu "The Specialist" (1994.). Bio je to odlično tempiran blockbuster, poput bombe iz kuhinje najvećeg majstora za eksplozive.

Oba žanra bila su tada na vrhuncu popularnosti, a studio Warner Bros je angažirao megazvijezde koje su slovile za njihovo utjelovljenje, sinonim za akcijski film (Sylvester Stallone) i erotski triler (Sharon Stone). Nabildani Stallone je ostvario veliki "comeback" akcijskim junačenjem u "Cliffhangeru" i "Demolition Manu" nakon neuspjeha na kinoblagajnama s komedijama "Oscar" i "Stop Or My Mom Will Shoot.

FILM: The Specialist; akcijski triler; SAD, 1994. REŽIJA: Luis Llosa ULOGE: Sylvester Stallone, Sharon Stone OCJENA: ** ½

Seksepilna Stone je punila kina kao razgolićena "femme fatale" u "Sirovim strastima" i "Sliveru". Dosta je bilo na plakat "Specijalista" nalijepiti superzvučna prezimena Stallone-Stone i sve jasno kao dan. Kombinacija je dobitna, Loto 6 od 69. Bicepsi i, hm, sise. Bicep-sise.

Čitava stvar biva dvostruko potentnija uzme li se u obzir da se film bavi odnosom stručnjaka za eksplozive i fatalne žene iz "noira", tj. da je "The Specialist" bombaški akcijski triler, "Speed" i "Blown Away" s eksplodirajućim erotskim scenama. Stone je doslovce postala "sex-bomb", a scenarij Alexandre Seros ("Put bez povratka", američki remake "Nikite") kao da se trudio pronaći tajnu vezu na relaciji seks-eksplozija i pokušao načiniti da se sljube, postanu jedno - seksplozija.

Podsekst, pardon podtekst "Specijalista" zanimljiviji je (za iščitavanje) od samoga filma. "The Specialist" na ponovno gledanje naizgled pristupa seksu kao aktiviranju/tempiranju bombe, s uvlačenjem i izvlačenjem osigurača da dođe do eksplozije/vrhunca. Tako "femme fatale" May Munro (Stone) svaki put zastenje kad bombe eksplodiraju u kulminaciji akcije u završnici filma, kao da doživljava orgazam.

Dijalog također ide u tom smjeru. "Čujem da kontroliraš svoje eksplozije", May draži bombaškog eksperta Raya (Stallone) koji se, u tom pogledu ironično, preziva Quick. May je angažirala Raya da digne u zrak odgovorne za smrt njezinih roditelja (mačo narcis Eric Roberts i veteran Rod Steiger, obojica zabavno preglumljeni).

Ona preferira da budu razneseni jer su "meci neprecizni", a možda je i Sly želio da još jednom, kao i u "Cliffhangeru", ne puca iz nepresušnih strojnica i ne uzme direktno oružje u ruke. Ray ubija iz daljine, i to samo zlikovce, držeći se mantre "bez (njihove) žene i djece" na tragu Tonyja "Scarface" Montane, odnosno "nevinih promatrača".

Zbog toga se i posvadio s bombaškim partnerom Nedom Trentom (namjerno još preglumljeniji James Woods) kad ovaj unatoč djetetu u autu nije htio obustaviti atentat na "gospodara droge" u Kolumbiji u uvodu filma raskošnih produkcijskih vrijednosti akcijske kinematografije devedesetih. Shrvan traumom, Ray se povlači dok ga ne kontaktira May. "Više ne radim tu vrstu posla", saopći joj on u prvom telefonskom razgovoru.

U suštini, Ray je bombaška verzija Stalloneova Gabea Walkera ("Cliffhanger") koji se jednako tako povukao nakon traumatične uvodne nezgode, ali Slyu valja priznati kako je sa "Specijalistom" barem probao napraviti nešto drukčije, makar razmišljao promućurno kao njegov "action hero" konkurent i drugar Bruce Willis ("Boja noći" iz iste 1994.) da unovči hitoidnost erotskih trilera i ubaci u taj žanr akcijskog junaka sa sličnim imidžom iz filmova "Kobra" i "Tango i Cash".

Nije isključeno i da je Stallone pristao na ulogu samo kako bi otišao sa Šeronkom "dalje" od Schwarzeneggera u "Total Recallu". Kako god bilo, film je najinteresantniji kad ga peruanski redatelj Luis Llosa ("Sniper") snima s mrvu stila bez presinga da zadovolji "uđi i raznesi" normative akcijskog žanra, dakle kao atmosferični "noir" obojan suncem i plavetnim neonom Miamija te ozvučen "bondovskim" orkestracijama Johna Barryja.

Sly je solidno "noirovski" melankoličan, ali Llosa mu ne radi ustupke s tipiziranim akcijskim scenama, poput tučnjave u busu oko (ne)zauzetog sjedala ("Pridržite mi naočale...") koja je krajnje nemaštovita za razliku od nekih detonacija eksplozivnih naprava (istureni dio kata hotela odlama se od zgrade i pada u more).

Šeronka još više prianja u "noir" i ima nekoliko upečatljivih "noirovskih" krupnih planova s cigaretom na usnama, premda se čini malčice odsutnom, kao da joj je lagano već dodijalo svlačiti se pred kamerama i da razmišlja o ulozi (karijere) u "Casinu" Martina Scorsesea.

Njezin lik nije zahvalan i provokativan poput Catherine Trammell ("Basic Instinct" Paula Verhoevena) budući da May mahom defilira mizanscenom u tangama i "toplessu", vodeći duge razgovore s Rayom dok se on rasteže i napinje mišiće, izgledajući da radi karate kate i sudjeluje u natjecanju iz "body buildinga".

Llosa kontrolira seksplozije i odugovlači da Ray i May zaplešu "posljednji tango u Miamiju", vjerojatno zato što Stallone i Stone nemaju jaku kemiju kao npr. ona i Michael Douglas u "Sirovim strastima". Iz današnje perspektive treba respektirati da su se dvije megazvijezde na vrhuncu slave kalibra Stallone-Stone uopće skinule u Adamovu i Evinu odoru jer šansa da se nešto slično danas dogodi je gotovo ravna nuli.

Međutim, kad njih dvoje završe zajedno, seks više djeluje poput Rayova rastezanja/pokazivanja mišića i manje je prirodan od "ševe stoljeća" Šeronke i Douglasa. Glumci naizgled jedva čekaju da redatelj zove "rez" i odbrojavaju sekunde kao do detonacije bombe u miniranom skladištu na kraju filma. Trideset sekundi... 29... boom!

Volim-mrzim odnos

Za režisera "Specijalista" je jedno vrijeme figurirao David Fincher, ali nažalost na kraju nije stao iza kamere filma. Sharon Stone i James Woods su imali volim-mrzim odnos i u "Casinu". P.S. "The Specialist" se prikazuje 21. lipnja na Doma TV u večernjem terminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 20:38