StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Snake Eyes‘: Upoznajte G.I. Joe ‘Blacka‘

30. srpnja 2021. - 18:08

G.I. Joe akcijske figurice bile su u osamdesetima tražene kao Mastersi i Transformersi. Jedna među njima bila je najtraženija – Snake Eyes. Svaki klinac je htio imati Snake Eyesa. Zasigurno je to bilo zbog njegova dizajna, tj. imidža. Snake Eyes je nindžoliki borac odjeven u crno i naružan katanom.

U eri najvećeg ludila za "ninja" filmovima, to je sigurno kumovalo da Snake Eyes postane popularan i da ga požele kupiti svi kojima je mogao biti nadomjestak za neku drugu akcijsku figuricu (američkog) nindže. K tome, njegova maska izgledala je kao spoj kacige za kendo i šljema Dartha Vadera iz "Star Warsa", dakle dodatni razlog za popularnost.

FILM: Snake Eyes: G.I. Joe Origins; akcijska avantura, 2021. REŽIJA: Robert Schwentke ULOGE: Henry Goulding, Andrew Koji DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Klinci osamdesetih su maštali o tome da Snake Eyesa vide jednom i u pravom filmu, ne samo u crtićima, ali to se dogodilo tek kad su odrasli, u blockbusterima "G.I. Joe: Kobrin uzlet" i "G.I. Joe: Osveta" iz 2009. i 2013., gdje je lika glumio Ray Park, poznat kao Darth Maul iz hita "Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja".

Kako "G.I. Joe 1&2" nisu postali toliki megahitovi kao "Transformersi", franšiza je na neko vrijeme stavljena na led, ali čim se stvorila mogućnost za novi film, počelo se šuškati da će Snake Eyes biti glavni lik. Blockbuster "Snake Eyes: G.I. Joe Origins" nosi njegovo ime, a glumi ga zvijezda u usponu Henry Goulding ("Suludo bogati Azijci", "Gospoda").

"Snake Eyes" se uklapa u recentni trend filmova ili serija koji u prvi plan stavljaju popularne likove iz šireg franšiznog svemira (Joker, Venom, Harley Quinn, Cruella, Loki...). Podnaslov "Origins", pak, sugerira nedavni, ali još uvijek aktualni trend o povijesti i korijenima pojedinih junaka, od Batmana, Jamesa Bonda, Wolverinea... do Snake Eyesa.

Ako ste se ikad pitali kako je Snake Eyes postao Snake Eyes, odgovor je pred vama, no dvojbeno je da će vam se svidjeti. Nema to veze s time da Snake Eyes govori, iako je inače bez riječi, odnosno da tek pred kraj filma stavlja prepoznatljivu kacigu, što je izazvalo "kontroverze" kod fanova otprilike kao kad je Judge Dredd skinuo "trade-mark" šljem u svojoj prvoj filmskoj inkarnaciji (Stallone).

Nije se Snake Eyes rodio s kacigom, tako da to nije toliko bitno. Bitnije je bilo da je Robert Schwentke, redatelj neujednačena opusa ("Red letenja", "Žena vremenskog putnika", "RED", "R.I.P.D. Agenti za počivale u miru", "Pobunjena", "Odana"), snimio zaigrani ljetni blockbuster, no "Snake Eyes" je prerijetko takav.

Dakako, nije "Snake Eyes" trebao biti šaren kao "Batman i Robin", ali ni premračan kao "Batman početak". Schwentke je krenuo tim mračnim tragom i pokušao snimiti "craigovski" ozbiljniji, realističniji, prizemljeniji Bond-film, dok Snake Eyesu više paše nešto vedrije, neozbiljnije, lepršavije "mooreovsko".

Istina, Snake Eyes je sav u crnom kao Batman, no "G.I. Joe" nije Shakespeare i lik nema jednaku "težinu", niti je u crtićima bio psihološki nijansiran kao Čovjek-šišmiš. A Schwentke se ponaša kao da jest pa junaku daje "batmanovsku" traumu odmah na početku filma: kao klinac (glumi ga Max Archibald) posvjedočit će umorstvu vlastita oca (Steven Allerick) kad mu je negativac (Samuel Finzi) dao da baci kockice koje su pokazale dvije jedinice.

"Snake eyes, kuća uvijek dobiva", kaže negativac i dade inspiraciju malcu za nadimak, premda će on, kad naraste, uvijek pobijediti. Naravno, Snake Eyes je željan osvete pa će raditi za yakuze i ninje, te mijenjati strane prije nego što se pridruži Elitnoj globalnoj antiterorističkoj grupi G.I. Joe, sve kako bi informaciju o ubojici oca.

Veliki dio priče otpada na njegov odnos s Tommy Arashikageom (više nego solidni Andrew Koji; serija "Warrior"), budućim Storm Shadowom, pripadnikom Kobre i vječnim oponentom Snake Eyesa, toliko da su ostali potentni likovi G.I. Joe svemira, poput pozitivke Scarlett (Samara Weaving, "Ready or Not") i negativke Barunice (Úrsula Corberó, "La casa de papel"), svedeni na epizode.

Uvodna akcija s njima dvojicom obećava film kakav je trebao biti, sa scenom koja bi se mogla naći u starim "Bondovima" i "Indiana Jonesima", kad gangsteri probuše kabinu njihova kamiona s katanama tako da izgleda kao Toshiro Mifune u "Krvavom prijestolju", samo s mačevima umjesto strijela. Međutim, Schwentke usporava akciju i posvećuje se "jin-jang" dvojnosti Snake Eyesa i Tommyja, posebno zanimljivoj time da u konačnici jedan pozitivac nosi crno odijelo, a negativac bijelo.

Seriozniji pristup je hvalevrijedan, makar odnos temeljen na izdaji postaje repetitivan, ali u sukobu s pričom koja, u scenama Snake Eyesova treninga s Hard Masterom (neiskorišteni Iko Uwais, "Racija"), koketira s borilačkim filmovima osamdesetih ("Kickboxer"), kao i "fantasy" spektaklima ("Conan") budući da njegovi testovi uključuju divovske zmije i čarobni kamen nalik dragulju.

S druge strane, akcija je osrednje uzbudljiva, nepogrešivo novomilenijska, dakle počiva na prenabrijanoj kameri i pretamna je ako se ne odvija blizu nekog neona, što znači da je gledatelj lišen užitka čak i kad Schwentke pokušava nadmašiti scenu s mačevima i motorima iz "The Vilainess" i "Johna Wicka 3". Bačene kockice pokazuju dvije jedinice – Snake Eyes je dobio Snake Eyes.

Nastavak na odjavnoj špici

"Marvelovska" ekstra scena nakon odjavne špice sugerira nastavak. Ništa protiv da se snimi (kao i još neki "G.I. Joe" film), samo neka bude razigraniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 21:07