StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Smrtonosno oružje 3‘: Idemo na tri!

19. svibnja 2022. - 15:29

Bombastičnost "Smrtonosnog oružja 3" ("Lethal Weapon 3", 1992.), znatno veća u odnosu na prva dva dijela legendarnog akcijskog serijala, aktivirana je još u vatrenoj uvodnoj špici "trojke", ozvučenoj hit-pjesmom "It's Probably Me". Plameni jezici se šire tijekom predstavljanja filmske ekipe i polako oblikuju zapaljeni broj tri u naslovu filma.

Na samom kraju špice, broj tri eksplodira i najavljuje prvu scenu s dojavom o bombi u automobilu unutar zgrade koja će, dakako, eksplodirati. Tri godine ranije, u "Smrtonosnom oružju 2", broj dva se prelijevao preko naslova "Lethal Weapon" i bio ispisan slovima boje policijske rotirke, nakon čega je momentalno ubacio gledatelje u potjeru s policajcima Martinom Riggsom i Rogerom "Prestar-sam-za-ovo-sranje" Murtaughom (nenadmašni duo Mel Gibson-Danny Glover).

FILM: Lethal Weapon 3; akcija; SAD, 1992. REŽIJA: Richard Donner ULOGE: Mel Gibson, Danny Glover OCJENA: ****

Ako je otvaranje "Smrtonosnog oružja 2" bilo "Vežite se, krećemo", "Lethal Weapon 3" se otvara u stilu "Pripremite se, eksplodiramo". Murtaugh i Riggs stižu na scenu prije odreda za bombe. "Provjerimo to", predlaže Riggs, dok mu Murtaugh govori da bombaši stižu i da je bomba u zgradi.

"Nema bombe, lažna uzbuna", tvrdi Riggs i doda "vjeruj mi". "To je obično moja prva greška", gunđa Murtaugh, kojemu je preostalo samo osam dana do mirovine, kad krene za Riggsom prema zgradi. Naravno, bombe ima i uzbuna je prava. A na bombi "više plastike nego u Cher".

Svejedno, Riggs ulazi u automobil i odluči sam deaktivirati plastični eksploziv umjesto da čeka bombaše, možda i zato da Gibson ne ostane dužan Pierceu Brosnanu u "Živoj žici", jednako kao što ni režiser Richard Donner ("Superman", "Goonies", "Urota", "16 blokova") nije htio "dugovati" Jamesu Cameronu i Russellu Mulcahyju po pitanju eksplodirajućih zgrada u "Terminatoru 2" i "Ricochetu" iz 1991 godine. Hoće li Riggs presjeći crvenu žicu ili plavu i koja je uopće prava, pitanje je sad.

Napetost polako raste i pojačava je mačka kad iznenada doskoči na krov automobila i Murtaugh zamalo dobije infarkt. Riggs tenzije presijeca humorom ("skoro frrrrka") prije nego što konačno presiječe žicu – i to crvenu, krivu. "Rog... zgrabi mačku", poviče Riggs i ubrzo uslijedi veliki "bum". Zgrada eksplodira i sruši se do temelja ("Ups!"), a Riggs i Murtaugh su degradirani u pozornike.

U prvom "Smrtonosnom oružju" eksplodirala je jedna kuća negdje oko polovice filma, drugi dio je završavao rušenjem (ne i eksplozijom) ostakljene kućerine negativaca, a trojka, znači, počinje prasnućem višekatnice. Sjetimo se i bombe u Murtaughovom zahodu iz "dvojke", što je Riggs i spomenuo. Usporedba između jedne i druge "bombaške" scene najbolje oslikava razliku između "Lethal Weapon 2" i "3".

Prijašnja scena zatezala je akcijsko-trilersku i dramsku napetost do maksimuma: stvarno je izgledalo da bi Murtaugh mogao stradati i strah se crtao na njegovim očima koliko god da ga je Riggs pokušavao otjerati držeći za ruke partnera i prijatelja s kojim je postao brat kad je ostao s njime do zadnjeg trena i skoka s WC školjke u kadu.

Scena u "Smrtonosnom oružju 3" je tenzična, ali i humoristična, lišena drame: u svakom momentu gledatelj zna ono što je znao i mali filmofil u autoparodičnom "Posljednjem akcijskom junaku": heroj(i) neće stradati, već uvrh glave biti "lakše ozlijeđen(i)". Da će komedija dobiti veći prostor u "Lethal Weapon 3" sugerirao je i plakat s Joeom Pescijem kako, kao komični lik Leo Getz, proviruje iza ramena Gibsona i Glovera koji su prethodno sami krasili postere filmova.

Komedija "Smrtonosnog oružja 3" potencirana je povećom Getzovom minutažom nakon Pescijeva Oscara za "Dobre momke" i Donner je ubacuje i u prvu potjeru, kad se Murtaughu pridružuje punašna tamnoputa zaštitarka Delores (Delores Hall). Ona sebe naziva "drumskim ratnikom", moguće i zbog "Mad Max" Gibsona, vozeći, pjevušeći i pipkajući Rogera dok se Riggs pentra po drugom vozilu.

Nedvojbeno, "Lethal Weapon 3" je posvijetlio mračniji ton dvaju superiornijih prethodnika, izuzetnih primjeraka zlatnog doba akcijskog žanra, a i "Pobješnjeli Riggs" je smireniji nego prije, tek povremeno ludast (scena pripitomljavanja režećeg rotvajlera keksima i šašavim izrazima lica), kamoli lud, više nekakva "PG-13" verzija lika.

Međutim, usprkos tome, naslov pjesme "It's Probably Me"/"To sam vjerojatno ja" ne laže i ovo je, u suštini, još uvijek "Smrtonosno oružje" kakvo volimo, sa spektakularnom akcijom i prepoznatljivom dinamikom "buddy" dvojca ("Idemo na tri!"), posebice u onim ponešto reduciranim, ali i dalje postojećim malim-velikim ljudskim trenucima fokusiranim na likove dvojice nešto starijih policajaca ("Stari žilet? Staro lice...") i njihovo partnerstvo, prijateljstvo i bratstvo.

Primjerice, Riggsovo zaljubljivanje u njegovu žensku inačicu Lornu Cole (dobra Rene Russo) iz Unutarnje kontrole s kojom će uspoređivati ožiljke i razgolititi sličnu scenu iz "Ralja". Kad Roger pokazuje tinejdžerskom sinu (Damon Hines) kako da se prvi put obrije, Donner snima veoma nježan obiteljski/očinski momenat koji ima dodatnu težinu.

Jer, Murtaugh je u samoobrani ubio njegovog prijatelja koji je skrenuo na suprotnu stranu zakona kad je dobio uzi u ruke posredstvom brutalnog prljavog policajca i trgovca oružjem Jacka Travisa (Stuart Wilson), čija su specijalnost pancirni meci, "ubojice pandura".

"Lethal Weapon 3" se nadovezuje na "Boyz n the Hood" i aktualno stradavanje mladih crnaca tako što za negativca ima Travisa i junaci ga pošto-poto žele uhvatiti, čime film kao da izražava moguću apologiju zbog policijske brutalnosti u slučaju Rodneyja Kinga, pa i Riggsovog i Murtaughovog pridonošenja "pustošenju i neredu" ("Ja sam nered, on je pustošenje"), tj. prekoračenju ovlasti u zabavne svrhe (scena s tipom koji nije prešao cestu na zebri).

Krivnja proganja Murtaugha nakon Darrylove smrti i on je sve ljući, bliži rubu i okreće se alkoholu, stoga Riggs, za promjenu, smiruje njega, a ne obratno, u kratkoj, no efektnoj inverziji njihova odnosa i jednoj od najhumanijih scena serijala. "Što se dogodi tebi, dogodi se meni", Riggs podsjeća Murtaugha i otrijezni ga za akciju koja je ovdje ponajbolja u serijalu.

Donner je nadmašio samoga sebe centralnom sekvencijom filma koja je jedna od definicija kaskaderske akcijske kinetike iz vremena kad je akcija bila opipljiva u odnosu na današnju računalno generiranu i vrtjela se unedogled na VHS-u potpisnika ovih redaka.

Sekvencija započinje izvrsnom režiranom pucnjavom (Riggs s dva pištolja u stilu Johna Wooa) i pretvara se u sjajno orkestriranu potjeru na relaciji vlak-kamionet-motocikl, a tu je i zrakoplov koji slijeće u stražnjem planu u "money shot" kadru filma.

Hvatajući Travisa u kamionetu, Riggs najprije visi na prednjem dijelu vlaka, nakon čega uzima policijski motocikl i juri za negativcem, izbjegavajući sudare s automobilima iz drugog smjera, ali ne i bliski susret s šleperom i pad s nedovršenog nadvožnjaka, što će ga koštati "trade mark" dislokacije ramena.

Akcija se zatim seli sa konstrukcije autoceste na gradilište izvan grada, gdje se Donner opet vraća revolverašenju, s vrhuncem u Travisovu jurišanju na Riggsa u neprobojnom buldožeru protiv kojeg pomažu samo probojni "cop killer" meci. Ima još, to nije sve: kad krene odjavna špica i gledatelj pomisli da je film gotov, Donner zatvara bombastični krug s "after credits" scenom (svojevrsni Marvel prije Marvela) i još jednom bombom u nekoj zgradi koja grune prije nego što Riggs i Murtaugh uopće uspiju izaći iz auta. Idemo na tri: jedan, dva, "bum".

Odskočna daska za 'Brzinu'

Od sva četiri "Smrtonosna oružja", negativac je u ovome nekako najmanje dojmljiv i nema nešto prepoznatljivo i citatno poput, recimo, Joshue iz originala ili južnoafričkih diplomata iz drugog dijela ("Dip-lo-ma-tic Immunity"). Treći film odlično je snimio poznati direktor fotografije Jan De Bont ("Krv i meso", "Dragulj s Nila", "Umri muški", "Crna kiša", "Lov na Crveni Oktobar") kojemu je upravo ovaj rad bio definitivna odskočna daska za režiju "Brzine". Ovo je bio i najveći hit serijala u svjetskim kinima, dok je u američkima to "Lethal Weapon 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 00:04