StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

SLOMLJENA STRIJELA Od viška bojeva glava ne boli

10. travnja 2020. - 10:42

FILM: Broken Arrow; akcija; SAD, 1996. REŽIJA: John Woo ULOGE: John Travolta, Christian Slater OCJENA: *** ½

Prepare to go ballistic. Reklamna krilatica s plakata i foršpana "Slomljene strijele" (1996.) pripremala je publiku za akciju na raketni pogon, nuklearni projektil od filma. Sam naslov "Broken Arrow" odnosi se na vojni termin i označava gubitak nuklearnog oružja.

"Ne znam što je strašnije - izgubiti nuklearno oružje ili da se nešto tako događa toliko često da za to postoji termin", pita se s pravom jedan lik u filmu, Giles Prentice (Frank Whaley), bockajući američku vojnu vrhušku. Nuklearno oružje, točnije dvije bojeve glave, nije izgubljeno.

Oteo ga je vojni pilot Vic Deakins (John Travolta; kamera ga ljubi kao da je Chow Yun-Fat) s planom da proda bojeve glave, zaradi milijune i kupi pet posto dionica "Volva", znajući da će "pomagati u stvaranju najsigurnijih automobila na svijetu". Deakinsa može jedino spriječiti njegov bivši partner i prijatelj Riley Hale (Christian Slater) kojeg je pokušao ubiti i uspio "samo" izbaciti iz letećeg B-3 Stealth bombardera, na njegovu nesreću s padobranom.

Režirajući drugi hollywoodski projekt nakon izvanredna debija "Hard Target" s Van Dammeom, John Woo pronalazi žanrovsku subverziju u scenariju Grahama Yosta ("Speed"). Kad su takve grandiozne bombaške prijetnje u pitanju, obično se pretvore u djelo u završnici akcijskog filma, kad junak zaustavi tajmer netom prije nego otkucavanje minuta i sekunda dođe do kraja, ne nužno na "bondovskih" 0.07.

U "Slomljenoj strijeli" se to baš i ne odvija tako. Naime, poludjeli Deakins aktivira jednu "nuklearku" već negdje pred kraj prve trećine filma, a Hale neće spriječiti njezin prasak. Bojeva glava doista eksplodira i to se prvi put "zapravo" dogodilo (npr. scena u "Terminatoru 2" je samo košmar) u akcijskim blocbusterima (godinama uoči "Cijene straha", "Terminatora 3", nastavka "Viteza tame" i "Indiane Jonesa IV") na Zemlji ("Dan nezavisnosti" i "Armagedon" aktivirali su takve bombe u svemiru).

Srećom, atomska bomba eksplodira duboko ispod zemlje, u jednom napuštenom rudniku bakra usred pustinje Utah. Podzemna detonacija "upila" je svu radijaciju, ali elektromagnetski puls je srušio jedan helikopter, a njezin udar izorao zemlju i stvorio uvjete za snimanje pješčanog "Dan velikih valova".

Da je vidio taj prizor, ludi Kilgore (Robert Duvall) iz "Apokalipse danas" možda bi poželio surfati. Deakins ne odlazi toliko daleko i zadovoljava se rečenicom koja se može prenijeti na cijeli film - "Damn, what a rush". "Broken Arrow" nastavlja izazivati akcijski "rush", iako je bojeva glava detonirana debelo prije kraja.

Mnogi bi redatelji tu sekvenciju ostavili za (pred) završnicu filma, međutim Woo ima još aduta u rukavu i takoreći svaku akcijsku scenu režira kao da je finale. Redatelj se drži Deakinsove "rope&dope" strategije pokupljene od Muhammada Alija u legendarnom boksačkom meču s Georgeom Foremanom.

"Pokažeš protivniku jedno i onda – pow! - napraviš nešto drugo". Film započnje sjajno snimljenim boksačkim sparingom Deakinsa i Halea u kojem Woo s kamerom iz najvišeg gornjeg rakursa ističe crno-bijelu "jin-jang" simboliku ringa, tj. oslikavanja (budućeg) negativca i pozitivca.

"Mitsko" suprostavljanje protagonista/antagonista specijalnost je Wooa i u tom smislu je pokušao nametnuti svoje autorstvo u visokobudžetnom studijskom projektu 20th Century Foxa koji je imao vlastite "namete" - replicirati uspjeh hitoidne (i superiorne) "Brzine", računajući i odnos akcijskog junaka Halea sa slatkom čuvaricom parka Terry Carmichael (Samantha Mathis). Na sreću Foxa, Woo je iznašao načina kako da doskoči kinetičkoj premisi "Speeda" i ne spusti brzinu ispod 75 kilometara na sat.

Likovi konstantno mijenjaju prometala, od zrakoplova-bombardera preko humvee-terenaca i helikoptera do vlaka, a redateljev osjećaj za pokret, bio on "usporeni" ili ne, anulira karakterno ukočeni scenarij koji je ponajprije potencirao ugrozu - umjesto putnika jednog busa sada mogu stradati milijuni i "jugozapad SAD-a bi mogao biti mirno susjedstvo narednih deset tisuća godina".

I proračun "Slomljene strijele" je potencirao dotad nikad ispoliraniji spektakl u režiji hongkonškog filmaša pa u odnosu na njegov "siroviji" hollywoodski prvijenac "Teška meta" (kao i "Bolje sutra", "Ubojicu" i "Žestokog policajca") izgleda gotovo kao "Terminator 2" naspram "T1".

No, to je još uvijek film s potpisom Wooa, "najautorskije" režirana akcija 1996. uz "Nemoguću misiju" Briana De Palme, "Posljednjeg preživjelog" Waltera Hilla i "Pakleni poljubac" Rennyja Harlina. Teško da ćete, primjerice, skužiti rukopis Charlesa Russella, Kevina Hooksa na "Eraseru" i "Fledu", pa i Andrewa Davisa ("Chain Reaction"), no Woo je Woo u "Broken Arrow", makar teški "mainstream".

Njegov stil je prepoznatljiv: poetsko-akcijski usporeni pokreti i koreografsko-geografski pregledna kasakaderska akrobatika (iz današnje optike još veći praznik za oči), ulazak "preporođenog" negativca u film i izlazak iz istog, značajne razmjene pogleda junaka i zlikovca u krupnom planu...

Razlika je samo što sada u prvom planu nije "gun fu" akcija s dva pištolja i sve je grandioznije (od viška - bojeva - glava ne boli), s naglaskom na spektakularne vožnje kamere kroz kanjone i nadlijetanja uskoro eksplodirajućih helikoptera opasno iznad glava glumaca.

Woo je isporučio akcijski triler po mjeri devedesetih (komunikacija pozitivca i negativca preko telefona/voki-tokija) i najavio ostale akcije 1996. (Stealth zrakoplov na plakatu "Konačne odluke", relativno sličan negativac u "Hridi"), ali i efekno inkorporirao kinematografsku prošlost u žanrovsku tadašnjost.

Završnica sa Slaterom na vlaku i ispod njega kao da odaje blockbuster-počast "Generalu" Bustera Keatona, a Travoltin izlazak iz filma je Kubrickov "Dr. Strangelove" u viziji Wooa. Dr. Strangelove ili kako sam prestao brinuti i zavolio bombastičnu "Slomljenu strijelu".

Priprema terena za ‘Nemoguću misiju 2‘

Lokacijama iz "Slomljene strijele" Woo će se vratiti u uvodnoj sceni "Nemoguće misije 2". Desnu ruku Travoltina negativca glumi američki nogometaš Howie Long koji je na račun ove uloge dobio samostalni akcijski film "Vatrena oluja" (1998.). P.S. "Broken Arrow" se prikazuje na RTL-u u noći s petka na subotu 11. travnja.

Najbolje od hollywoodskog Johna Wooa

1. "Čovjek bez lica"/"Teška meta" (1997., 1993.)
2. "Nemoguća misija 2" (2000.)
3. "SLOMLJENA STRIJELA" (1996.)
4. "Glasnici vjetra" (2002.)
5. "Blackjack" (1998.)
6. "Isplata" (2003.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 15:11