StoryEditorOCM
Film & TVsplitski filmaš prvi

Skandal na Danima hrvatskog filma, žiri se ogradio od mladog autora zbog nasilja nad ženama, Grand Prix Borisu Poljaku

Piše S. K.
21. svibnja 2023. - 09:55

U Zagrebu su završili 32. dani hrvatskog filma. Veliku nagradu za najbolji film festivala, Grand Prix, dobio je dokumentarni film "Horror vacui" splitskog redatelja i snimatelja Borisa Poljaka.

Riječ je o antiratnom filmu "koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu. Film je snimljen jakim teleobjektivom, tako da se stilski nastavlja na Poljakova tri prethodna, zapažena i nagrađivana filma "Splitski akvarel", "Autofokus" i "Oni samo dolaze i odlaze". Splitskome redatelju i snimatelju nagradu dodijelio žiri u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić.

image

Kadar iz nagrađenog, antimilitarističkoga filma ‘Horror vacui‘ Borisa Poljaka

Dani hrvatskog filma

Boris Poljak, dugogodišnji član Kino kluba Split, snimio je više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri igrana filma i više od dvjesto reklamnih spotova. Režirao je pet kratkometražnih filmova, od kojih tri u suradnji s Damirom Čučićem, s kojim stalno surađuje snimanja televizijskog dokumentarca "More nad Splitom".

Međutim ta i druge nagrade u ostalim kategorijama dijelom su ostale u sjeni činjenice da je žiri Nagrade "Jelena Rajković" za autora do 30 godina u sastavu Srđan Kovačević, Filip Mojzeš i Daina O. Pusić, kako piše Index, "izrazio svoje negodovanje što je na festivalu sudjelovao film ‘Oko Svemira‘, zbog njegova pristupa i načina prikazivanja teme nasilja nad ženskim tijelom".

image

Kadar iz filma ‘Oko Svemira‘ kojemu se spočitava pristup i način prikazivanja teme nasilja nad ženskim tijelom

Dani hrvatskog filma

Riječ je o polusatnom igranom filmu koji potpisuje Kevin Mainenti (1998.). Kako kaže njegova biografija s Dana hrvatskog filma, scenarist, redatelj i game dizajner iz Višnjana. Snimio je preko 25 kratkih filmova, koji su većinom crne komedije bizarne tematike s elementima horora. Također je dizajnirao vlastitu videoigru. Većinu inspiracija i ideja pronalazi u korejskim "revenge" trilerima i u animeu.

Produkciju potpisuje Sveučilište VERN‘, na kojem je Mainenti završio filmsku i TV režiju i produkciju, a u filmu igra i Janko Popović Volarić.

image

Daina O. Pusić, članica žirija koji je izrazio negodovanje što je na festivalu sudjelovao film ‘Oko Svemira‘, ‘zbog njegova pristupa i načina prikazivanja teme nasilja nad ženskim tijelom"

Boris Kovačev/Cropix

Kratki sinopsis izgleda ovako: "Četiri dilera opsjednuta svemirom imaju mrtvu curu u stanu, kojoj stalno ispada oko. Sad trebaju odlučiti što će napraviti s curom prije nego ekscentrični preprodavač droge dođe po nju. Međutim, prava opasnost se krije među njima".

Sinopsis ostavlja dosta prostora mašti, ali i daje naznake kamo je sve moglo otići i gdje je eventualno otišlo. Ipak, treba čuti detaljno obrazloženje žirija, reakcije autora i autorskog tima kao te uprave festivala kao i institucija koje se bave nasiljem nad ženama. I pogledati film koji je izazvao negodovanje žirija i tako dijelom zasjenio brojne ostale nagrade i dobitnike.

Kompletan popis nagrađenih možete pogledati ovdje.

image

Dani hrvatskog filma, fešta za sve domaće filmaše i publiku

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:28