StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Seks fantazije‘: A koji je vaš fetiš?

16. prosinca 2022. - 20:16

Povjerovali vi u to ili ne, “Seks fantazije” (“Les fantasmes”) već su drugi europski remake ne toliko razvikanog australskog filma “The Little Death” iz 2014. godine. Najprije je 2016. u španjolskoj produkciji snimljena obrada kod nas prevedana kao “Ljubav nabrzaka” ili, izvorno, “Kiki, el amor se hace”, a zatim su Francuzi snimili i “Seks fantazije”.

Španjolska – Francuska 1:0. “Ljubav nabrzaka” je bolja od friškog francuskog filma (i australskog originala) koji je jedan od onih iz kategorije “gledljiv i zaboravljiv filmić”.

FILM: Les fantasmes; komedija; Francuska, 2021. REŽIJA: David i Stephane Foenkinos ULOGE: Monica Bellucci, Carole Bouquet DISTRIBUCIJA: Discovery OCJENA: ** ½

Koncipiran kao “short cuts” komedija s elementima romantične drame i rom-coma, granično omnibus, “Les fantasmes” je znatno neujednačeniji u odnosu na španjolski remake, s manjim brojem zasebnih segmenata koji neloše funkcioniraju, a ostali dijelovi remete da cjelina bude iole dojmljivija, pa i suvislija.

Prva dva segmenta se najviše ističu. U prvome upoznajemo bračni par nakon 19 godina braka – Vincenta (Denis Podalydès) i Louise (Suzanne Clement; “Mama”, “U svakom slučaju Laurence”). Louise inicira vođenje ljubavi, a Vincent je pita “danas je četvrtak?” jer očito imaju predviđen dan za to.

”Smijemo imati iznenadne nagone”, veli Louise i predlaže 50-godišnjem mužu da razbiju bračnu monotoniju igranjem uloga. “Ne očekujem da odglumiš Shakespeareovu dramu”, govori Louise. Vincent pristane i odigra ulogu policajca koji zaustavlja Louise i njih dvoje završe u krevetu nakon čega ona puši električnu cigaretu (zgodna modernizacija postkoitalne navike).

Isprve je igranje uloga štosno, ali s vremenom, nakon što se okuša u ulozi doktora i vodoinstalatera, Vincent gubi busolu, doživljava “poplavu ludosti” i postaje opsjednut glumom. S njime isto to doživljava i prvi ulomak filma, stoga je sreća da brzo i završava dok nije posve “poplavio”.

Drugi segment započinje potentno prizorom ženinih razmišljanja tijekom vođenja ljubavi. “Nekad me je otopio pogledom, danas glumim orgazme”, ispovijeda se ona, Lisa (Celine Sallette; “Hrđa i kost”), koja će ubrzo skužiti da doživljava uzbuđenje izazvano suzama supruga Romaina (Nicolas Bedos; “Predivan život”).

Lisa inzistira da gledaju “Schindlerovu listu” umjesto “X-Men” kako bi se “napalila” na suprugovu tugu i iskoristila ga za vlastito seksualno uzbuđenje. Dakrifilija je jedan u nizu neobičnih fetiša u filmu (ludofilija, sorofilija, hipofilija, tanatofilija...). Razmjerno solidan je i segment s najvećim zvijezdama filma Monicom Bellucci i Carole Bouquet.

Bellucci i Bouquet nastupaju u ulogama sredovječnih “upper class” žena koje se uzbuđuju na grobljima i sličnim mjestima gdje žele zajedno doživjeti ekstazu. Da su na jednom sprovodu upoznale Willa Ferrella iz “Lovaca na djeveruše”, možda bi “Seks fantazije” bile zabavnije i nesputanije, ali nažalost nisu.

“Les fantasmes” je jedan prilično sramežljiv film za komediju koja istražuje “seks fantazije”, za razliku od španjolske inačice sklonije (de)mistifikaciji seksualnih tabua i buđenju prljave mašte kod muških i ženskih gledatelja. “Dakle, koja je vaša fantazija?”

Dvije Bond-djevojke

I Monica Bellucci i Carole Bouquet su bile Bond-djevojke, prva u filmu “Spectre”, druga u “Samo za tvoje oči”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 05:52