StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Sef‘: Pošten lopovluk i ‘pošteni‘ lupeži

13. svibnja 2021. - 08:54
Jorge Fuembuena

Centralna banka Španjolska meta je nove pljačke nakon Netflixove serije "Kuća od papira". U povijesnu zgradu u Madridu provaljuje se i u ovogodišnjem pljačkaškom filmu "Sef"/"The Vault", visokobudžetnoj španjolskoj produkciji na (većinski) engleskom jeziku, s međunarodnom ekipom iza i ispred kamere.

Redatelj je Jaume Balaguero, jedan od prvaka španjolskog žanrovskog filma, specijaliziran za horore ("REC") i trilere ("Slatko spavaj"), a u glavnim ili sporednim ulogama nalaze se Freddie Highmore, Astrid Berges-Frisbey, Sam Riley, Liam Cunnigham, Luis Tosar i Famke Janssen.

FILM: The Vault; triler; Španjolska, 2021. REŽIJA: Jaume Balaguero ULOGE: Freddie Highmore, Astrid Berges-Frisbey DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Balaguero i glumci nisu imali lagan zadatak prilikom provale u "Sef". Ne samo da ih je u pitanju lokacije prestigla serija "La casa de papel", već "The Vault" dolazi pred publiku nakon nedavnog argentinskog krimi-trilera "The Heist of The Century", kao još jedan u dugom nizu pljačkaških filmova, tzv. "heist/caper movies", od "Ocean's 11" nadalje.

Međutim, sreća je da ovaj žanr, koliko god bio formulaičan, umije iznjedriti više-manje zabavne i gledljive "guilty pleasure" filmove čak i kad su prosječni, a šira publika po "defaultu" voli navijati za filmske lopove i s njima ostvariti imaginarnu pljačku, naročito ako su "obični, mali ljudi", pripadnici "plavih ovratnika".

Olakotna okolnost jest i da je "Sef" malčice iznad prosjeka ovakvog tipa filma, solidan, pošten i veoma filmičan komad lopovskog žanra koji ima mrvu svoga neovisno o pozajmicama, svakako nešto svježiji i napose atraktivniji od "Pljačke stoljeća", ako već nije ni blizu klasicima žanra kao što su "Topkapi", "Oceanovih 11", "Riffi", "Dobar posao u Italiji"...

"The Vault" je svjestan da nastavlja tradiciju i posuđuje ideje iz sličnih filmova pa jedan od glavnih likova, Britanac Walter Moreland (Cunningham), biva uspoređen s Dannyjem Oceanom (Frank Sinatra, George Clooney). "Zar vam sličim na Dannyja Oceana", čudi se Walter i inzistira "ja nisam lopov".

Doista, nije, ili ako jest, onda je pošteni lopov, što ga čini drukčijim od klasičnog "heist movie" lika. Naime, Walter je avanturist i lovac na izgubljeno britansko stoljetno blago, kojeg upoznajemo na početku filma u lovu na škrinje s dragocjenim zlatnim kovanicama iz olupine galijuna "Djevica guadalupska".

Pogranična policija će presresti Walterov brod točno u trenutku kad njegov čovjek James (Riley) izroni škrinju i oduzeti mu blago jer su ostaci olupine pronađeni na španjolskom teritoriju i teret pripada Španjolskoj kruni.

No, kad Walter dozna da su škrinje pohranjene u Centralnoj banci Španjolske, on ih odluči otamo ukrasti sa svojim timom, sastavljenim od mahom tipičnih likova (čovjek od akcije, haker...), kojem se priključuje friški diplomant s Cambridgea, "čudo od djeteta" Thom (Highmore) kojemu su dodijale ponude za dosadne poslove i želi promjenu, a i sviđa mu se ženski dio pljačkaške ekipe, lijepa džeparica Lorraine (Berges-Frisbey).

Kvaka je da ne samo što Centralna banka Španjolska slovi za "najsigurniju lokaciju na svijetu", nego se i škrinje nalaze u podzemnom sefu koji je "opisan kao čudo strojarstva" s "nemogućim mehanizmom" stroja iz 19. stoljeća. Ako se nekako i provali u sef, njegov samoobrambeni mehanizam uključuje poplavu, što smo naučili u "Kući od papira".

Ipak, "Sef" se razlikuje od Netflixove serije utoliko što ne koketira s španjolskom sapunicom, a od akcijskog trilera preferira triler i u tom segmentu pokušava pronaći svježi kut. Pljačkaški planovi i sama pljačka se odvijaju paralelno sa Svjetskim nogometnim prvenstvom u Južnoj Africi 2010., odnosno s polufinalnim i finalnim utakmicama Španjolska: Njemačka i Španjolska: Nizozemska, jer su oči cijeloga grada uprte u tekme, kao i oči sigurnosnih kamera na trgu blizu banke gdje se okupljaju navijači.

Walter koristi utakmice kao distrakciju za pljačku, a Balaguero se trudi prenijeti nogometni "suspense" na film, odnosno pljačku, kako bi ubrzao puls gledatelja i kompenzirao žanrovske klišeje. Sat trilerski otkucava: Thom i ekipa imaju 90 minuta (s produžecima) za upasti u trezor i ukrasti škrinje, koliko i Španjolska da ubaci gol u protivničku mrežu i odnese zlatni pokal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 08:57