StoryEditorOCM
Film & TVSPEKTAKL U ARENI

S čak dvije filmske premijere svečano otvoren 71. Pulski festival, Rajko Grlić: Ovdje sam se zarazio filmom

Piše KULTURA SD
12. srpnja 2024. - 09:36

71. Pulski filmski festival svečano je otvoren u četvrtak, 11. srpnja u Areni svjetskom premijerom romantičnog trilera Rajka Grlića “Svemu dođe kraj”, a prvog dana Festivala svoju svjetsku premijeru imao je i “Šlager” Nevija Marasovića prikazan u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu.

“Bila je 1964. godina prošlog stoljeća. Većina vas nije se ni rodila, a jedan klinac, filmski amater, imao je strašnu sreću da je dobio nagradu na nekom festivalu. Nagrada je bila sedam dana boravka u Puli. Taj klinac je ušao u Arenu u kojoj su te godine igrali veliki filmovi. To je bila možda jedna od najuspješnijih filmskih godina.

Bio je Krsto Papić, bio je Aleksandar Petrović, Dušan Makavejev, Žika Pavlović, bio je Vatroslav Mimica, Puriša Đorđević i taj klinac se zarazio filmom ovdje. Taj klinac je ovdje pred vama, u malo starijem obliku, i došao je da vam kaže da je Pulski filmski festival otvoren. Čestitam!”, riječi su kojima je redatelj Rajko Grlić pred punom Arenom otvorio 71. Pulski filmski festival na kojem obilježava 50 godina od svog prvog dugometražnog filma prikazanog u Puli “Kud puklo da puklo”.

image

Rajko Grlić otvorio je festival

Goran Sebelic/Cropix

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić naglasila je da je Festival otvoren u četvrtak, a ne u subotu. “Kao uvijek, sutra idemo na posao, ne samo mi nego i svi vi. Prekrasno je poštovati tradiciju, ali je jednako važno biti otvoren promjenama. Ove godine smo napravili eksperiment koji je, koliko vidim, uspješan jer ste vi tu s nama”, izjavila je Miličić zahvalivši svima koji su pomogli da Festival bude što uspješniji.

“Ovaj pogled na punu Arenu i na bilo koju punu kinodvoranu kao što smo imali prije tri sata u Istarskom narodnom kazalištu jedan je od najljepših prizora koje filmaš može doživjeti nakon što je dugo radio na svom filmu i hvala vam na tome, hvala vam što ste ovdje i molim vas budite cijeli tjedan uz hrvatske filmove i uz Pulski filmski festival”, izjavio je umjetnički ravnatelj Pule Danijel Pek.

image
Goran Sebelic/Cropix
image

Emir Hadžihafizbegović

Goran Sebelic/Cropix
image

Janko Popović Volarić i Lana Barić

Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:37