StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Ricky Stanicky‘: Svi su ludi za Cenom

Piše Marko Njegić
21. ožujka 2024. - 21:15

Nagi John Cena obilježio je dodjelu Oscara 2024. prezentirajući kategoriju najbolje kostimografije. Mišićavi bivši kečer i akcijski glumac parodirao je incident na Oscarima otprije 50 godina, kad je fotograf Robert Opel gol protrčao na pozornici pored voditelja Davida Nivena.

Oskarovskom golišavošću Cena je pokazao kako je spreman na sve da nasmije publiku i u tom smislu skrenuo pozornost na komediju "Ricky Stanicky" koja je imala premijeru na streaming servisu Amazon baš tijekom oskarovskog vikenda. U filmu "Ricky Stanicky" Cena nije gol, ali se razgolitio kao komičar (puno više u odnosu na njegove uloge u "Kaosu u glavi" i "Neće moći ove noći") glumeći Roda, propalog glumca i oponašatelja iz Atlantic Cityja.

FILM: Ricky Stanicky; komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Peter Farrelly ULOGE: Zac Efron, John Cena OCJENA: ***

Rod će preuzeti identitet titularnog izmišljenog prijatelja trojice tipova, Deana, JT-a i Wesa (Zac Efron, Andrew Santino, Jermaine Fowler), koji od malih nogu koriste Rickyja Stanickyja kao "žrtvenog jarca", tj. izliku da upravo njega okrive za sve svoje nepodopštine i izvuku se iz nevolje.

Kvaka je da njih trojica nastavljaju to raditi i kao odrasli ne bi li otišli na koncerte, utakmice, u neki provod, daleko od svojih partnera, redom Deanove i JT-ove supruge Erin i Susan (Lex Scott Davis, Anja Savčić) te Wesova dečka Keitha (Daniel Monks).

"Za Rickyja Stanickyja, najboljeg prijatelja kojeg nikad nismo imali", nazdravljaju oni imaginarnom frendu kojeg predstavljaju kao humanitarca bliskog Bonu Voxu itd. No, kad JT u bijegu od dosadnih babina propusti preuranjeno rođenje sina "zbog Rickyja", vrijeme je da njih trojica napokon pokažu (imaginarnog) prijatelja sumnjičavim članovima familije, stoga unajme glumca da ga glumi – Roda.

Glumeći Roda, nabildani Cena se pojavljuje u prepoznatljivoj školskoj odori Britney Spears i pjeva vulgarnu inačicu njezine pjesme "Hit Me Baby One More Time", a oponaša i Billyja Idola, Alicea Coopera, Boya Georgea... Cena daje sve od sebe u "against type" ulozi i treba respektirati njegov komičarski entuzijazam na tragu Jeffa Danielsa u klasiku "Glup i gluplji". Spomen komedije "Dumb and Dumber" nije slučajan.

Koredatelj tog filma Peter Farrelly režirao je "Rickyja Stanickyja" i ostvario povratak komedijama "R" predikata kakvima se proslavio s bratom Bobbyjem ("Kralj svih glavonja", "Svi su ludi za Mary", "Ja, ja i Irena", "Zavodnik", "Pušteni s lanca", "Glup i gluplji 2") nakon ozbiljnijih filmova u samostalnoj režiji kao što su Oscarom nagrađena "Zelena knjiga" i vijetnamska avanturistička ratna drama "The Greatest Beer Run Ever".

Povratak je napravio u godini kad "Dumb and Dumber" slavi 30. obljetnicu. Tako, na plakatu "Rickyja Stanickyja" ponosno je istaknuto upozorenje da se radi o "R rated" komediji, što je rijetkost u ova politički korektna vremena i takvi filmovi mogu se zadnjih godina nabrojati na prste jedne ruke, "Cura za sve", "Pakleni provod", pasji "Pušteni s lanca" i "Star(c)i".

S potonjim filmom i "Ti loviš!" uputno je usporediti "Rickyja Stanickyja". To je za današnje standarde komedije solidan i razmjerno subverzivan komad kinematografije (npr. kadar bebe kako greškom sisa mušku bradavicu, svećenik na ketaminu tijekom obreda obrezivanja novorođenčeta, William H. Macyjevo nesvjesno insinuiranje "blow joba" na poslovnim sastancima), premda ne doseže prijelomnu subverzivnost ranijih Farrellyjevih uradaka.

Kao i prije, ispod vulgarne površine krije se gorkoslatka priča o čovjeku koji je oponašajući nekog drugog postao bolji glumac i osoba, podigao se s dna i promijenio život nabolje. Metafilmska paralela može se povući između Stanickyja i Cene. Kad Ricky kaže da je "više od oponašatelja, prokleto dobar glumac", nešto se slično gotovo može reći i za Cenu. "Ricky Stanicky" potvrđuje Cenu barem kao dobrog komičara, ako ne i glumca.

Jeste li znali da je...?

- scenarij za "Rickyja Stanickyja" u optjecaju još od 2010. godine

- za ulogu Rickyja Stanickyja najprije razmatran James Franco, a zatim Joaquin Phoenix, Jim Carrey i Nicolas Cage

- Zac Efron glumio u prethodnom Farrellyjevu filmu "The Greatest Beer Run Ever"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:51