StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Projekt Adam‘: Povratak u budućnost 80-ih

18. ožujka 2022. - 15:12

Promovirajući Netflixov "The Adam Project" u jednom intervjuu, mali glumac Walker Scobell je u kontekstu prijašnjeg filma Marka Ruffala i Jennifer Garner "13 Going On 30" rekao da je, otprilike, snimljen prije stoljeće, iako je izašao 2003. godine.

Vrijeme leti i to znaju fanovi SF-ova "time travel" tematike kakav je i "Projekt Adam", a zanimljivo je da se Scobell 2003. nije još ni rodio; došao je na svijet 2009. U svemu ovome savršeno se zrcali filozofsko-egzistencijalna postavka filmova o putovanju kroz vrijeme iz serijala "Terminator" i "Back To The Future".

FILM: The Adam Project; obiteljski SF; SAD, 2022. REŽIJA: Shawn Levy ULOGE: Ryan Reynolds, Walker Scobell OCJENA: *** ½

Na to je redatelj Shawn Levy dovoljno pazio snimajući Netflixov SF blockbuster koji je ispao prilično ugodno iznenađenje za blockbusterske streaming standarde današnjice ("6 Underground", "The Old Guard", "Project Power", "Outside The Wire", "Red Notice"...).

Nije njegovo djelce ni blizu kompleksno kao "Terminator", "Povratak u budućnost", "12 majmuna", "Donnie Darko", "Predodređenje", "Interstellar" ili "Na rubu budućnosti", niti pretendira to biti, ali Levy je višestruko pokazao da zna što radi.

Kao prvo, napravio je "reunion" Ruffala i Garnerice dodijelivši im uloge odanog bračnog para što je za njih logičan korak naprijed, u budućnost, nakon romantične komedije "Od klinke do komada" s fantazijskom pričom o 13-godišnjakinji u tijelu odrasle 30-godišnje sebe.

Drugo, angažirao je baš 13-godišnjeg Scobella, velikog fana "Deadpoola", kao mladu verziju zvijezde filma Ryana Reynoldsa (ove godine slavi 45. trođendan) s kojim je prošle godine snimio kinohit "Free Guy". Dakle, imamo svojevrsni "13 Going On 45", odnosno dvije verzije istog lika, Adama Reeda, koje će u nekoliko scena prekršiti pravilo "Vremenskog policajca" da "isti objekt ne može dvaput zauzimati isti prostor".

No, zabavni "The Adam Project" nije tu da krši pravila i donosi nešto novo u vremeplovni žanr, nego da pokuša dati tračak svoga unutar starog. Glavnina filma se tiče odnosa malog i velikog Adama, pri čemu je Scobell dobar kao Reynolds u mladim danima i fino parira zvijezdi.

S druge strane, problem je što je "reynoldsovski"/deadpoolovski" sarkazam udvostručen, premda u okviru "PG-13" predikata, što znade postati naporno u nekim scenama nasilu izvojevanog humora i zabosti uši jednako kao što oči bodu efekti pomlađivanja negativke (Catherine Keener) koja se želi domoći kontrole nad vremenskim programom, dosad najlošiji takve vrste.

Ipak, humor je obojici obrambeni mehanizam od traume, tj. smrti oca Louisa (Ruffalo) koju ni Adam ni njegova majka Ellie (Garner) ne mogu preboljeti, pri čemu starija verzija ima dodatni razlog za žalovanje nakon gubitka žene Laure (Zoe Saldana), a film veću pažnju polaže na emociju kakvu bi svatko osjetio u situaciji da se nađe sa sobom iz prošlosti/budućnosti i dobije priliku spriječiti nešto loše da se dogodi, ispraviti neku grešku, dobiti drugu priliku.

"Ti si ja", pita mladi Adam starijeg vidjevši da, među ostalim, nosi identični očev sat. "Jednom sam bio...", odgovara stariji Adam, pilot, nakon što je doletio u 2022. iz 2050., gdje/kad je "putovanje kroz vrijeme moguće, samo to još ne znate". Veliki Adam će s malim pokušati popraviti svoju letjelicu i spriječiti da putovanje kroz vrijeme bude izumljeno, za što je indirektno odgovoran upravo njihov otac.

Ovo je u srži obiteljska priča, "family friendly" SF o ocu i sinovima, a i majci s kojom će stariji Adam podijeliti lijepu scenu razgovora sa suprotnih strana šanka (Reynoldsovu ponajbolju glumačku uopće) dok ona ni ne zna da joj je kompliment kako je najbolja mama udijelio sin iz budućnosti.

Tako, utjecaji za "Projekt Adam" nisu samo u filmu citirani "time travel" klasici ("Kao Biff iz 'Povra...'", "Gledali smo 'Terminatora', zar ne?"), već i obiteljski SF-ovi osamdesetih sa ili bez loga Amblina poput "E.T.-ja", "Navigatorovog leta" i "Unutarnjeg svemira", referentna točka i Netflixove serije "Stranger Things" s Levyjem u ulozi producenta.

"Gledali smo previše filmova", kaže stariji Adam mladome u jednoj sceni. I jesu, naročito "80's" filmova. "The Adam Project" solidno evocira emotivnost, imaginaciju i toplinu eskapističke kinematografije osamdesetih.

Levy i Reynolds rade 'Deadpoola 3'

Levy i Reynolds su dobri kliknuli pa će, nakon "Free Guy" i "The Adam Project", surađivati i na "Deadpoolu 3".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:17