StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Prizivanja 3: Kriv je Sotona‘: Vrag je došao po svoje

12. lipnja 2021. - 13:45

"Ona je blizu." – "Prizivanja: Kriv je Sotona" (2021.)

Smjena horora dogodila se proteklog vikenda na vrhu američkog box-officea. Treći dio hit-serijala "The Conjuring" svrgnuo je s prvog mjesta gledanosti "A Quiet Place Part II" i zabilježio fino otvaranje od 24 milijuna dolara u prva tri dana prikazivanja.

Zanimljivo je da su najgledaniji filmovi baš horori nakon ponovnog otvaranja američkih kina (tu je i nova "Slagalica strave"), kao svojevrsni protuotrov za hororsku stvarnost posljednjih godinu dana, a uspjeh "Prizivanja" ne treba čuditi. Jer, "The Conjuring" je najpopularnija horor franšiza novog milenija, popularnija čak i od "Saw".

FILM: The Conjuring: The Devil Made Me Do It; horor; SAD, 2021. REŽIJA: Michael Chaves ULOGE: Patrick Wilson, Vera Farmiga DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Trenutna zarada osam filmova, nastalih u produkciji studija Warner Bros/New Line Cinema i producenta (ujedno i redatelja) Jamesa Wana, stigla je nadomak 700 milijuna dolara u američkim kinima i gotovo dvije milijarde u svjetskima. Ilustracije radi, "Slagalica strave" je s najnovijim nastavkom prešla milijardu dolara utrška na svjetskom kinotržištu.

Velika gledanost izvornih "Prizivanja", horora koji se 2013. prometnuo u marketinški i ini fenomen (svećenici su blagoslivljali publiku nakon izlaska iz kina, prestrašenu "bu" scenama), rezultirala je blockbusterski/"rollercoasterovski" režiranim nastavkom s valjda najvećim brojem "jump scareova" po minuti, ali i "spin-off" filmovima.

"The Conjuring" je (s)tvorio novu crnu rupu u franšiznu svemiru strave i užasa, a Ed i Lorraine Warren, istražitelji paranormalnog iz stvarnosti u uigranom tumačenju Patricka Wilsona i Vere Farmige, postali su omiljeni horor protagonisti, gotovo kao nekoć "x-fileovci" Fox Mulder i Dana Scully.

Serijal je postao hororski blockbuster odgovor na superjunački svemir Marvela i DC-ja. Jezovita lutka Annabelle, koja je imala sporednu ulogu u "Prizivanjima", postala je žanrovska ikona kao Chucky i dobila vlastiti horor film koji se i sam pretvorio u serijal od zasad tri neujednačena dijela (prvi je najslabiji, drugi najbolji, treći negdje između).

Annabellinim tragom je krenula i strašna časna sestra iz "Prizivanja 2" ("The Nun"; najavljen je i nastavak), a u očekivanju "Prizivanja 3" na "bu" scenu je stupila i La Llorona iz meksičkog horor-folklora u "Prokletstvu tugujuće žene".

Neravnomjernost u kvaliteti serijala bila je zamjetna pojavom "Annabelle", "Časne" i "La Llorone", ali sad je i centralni, ujednačeni dio franšize, "The Conjuring", počeo pokazivati znakove umora i slabosti nakon dva odlična horora te ukupno sedam filmova snimljenih unatrag gotovo deset godina, kao da je Vrag došao po svoje.

Naime, nova, treća "Prizivanja", podnaslovljena "Kriv je Sotona", više su u generičkom rangu "Annabelle", "The Nun" i "The Curse Of La Llorona", a manje u kreativnom dometu "The Conjuring 1&2". Zasigurno je to i do promjene na redateljskoj stolici.

Redatelj prvih dvaju filmova Wan prepustio je režiju Michaelu Chavesu, režiseru "Prokletstva tugujuće žene", ostavši uključen u projekt "samo" kao producent i koautor priče, što je uloga koju je obnašao na ostalim filmovima "Conjuring" svemira. Njegov režijski izostanak se osjeća u svakom kadru filma lišena "wanovske" hororsko-blockbusterske virtuoznosti, s prerijetkim trenucima kreativnosti u poštovanju i širenju svemira "Prizivanja".

Zgodan je trenutak u filmu "The Conjuring: The Devil Made Me Do It" kad Ed Warren natukne odvjetniku mladića Arnea (Ruairi O'Connor), koji je izvršio umorstvo posjednut Vragom, kako bi ga mogao upoznati s Annabelle da dokaže mogućnost demonskog posjednuća. "Prizivanja 3" su nadahnuta prvim slučajem u povijesti američkog sudstva iz 1981., kad se demonska posjednutost koristila kao obrana okrivljenika, "najzlokobnijim otkrićem" u karijeri Warrenovih.

To je jako potentan i rijetko korišten motiv koji je upućivao da bi ovo mogla biti "Conjuring" inačica hororsko-sudsko-dramskog "The Exorcism Of Emily Rose", ponajboljeg ostvarenja o "istjerivanju đavola" nakon "Exorcista", no Chaves ga koristi tek parcijalno i ta parcijalnost je jedan od problema filma. Malo "Istjerivača đavola", malo "Egzorcizma Emily Rose", malo (i nekako najmanje) "Prizivanja".

Treći "The Conjuring se otvara scenom egzorcizma koja preočito "homažira" Friedkinova "Exorcista", počevši od kadra svećenika zastalog ispred kuće i ispod ulične svjetiljke, do neprirodnog izvrtanja tijela posjednutog malca Davida (Julian Hilliard), mlađeg brata Arneove cure Debbie (Sarah Catherine Hook), ali računalna animacija u oslikavanju tjelesne deformacije ne izaziva isti učinak strave kao praktični efekti.

Nakon što demon prijeđe iz Davida u Arnea ("Pusti ga na miru, uzmi mene!") i ovaj počini ubojstvo, Warrenovi pokušavaju dokazati postojanje demonskoga dok mladić čeka suđenje. Istraga ih odvodi do saznanja da je na Arnea, kao i još neke prije njega, bačena kletva od strane Okultistice (Eugene Bondurant) koja nije stravična poput Časne ili La Llorone i teško će dobiti zaseban horor, iako se njezin dolazak pokušava bildati ("Ona je blizu...").

Prijašnji filmovi znali su imponirati i impresivnim sporednim hororskim likovima poput Kvarnog čovjeka ("The Conjuring 2") i Lađara ("Annabelle Comes Home"), a ovdje glavni negativac, tj. negativka nije dojmljiv(a) da bi se nekome kome "Prizivanja 3" nisu prvi, drugi ili treći horor u životu pojavila u snovima. Veći stupanj straha producira oživjeli gojazni leš iz mrtvačnice, ali on je oživio nakratko da bi ostvario trajniji dojam.

Pohvalno je da se "The Conjuring 3" ne pretvara u festival "bu" scena, budući da je prethodnika u tom pogledu teško nadmašiti i ovi filmovi su nešto više od "sajamske atrakcije" ili bi to trebali biti.

"Dar moje žene nije sajamska atrakcija", decidiran je u jednoj sceni Ed koji s Lorainne pokušava razbiti vražju kletvu i Warrenovi su srce serijala, a njihova ljubav drži "Prizivanja 3" na životu, od flešbekova na upoznavanje (u kinu na stara "Tri mušketira"s Geneom Kellyjem i Lanom Turner, ne nekom hororu) do sadašnjosti.

Međutim, "The Conjuring 3" većinski podbacuje i u građenju napetosti i stvaranju opipljive atmosfere ugroze, s tek povremeno dobrim scenama (vodeni krevet). Strava je jako kratkog vijeka u filmu, jedva trenutačna, a najčešće ni to. Znatan dio priče otpada na rastegnutu paranormalno-trilersko-misterioznu "whodunit" istragu Warrenovih koja se toliko udaljava od serijala "Prizivanja" da na momente "The Devil Made Me To It" izgleda kao da nije "Conjuring" film.

Ništa protiv pokušaja nečeg drukčijeg unutar serijala, dapače, no "Prizivanja 3" su (i) u tom pogledu osrednja i prosječna, misterija nadomak "serial killer" trilera, s nizom ne pretjerano nadahnutih općih mjesta paranormalnog i trilerskog, kojoj nasušno nedostaje opipljivi(ji)h tenzija.

Chaves je, hvalevrijedno, htio napraviti drukčiji pristup "Conjuringu", ali nije znao što bi točno i pritom se distancirao od matičnog serijala, a usput nije donio ništa posebno novo u širi žanr. Možda je na redatelja bačena kletva. Kriv je Sotona?

Serijal od najboljeg do najslabijeg

Ako bi trebalo poredati osam filmova iz "Conjuring" svemira, od najboljeg do najslabijeg, poredak bi išao ovako: "Prizivanja", "Prizivanja 2", "Annabelle: Početak", "Prokletstvo tugujuće žene", "Prizivanja 3", "Annabelle 3", "Časna", "Annabelle".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 09:22