StoryEditor
Film & TVodlazak velikana

Preminuo režiser omiljenih crtanih likova, generacije djece odrasle su na ovom bezvremenskom crtiću

Piše M.Dr.
19. travnja 2020. - 20:35

Dobitnik Oskara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova kao što su Tom i Jerry te Popaj, Gene Deitch preminuo je u 95. godini života.

Vijest je potvrdio Petr Himmel, njegov češki izdavač. Preminuo je, navodi se, u svom domu u Pragu u četvrtak navečer, prenose strani mediji.

Gene, punog imena Gene Eugene Merrill Deitch, režirao je epizode dječjeg crtića Tom i Jerry i nekoliko iz serije Popeye.

Njegov film Munro osvojio je nagradu Oscara za najbolji animirani kratki film 1960. godine.

Iako je radio brojne crtane filmove i animacije, najpoznatiji su definitivno ova dva.

Prvotno je radio za vojsku no zbog medicinskih razloga otpušten je Ubrzo pak postaje prepoznatljivo ime u svijetu animacije za što je i višestruko nagrađen.

Živio je sa suprugom i tri sina iz prijašnjeg braka. Svi njegovi sinovi su krenuli njegovim stopama i postali crtači crtanih filmova te animatori.

Popeye se prvi put pojavio u stripu Thimble Theatre 17. siječnja 1929. godine. Izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar.

Prije 40 godina snimljen je i igrani film o njemu, u režiji Roberta Altmana. Glavne uloge su igrali Robin Williams i Shelley Duvall.

U veljači ove godine Tom i Jerry proslavili su okrugli 80-i rođendan.

Bezvremenska priča o borbi mačke i miša živi i danas, te ima brojne poklonike među ljubiteljima animiranog filma.

U početku se, međutim, uopće nisu zvali Tom i Jerry! Mačak je bio Jasper, a miš Jinx.

Naime, 1940. godine započela je ova izuzetno uspješna animirana priča, kad je kreativni dvojac Hannu i Barberu angažirao studio Metro-Goldwyn-Mayer sa zadatkom da osmisle crtani film koji bi se temeljio na vječnom rivalstvu. Mnogi vjerojatno ne znaju ni da su Tom i Jerry do 1957. osvojili čak sedam Oscara.

Nagrađeni su za epizode The Yankee Doodle Mouse, Mouse trouble, Quiet Please, The cat concerto, The little orphan, The two mouseketeers i Johan Mouse.

Početkom šezdesetih nove je epizode producirao Gene Deitch za Rembrandt Films

Društvene mreže opraštaju se od preminulog Deitcha.

{twitter}

item - id = 1017119
related id = 0 -> 522454
related id = 1 -> 448369
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 21:30