StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Prasica‘: Milenijalci svih zemalja, ujedinite se!

20. lipnja 2022. - 19:39

Slabšalni izraz za žensko, odnosno pogrdni izraz za ženu. Slovenska dramedija/humorna drama "Prasica" dolazi u hrvatska kina u paketu s tim podnaslovom, a puni naslov filma na engleskom zvuči jednako pogrdno ("Bitch, A Derogatory Term for a Woman"), ali i sugerira da se cilja na osobinu, ne fizički izgled.

Ipak, prava meta "Prasice" su tzv. milenijalci, laka meta pogrdnih komentara starijih generacija.Milenijalce u filmu redateljice Tijane Zinajić i scenaristice Ize Strehar u prvom redu predstavlja neostvarena 27-godišnja slikarica Eva (Liza Marijina), ali i njezini cimeri, sitni diler/dostavljač pizza Blaž (Tosja Flaker Berce) i Nina (Anuša Kodelja), umjetnica koja slika spolne bolesti.

FILM: Prasica; humorna drama; Slovenija, 2021. REŽIJA: Tijana Zinajić ULOGE: Liza Marijina, Tosja Flaker Berce DISTRIBUCIJA: Hulahop OCJENA: *** ½

Oni su "zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu", a "Prasica" postavlja pitanje "je li izlaz u zabavi i tulumarenju, treba li ostati u svom gradu i boriti se ili je jedino rješenje otići u Berlin?". Svakako, nije čudno što je slovenski kinohit kupljen za hrvatsku distribuciju.

Distributer Hulahop ističe da je "Prasica" kupljena "s namjerom da domaćoj publici pokaže odlično djelo nastalo u susjednoj zemlji iz koje filmovi rijetko dolaze u naša kina". No, treba nadodati i da hrvatska (pa i regionalna) kinematografija jednostavno nema film poput "Prasice" o današnjoj generaciji 20-i-nešto-krupno godišnjaka, izgubljenih u prijevodu svijeta odraslih u kojem se podjednako ne snalaze i pronalaze, ali prije ili poslije moraju zagristi život sa svim brigama.

Najbliže što je hrvatski film došao nečem sličnom jest "Aleksi". S druge strane, ovakvih generacijskih filmova s prigodnim soundtrackom jedne generacije američka "indie" scena ima na bacanje od devedesetih naovamo. "Prasica" može podsjetiti na neke od njih, od "Samaca", "Zagrizi život" i "Natjeravajući Amy" nadalje, što joj prilično laska, premda nije tako dobra.

Međutim, ako ne donosi nešto posebno novo, slovenski film društveno-politički (re)kontekstualizira generacijsku priču za ove prostore i znade biti dovoljno autentičan i svoj, a s njegovim likovima mogu se poistovijetiti mnogi (nekoć) mladi ne samo iz Slovenije, nego i Hrvatske i regije, takoreći svi koji se znaju (ili su se znali) osjetiti izgubljenima u kasnim dvadesetima i slažu kockice života u kojem se osjećaju zarobljeno.

Evu upoznajemo kako na mobitelu upisuje "razlozi kašnjenja menstruacije osim trudnoće". Ona već tri mjeseca nema menstruaciju, ali nije trudna, unatoč čestom seksanju sa slikarskim mentorom Jakobom (najpoznatiji glumac u ekipi Jure Henigman; "Izlet", "Dvojina", "Bit ćemo prvaci svijeta") s kojim bi, da nije već u vezi, možda ostvarila i nešto više, a možda i ne bi, potiho zaljubljena u Blaža.

Kad Eva posjeti ginekologa, liječnik joj sugerira da prestane piti i pušiti, da se bolje hrani, više spava i, uopće, živi zdravije, kao da joj je pročitao na čelu da vodi neuredan život, te za svaki slučaj predloži kontracepcijske pilule za reguliranje hormona, za što djevojka ne želi čuti. "A ecstasy?", postavi pitanje Eva kao u šali, iako je zapravo mrtva ozbiljna.

Lako je Evi čvaknuti "ecstasy" u noćnom klubu i plesati s cimerom na zarazne pjesme "Cocks On The Rocks" i "Džimi Džoni" grupe Čao Portorož dok ih u plesu prate plesački statisti u režijsko-koreografski zaigranim sekvencijama koje kao da dolaze iz modernog mjuzikla spotovske estetike i sušta su suprotnost "sitcomovskim" scenama u stanu. Puno teže je raditi u knjižari i prodavati romantične bestselere za sredovječne gospođe unatoč tome što plaća kasni tri mjeseca.

Zanimljivo je da se Eva ne planira odseliti u Berlin (ili gdjegod "vani") kao Nina i kao mnogi mladi danas iz Slovenije i Hrvatske. "Zajebano bi bilo ostati i nešto riješiti, najlakše je spakirati stvari i odmagliti", smatra ona. Jer, "nije samo Slovenija u kurcu, već i cijeli svijet".

U ozbiljnijim dramskim pasažima film daje pesimističan i ciničan pogled na svijet oko nas dok se mladi likovi pitaju što da rade sa svojim životom i nećkaju "should I stay or should I go", a redateljica kao da preispituje što su im ostavile prijašnje generacije.

Najrazornije preispitivanje slijedi kad Evu i Blaža vlasnik stana izbaci vani jer kasne sa stanarinom. "Najlakše je bilo kupiti za cijenu Stojadina dok se Jugoslavija raspadala i sad nabijati stanarinu", kaže Blaž, a vlasnik mu ne ostaje dužan. "Jebala te Jugoslavija da te jebala..."

Premijera na Valencia Film Festivalu

Film je imao premijeru na španjolskom Valencia Film Festivalu. Svatko tko je ikad iskusio noćnni život u Ljubljani, prepoznat će da su klupske scene snimljene u alternativnom kulturnom centru Metelkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2022 10:44