StoryEditorOCM

OSVETNICI A za Avengerse

Piše PSD.
4. svibnja 2012. - 21:39
Film: THE AVENGERS; fantastična akcija; SAD, 2012.
Režija: Joss Whedon
Uloge: Robert Downey Jr., Chris Evans
Distribucija: Continental
Ocjena: ****

Inicijativa “Osvetnici“, spominjana u nizu Marvelovih filmova (“Iron Man“, “Nevjerojatni Hulk“, “Thor“...) od 2008. naovamo, napokon je sprovedena u djelo u prenabildanom superherojskom “celebrity“ blockbusteru “The Avengers“ redatelja Jossa Whedona. Cilj inicijative, postavljen od strane Nicka Furyja (Samuel L. Jackson), direktora međunarodne mirotvorske agencije SHIELD, bio je jasan od samog početka: skupiti “najmoćnije zemaljske superjunake“ i njih, “osobite ljude“, privoljeti da surađuju.

Samo oni, naime, mogu spasiti potencijalnu globalnu katastrofu kad superzlikovac Loki (uživljeni Tom Hiddleston), megalomanijački brat Thora, objavi rat našem planetu i s intergalaktičkom vojskom Chitaura odluči pokoriti ljude, “stvorene da bi se njima vladalo“.

Pred nama je, dakle, superherojski “summit“: imamo tipa s ozbiljnim problemom obuzdavanja bijesa (Hulk), supervojnika izvan vremena (Kapetan Amerika), hirovita Čovjeka od željeza (Iron Man), egocentrična nordijskog poluboga (Thor) i par vrhunskih ubojica (Crna udovica, Sokol). “Mi smo kemijski spoj koji izaziva kaos, tempirana bomba“, saspe u jednoj sceni “Osvetnika“ Bruce Banner (izvrsni dramski glumac Mark Ruffalo; ulogu naslijedio od Erica Bane i Edwarda Nortona), doktor s golemim zelenim čudovištem skrivenim u nutrini duše. Dr. Banner precizno je opisao elitnu skupinu udarnih Marvelovih junaka, disfunkcionalnu i konfliktnu poput prosječne obitelji (čudaka) u američkom nezavisnom filmu.

Ljudska interakcija pokreće superspektakl “The Avengers“ u kojem će najprije eksplodirati superjunačka ega na relaciji drama-komedija, a tek onda tempirana bomba moći između bogova, čudovišta, ljudi i “supermena“, jer i filmu i timu Osvetnika treba vremena da se akcijski pokrenu. U tom smislu, “Osvetnici“ su usporedivi sa samim Bannerom: on jedva suzbija alter ego, “onog drugog tipa“, svojevrsnog “Mr. Hydea“, bezumnu zvijer podatnu za razaranje, gubeći kontrolu i puštajući ga na površinu nakon isteka prve polovice filma. Pored Brucea Bannera alias Hulka, minutažom možda prednjače Steve Rogers a.k.a.

Kapetan Amerika (Chris Evans), Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) i Thor (Chris Hemsworth), no Natasha Romanoff/Crna udovica (Scarlett Johansson), Clint Barton/Sokol (Jeremy Renner) i Nick Fury daleko su od nijemih promatrača “all-stars“ tekme iz zadnjeg reda. Čak je i SHIELD-ov agent Phil Coulson (Clark Gregg) sočni, punokrvni lik. Premda je postojala inicijalna bojazan da bi se superheroji mogli doimati kao, recimo, “Plaćenici“ Sylvestera Stallonea stiješnjeni u majušnoj telefonskoj govornici koja puca po šavu od njihovih mišića, odnosno da ni najveći IMAX-ov veliki ekran neće biti dovoljan u šepurenju njihovih jačina, sinefili i stripofili mogu odahnuti.

Osvetnici su nešto više od akcijskih figura u prirodnoj veličini, a njihov film odr(a)žava vitalnost modernih superjunačkih spektakala i vraća staromodnu vjeru u superheroje. Apelirajući na ljudskost priče, Joss Whedon dobro je izbalansirao “superhero“ cirkus izoliranih i(li) neuravnoteženih osobnosti, pružajući prostora svakom liku u tumačenju kvalitetnih glumaca da dođe do izražaja i gotovo ravnopravno podijeli kadar, što je posljednji put u slično žanriranom hitu pošlo za rukom Singeru u “X-Men 2“ (2003.).

Crna udovica ima vjerojatno najdojmljiviji ulazak u film (šifra: “Stavit ću te na čekanje...“) i nije samo još jedno lijepo lice u spandeksu; jasno je to kad Loki poviri u tamno srce njezine prošlosti. Hawkeye dobiva priliku postati negativac, lutka na koncu u rukama Lokija koji će presjeći upravo Crna udovica. Iskre najviše frcaju na relaciji Iron Man-Thor-Kapetan Amerika. Sarkastični Tony Stark verbalno se sukobljava s Steveom Rogersom, reliktom Drugog svjetskog rata. Sprdajući Thora, bahatog poluboga s šekspirijanskom dikcijom, egom veličine Amerike i surferskom dugom kosom, Stark se, pak, referira na Shakespearea (“u parku“) i “Pakleni val“.

Iron Man i Thor pošteno će odmjeriti snage, a Kapetan Amerika se umiješati u pravo vrijeme da neprobojnim štitom zaustavi potencijalno kobni udarac najmoćnijeg čekića u svemiru kojeg će na svom tijelu osjetiti i Hulk. Žestoki okršaj Thora i Hulka obraća se djetetu u nama i izaziva iskreno mladenačko oduševljenje. To je ujedno i odlično zagrijavanje za nabrijani polsatni klimaks masovne destrukcije kojeg je najlakše opisati s dvije riječi što su pale s usana Kapetana Amerike: “Hulk, lomi!“. Izvanzemaljski ratnici pod komandom Lokija slijevaju se iz druge dimenzije u društvu letećih divovskih metalnih monstruma.


Od Chitaura ne vidi se nebo. Neboderi se gužvaju i kolabiraju, taksiji dižu u zrak s objektivom postavljenim i u vozilu, ukratko New York se pretvara u gradsko bojište po uzoru na “Transformers 3“ (2011.) Michaela Baya, samo s manjim stupnjem režijske neiživljenosti i većim osjećajem za usporeni pokret te preglednost zbivanja unutar kadra. Hulk lomi sve što mu dođe pod ruku, Sokol aliene kosi strijelama preciznije i od popularne Katniss (“Igre gladi“)... Kamera skače s jednog superjunaka na drugi bez reza, fluidno poput kugle u fliperu obojenom svjetlucavim zvijezdama i prugama, a neprekinuti slijed njihovih nesputanih vratolomija lišen ikakvih fizičkih limitacija ostavlja dojam da se Marvelov strip zavrtio netremice pred očima gledatelja brzinom Thorove munje.

Whedon se ne igra s tehnikom podijeljenog ekrana kao Ang Lee u “Hulku“ (2003.), pa opet svaki “stripovski“ kvadrant kadra ispunjen je “perpetuum mobile“ akcijnošću koja oduzima dah. Akcija u jednom trenu doslovce leti u stratosferu kad Iron Man spašava New York od nuklearne rakete. “Sutra nećemo doći na posao, uzmimo slobodan dan“, promrsi na kraju smoždeni Iron Man. Na radost brojnih fanova, “marvelovci“ će im teško izaći u susret. Nema odmora dok traje superjunačka obnova.

Najbolji 'solo' filmovi Osvetnika

1. “Hulk“ (2003.), Ang Lee
2. “Iron Man“ (2008.), Jon Favreau
3. “Kapetan Amerika“ (2011.), Joe Johnston

Spider-Man protiv Batmana

Superjunaci će dominirati i ovim filmskim ljetom. Početkom srpnja na velikom ekranu će se zanjihati Spidey u megaspektaklu “The Amazing Spider-Man“ Marca Webba, a sredinom tog mjeseca krila će dobiti i Čovjek-šišmiš u finalnom dijelu Nolanove trilogije o Batmanu “The Dark Knight Rises“. Zbog takve gužve u šesnaestercu superjunačkog neba, čak je i jedan Superman bio prisiljen prolongirati svoj povratnički let za ljeto 2013. godine (“Man Of Steel“ Zacka Snydera).

'Avengersi' ruše rekord 'Pottera'

Trebale su tri (“Iron Man“, “Thor“, “Kapetan Amerika“) i pol (“Nevjerojatni Hulk“) franšize da bi Marvel publiku zagrijao/nabrijao za superfranšizu poput “Osvetnika“. No, pomno bildanje anticipacije se isplatilo. “The Avengers“ mlati lovu na veliko - u nekoliko dana prikazivanja u svjetskim kinima gotovo je pokrio budžet 200 milijuna dolara i očekuje se da bi ovog vikenda mogao srušiti rekordno američko otvaranje posljednjeg “Harryja Pottera“ od 169 milja. Marvel je već najavio nastavak “Osvetnika“ za 2015. U međuvremenu, iduće dvije godine čekaju nas “Iron Man 3“ (3. svibnja 2013.), “Thor 2“ (13. studenog 2013.) i “Kapetan Amerika 2“ (4. travnja 2014.), a šuška se da bi i Hulk mogao nanovo dobiti svoj "solo" film, kao i Ant Man, jedan od izvornih članova Osvetnika još uvijek ne predstavljen na velikom ekranu. Inače, iz Marvelova svemira u dogledno vrijeme ćemo opet gledati Wolverineovo samostalno junačenje (26. lipanj 2013.) i nastavak hita “X-Men: Prva generacija“ (ljeto 2014.).

Ljubav prema snažnim heroinama

- U liku Crne Udovice lako je detektirati “whedonovsku“ ljubav prema snažnim heroinama (Buffy: Ubojica vampira, River iz “Serenity“, Echo iz “Dollhouse“).
- Štosnu “cameo“ ulogu opet je ostvario legendarni “marvelovac“ Stan Lee – on je onaj starčić koji na kraju ironično kaže: “Superheroji u New Yorku? Dajte, molim vas!“.

Kapetanovo upoznavanje s Irakom

Odmrznuti Kapetan Amerika ovdje razmjerno brzo stupa u akciju, a da nije imao vremena pošteno razmisliti što je sve propustio od Drugog svjetskog rata nadalje. “Napravili smo nedavno neke pogreške“, priča mu Nick Fury, (ne)skriveno aludirajući na Irak. Zbog karakterizacije veoma zanimljivog lika i njegove osobne drame, bilo bi još bolje da je prije “Osvetnika“ snimljen “Kapetan Amerika 2“. Mogao je to biti svojevrsni superjunački “Rambo 1“, s veteranom izgubljenim u prijevodu patriotizma i “viših ciljeva“ njegova vojevanja, “istine, pravde i američkog načina“.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 15:14