StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Poslije svega: Zauvijek sretni‘: Romansa u začaranom krugu

6. rujna 2022. - 16:15

Pozdravna videoporuka glavnoga glumca dočekuje publiku hrvatskih multipleksa "Cineplexx" netom prije projekcije "Poslije svega: Zauvijek sretni" ("After Ever Happy"). Hero Fiennes Tiffin pozdravlja posjetitelj(ic)e i zahvaljuje im što ostaju bespogovorno vjerni serijalu i nastavljaju gledati ove filmove u kinu.

Je li Fiennes Tiffin snimio videoporuku i za ostala kina diljem svijeta? Vjerojatno, ali nije čudno da se obratio baš hrvatskoj publici. Serijal "After", nastao prema seriji bestselerskih romana Anne Todd, kod nas je postao iznimno popularan od 2019. i prvog filma "Poslije svega" koji je privukao preko 50.000 gledatelj(ic)a u domaća kina.

FILM: After ver Happy; romantična drama; SAD, 2022. REŽIJA: Castille Landon ULOGE: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: * ½

Drugi dio serijala "Poslije svega: Sudar" vratio je publiku u kina negdje u ovo doba koronske 2020. i do prvog tromjesečja 2021. bio najveći hit iza "Teneta", veći od "Greenlanda", "Malih stvari" i "Wonder Woman 1984" (40.540 gledatelja). Finu gledanost je prošle godine zabilježio i treći film "Poslije svega: Pad", a imat će je zasigurno i ovaj četvrti koji je već prebacio 15.000 gledatelja.

Baza posvećenih fanova serijala nije se prorijedila, neovisno o tome što je svaki idući nastavak slabiji od prethodnog, što može odbiti čak i najblagonaklonije obožavatelj(ic)e ili barem testirati njihovo strpljenje. Mlađa publika je očito tražila novi par "young adult" ljubavnika na tragu "Sumraka".

Dobila ga je u Hardinu (Fiennes Tiffin; nećak Ralpha Fiennesa) i Tessi (Josephine Langford) koji su popunili prazninu između "Twilight" i "Fifty Shades Of Grey", prije nego što je potonji serijal zamijenio "365 Days" s parom Massimo – Laura. "Poslije svega" i "365 dana" trenutno su jedini serijali po mjeri "Sumraka" i "Pedeset nijansi sive", a i sličnih su niskih dometa.

Filmovi su povezani toksičnim odnosom centralnog ljubavnog para, slabašnim glumačkim partijama, sapuničastim podzapletima i isforsiranoj romantičnoj melodramatici na temu "hoće li ili neće biti zajedno?". Paradoksalno, to ih nastavlja činiti privlačnima u "trashy" stilu, jer su fanovi očito ud(a)rili brigu na veselje i počeli se zabavljati. Na trenutke izgleda kao da se "365 Days" i "After" natječu koji će serijal biti slabiji, ali i izdržljiviji.

Ipak, treba li birati između "365 dana" i "Poslije svega", odnosno para Massimo – Laura i Hardin – ​Tessa, izbor pada na potonje filmove i ljubavnike; malo su manje naporni, možda i zbog nešto boljih glumaca u ulogama toksičnih ljubavnika (Langford je okejish, bolja od partnera s nerijetko kiselom facom), tračka kemije među njima pa i njihova odnosa koji nije započeo otmicom.

No, posrijedi je još uvijek nezdrav odnos koji se i u "Zauvijek sretni" nastavlja vrtjeti u krug, od čega likovi barem ne bježe. "Stalno se vrtimo u krug, a ti nikako da odustaneš", iskren je Hardin. "Ne mogu se stalno vrtjeti u krug", napokon shvaća Tessa, svjesna da se Hardin "uvijek vrati i nikad ne ostaje", kako je dobro opazila njezina majka (oskarovka Mira Sorvino), ali i da su njih dvoje "tempirana bomba".

Nesretna prošlost mladića razotkriva se prema receptu sapunice (lagali su mu 21 godinu tko je njegov pravi otac). Hardin posljedično uvlači Tessu u "svoja sranja", a ona ga svejedno moli da je "ne odguruje", što će i on nju moliti kad obrnu uloge. Iako su likovi nešto stariji, oni su nezreliji i manje zanimljivi. Originalni film načinio ih je načitanima i dao im da se dodavaju citatima klasičnih romana Jane Austen i Emily Bronte.

U "After Ever Happy" samo citiraju Hemingwayja ("Za dvoje koji se vole sretnog kraja nema") i govore "Mislila sam da je naša ljubav kao iz romana". Nekoć je možda i bila, sada više nije. Ljubav iz romana postala je ljubav iz sapunice od prvog do četvrtog dijela serijala koji ide dalje. Peti dio bi trebao u kina iduće godine. "Nastavlja se..."

Peti film 2023. godine?

Peti film zasad još nema datum kinopremijere, ali za pretpostaviti je da će biti pušten tijekom 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 21:47