StoryEditorOCM

POSLIJE SVEGA Pedeset nijansi 'Sumraka'

22. travnja 2019. - 17:47
Poslije-svega2

Uz kupljenu ulaznicu posjetiteljima kina se nudi prilika za sudjelovanje u natječaju za odlazak (s pratnjom) na bečki koncert Ariane Grande koja pjeva na soundtracku filma. Reklamna mašinerija je pokrenuta kao za neki veliki blockbuster.

Jumbo plakati diljem hrvatske najavljuju "After" kao novi romantični megahit u điru "Twilight" sage i trilogije "Fifty Shades Of Grey". Jedan "jumbo-jumbo" plakat krasi i fasadu poznatog splitskog trgovačkog centra. Na plakatu dvoje mladih u vrućem zagrljaju. Prikladno za godišnje doba. Proljeće je, a u njima nemir. U kinodvorani također. Ili je nemir, ili je strast.

Na prvoj projekciji filma mlade djevojke su se hihotale od romantične dragosti, kao zaljubljene, opijene požudom poput brucošice Tesse Young (Josephine Langford) nakon što padne na čari "bad boy" studenta Hardina Scotta (Hero Fiennes Tiffin) i prekida vezu s predobrim srednjoškolskim dečkom (Dylan Arnold), toliko dobrim da joj ga je cimerica (Khadijha Red Thunder) zamijenila za brata.

Mladim djevojkama se film i obraća, a njegova ciljana demografija ponajviše su "(n)ever been kissed" tinejdžerice koje prije "Poslije svega" nisu iskusile (filmsku) romansu u životu, pa onda obožavateljice "Sumraka" i "Pedeset nijansi sive".

"After" je snimljen prema prvom dijelu bestseler-serijala Anne Todd s epitetom nove globalne (internetske) senzacije i književnog fenomena. Spisateljica je roman (na)pisala isključivo prema sugestijama fanova na društvenoj mreži Wattpad.

A roman je započeo kao tzv. fan fiction za boy bend One Direction, uslijed čega glavni glumac izgleda kao Harry Styles (u kombinaciji s pokojnim Paulom Walkerom). To je još jedna poveznica s "Twilight" i "Fifty Shades Of Grey". Naime, "Pedeset nijansi sive" je stvoren kao fanovska fikcija "Sumraka".

"Poslije svega" zatvara krug i vraća stvari na početak. Nakon što je "Pedeset nijansi sive" od "Sumraka" (de)evoluirao u "pornić za mame", ovaj film je njegova perolaka verzija, ljubić za kćerke, premda se u kinu nađe i poneka "majka". Sve je čedno i pristojno u skladu s "PG-13" rejtingom, implicitno, nipošto eksplicitno, a "After" je čisti pop, kakav i svira u filmu, naspram punku Ramonesa otisnutih na Hardinovoj majici.

Jasno je to kad Hardin, unatoč prezimenu, odbrusi "I don't date" Tessi umjesto onog Mr. Greyovog "I don't make love". Nađe se u toj posvemašnjoj senzualnosti poneka iskra prave putenosti i strasti zaslugom redateljice Jenny Gage.

Ona voli snimati glumce i njihove dodire u krupnom planu, pokazujući tragove potencijala, ali uglavnom se slijepo povinjuje zakonitostima klišeizirane "young adult" romanse i kao da režira "Poslije svega" onako kako je Todd pisala knjigu - prema sugestijama fanova "YA" ljubića.

Kako ovdje nema svjetlucavih vampira i S/M seksa, klišeji "dobra-djevojka-sreće-lošeg-dečka" priče izviru na površinu (od mrzim do volim kratak je put, ljubomorna i spletkama sklona bivša, emotivno povišena scena na kiši...), a "drama" se očajnički traži u "istina ili izazov" preokretima te Hardinovoj prošlosti i odnosu s ocem (Peter Gallagher), rektorom škole koju oboje pohađaju i koji će oženiti novu ženu (Jennifer Beals).

Može se u reklamne i ine svrhe "After" povezivati s "Fifty Shades Of Grey", no ovaj film želi biti nevina, staromodna romansa, nevinija i staromodnija od "Twilighta". Želi biti "Ponos i predrasude" i "Orkanski visovi", jednako kao što bi Todd voljela biti Jane Austen i Emily Bronte, ali na briljantnu rečenicu potonje spisateljice "On je ja više od mene same" može uzvratiti tek sa "Poslije njega postoji samo poslije".

"Pride And Prejudice" i "Wuthering Heights" se višestruko spominju u filmu. "Ljubav je samo transakcija", tumači Hardin "Ponos i predrasude" na fakultetskoj nastavi, a Tessa smatra da je to "najrevolucionarniji feministički roman". Njih dvoje se na predavanju svađaju kao Elizabeth Bennet i Mr. Darcy.

"Elizabeth se treba skulirati", preneseno će Hardin. Dobro je vidjeti da mladi čitaju knjige, ali "Poslije svega" nema ni približnu snagu "Ponosa i predrasuda" i "Orkanskih visova", recimo modernih ekranizacija iz 2005. i 2011. godine. Srodniji je "Beskrajnoj ljubavi", prikazanoj na Valentinovo 2014. godine.

Dva je mjeseca prošlo od Dana zaljubljenih, no ovo je "valentinovski" film u kojem će srca biti slomljena i nanovo spojena jer tako nalažu pravila "valentinovskog" žanra. "Slomit će ti srce", majka upozorava junakinju. Majku, zanimljivo, igra Selma Blair koja je prije točno 20 godina, u superiornijim, istovjetno žanriranim "Okrutnim namjerama", glumila razmjerno sličan lik kakav sad igra njezina filmska kćerka.

Nećak Ralpha Fiennesa

Hero Fiennes Tiffin je nećak slavnog Ralpha i Josepha Fiennesa. Glumačka jabuka je pala nešto dalje od obiteljskog stabla, ali možda se približi u (potencijalno boljim) nastavcima "Aftera" za koje publiku priprema "otvoreni" kraj filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 09:54