StoryEditorOCM
Film & TVOd 23. do 28.7.

Počinje 14. Postira Seaside Film Festival: osvježenje od pasjih vrućina i borba za Zlatnu i Crnu srdelu

Piše KULTURA SD
23. srpnja 2024. - 10:57

Od 23. do 28. srpnja u Postirima na Braču odvija se četrtnaesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival 2024. Osvježenje od pasjih vrućina filmofili mogu potražiti na dvjema poznatim festivalskim lokacijama, postirskoj Pjaci i plaži Prja, gdje će vas dočekati bogat i raznolik filmski program.

Prve večeri Festivala svoj će film osobno predstaviti mladi britanski redatelj Jakob Lancaster, koji u komediji „The Last Cowboy in Salford“ govori o nevoljama mladog buntovnog Židova u suvremenoj Britaniji. Islandsko-danski „The Last Straw“ redatelja Andriasa Høgennija, u kojem upoznajemo čovjeka u nevolji primoranog za pomoć zvati brata s kojim već dugo ne priča, također na komičan način prikazuje životne nedaće svojih protagonista.

Filmovi u drugoj večeri imaju zajedničku nit: borbu pojedinca s društvenom nepravdom i problemima. Francusko-palestinski „An Orange from Jaffa“ Muhammeda Almughannija priča o mladom Palestincu u očajničkoj potrazi za prijevozom preko kontrolne točke. Film je dobitnik grand prix-a na prestiznom i najvećem festivalu kratkih filmova Clermont-Ferrand. Poljski film „Live“ Mare Tamkovich, kojeg predstavlja dugogodišnji partner PSFF-a, Cottbus Film Festival, inspiriran je istinitim događajem o dilemama novinara koji uživo izvještavaju o brutalnom sprječavanju mirnih prosvjeda od strane policije u bjeloruskom Minsku.

image
PSFF

Treća je večer posljednja u međunarodnom natjecateljskom programu, tj. u borbi za nagradu publike „Zlatnu srdelu“. Vidjet ćemo film „Room Taken“ irskog režisera TJ O‘Grady-Peytona, koji na našem festivalu sa svojim filmom gostuje već četvrti put. Spomenimo još i francusko-libanonski „If The Sun Drowned Into An Ocean Of Clouds“ Wissama Charafa, prikazan na brojnim velikim festivalima i dobitnik posebne nagrade žirija u nacionalnoj konkurenciji već spomenutog Clermont-Ferranda. Bajkovita je to komedija o zaštitaru Raedu koji se suprotstavlja moćnom građevinskom investitoru čije gradnje sve više guše i nagrđuju obalne pejzaže.

Četvrtom večeri završava program na Pjaci, glavnoj festivalskoj lokaciji, a na rasporedu su domaći filmovi. Redateljica Andrea Slaviček osobno će predstaviti svoj film „Prava istina priče o šori“ koji je svjetsku premijeru imao u programu tjedan kritike Canneskog filmskog festivala, da bi nakon toga obišao brojne festivale i nedavno osvojio posebnu nagradu žirija za najbolji međunarodni kratkometražni film na Palm Springs ShortFestu.

Vidjet ćemo i redateljski prvijenac popularnog glumca Paške Vukasovića „Škafetin“, koji je dobio posebno priznanje žirija na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu. Priliku za osobno predstavljanje filmova imat će mladi gosti sa Splitskog UMAS-a, Marija Mratinić („Vapor solo“), Julio Juraga („Radna nedjelja“) i Tina Ljubenkov („Jae-bot“).

image
PSFF

Zadnje dvije večeri festivala rezervirane su za Midnight Shorts program u uvali Prja, u kojem se filmovi natječu za nagradu publike „Crna srdela“. U goste nam stiže producentica Anna McNutt koja će predstaviti film Ian Killicka „Babythump“, komediju o paru koji jednog jutra iznenada pronalazi bebu u svom stanu. Film je gostovao na svim značajnijim festivalima kratkog filma i osvojio nagradu publike na velikom Berlinskom festivalu Interfilm.

Partner festivala, Cottbus FF, predstavlja još jedan film, crnu estonsku komediju „Childs Play“ Olivera Ouna. A u završnoj večeri festivala, dobitnik lanjske glavne nagrade PSFF-a Eirik Tveiten (koji je s pobjedničkim filmom „Night Ride“ ove godine bio nominiran za Oskara) osobno će preuzeti svoju prošlogodišnju „Zlatnu srdelu“, ali i predstaviti novi film: „Camping in Paradise“, urnebesnu komediju o paru koji nakon kvara na autu moraju provesti noć u nudističkom kampu.

Ukratko, mnoštvo dobrih filmova i odlična atmosfera na idiličnim festivalskim lokacijama, a sve to uz besplatan ulaz, najbolja su pozivnica za ovoljetno (kulturno) osvježenje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:46