StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

PLANET TAME Tko se boji Riddicka još

19. listopada 2020. - 16:48

 Umirući vojnik Caparzo iz "Spašavanja vojnika Ryana" skrivao je u sebi "švarcenegerskog", "stalloneovskog" ili "vandammeovskog" akcijskog junaka većeg od života. Caparza je glumio nabildani Vin Diesel koji je akcijskim junakom postao dvije godine kasnije u "Planetu tame" ("Pitch Black", 2000.), kreativnom hibridu arhetipova SF-a, horora i akcije.

Kad je stupio u kadar "Planeta tame" kao Riddick, svemirski kažnjenik vječito napetih i nauljenih bicepsa/tricepsa, mišićavi Diesel je najavio da bi mogao postati apsolutna dominanta novomilenijskog velikog ekrana, što je i (p)ostao u još popularnijim filmovima kao što su "Fast & Furius" i "xXx". Mnogim akciji sklonim filmofilima Diesel je sinonim za "brzog i žestokog" Dominica Toretta, bez daljnjega njegovog najpoznatijeg i najomiljenijeg lika.

FILM: Pitch Black; SF akcijski horor; SAD, 2000. REŽIJA: David Twohy ULOGE: Vin Diesel, Radha Mitchell OCJENA: ****

No, Diesel je ponajprije živopisniji "Pitch Black" lik Riddick za ovoga akcijaškog filmofila. Riddick je istovremeno akcijski junak i akcijski antijunak u "Planetu tame", prvom filmu iz buduće trilogije i još uvijek ponajboljem ostvarenju njegove 20 godina duge "action hero" karijere. Veći je to kompliment filmu koji 2020. slavi 20. godišnjicu, nego samome Dieselu, punokrvnom akcijskom junaku s premalo punokrvnih akcijskih klasika u filmografiji.

Naime, Diesel se nije mimoišao u prolazu sa Schwarzeneggerom kao Dwayne "The Rock" Johnson ("Dobrodošli u džunglu") da dobije "službenu" dobrodošlicu u svijet akcije, ali je svejedno kao Riddick, s očima kadrima vidjeti u mraku, simbolično preuzeo goruću štafetu od nabildanih akcijaša osamdesetih i devedesetih, bogova akcijskog Olimpa.

U jednoj sceni filma "Pitch Black" Dieselov Riddick se daje u trk po nepoznatom planetu kao da doslovce trči štafetu s olimpijskom bakljom i zavjetuje se da čuva njezin plamen poput kapi vode na dlanu u (pokazat će se) mračnom novom mileniju za klasičnu junačku akciju. Štafeta je bila breme za Diesela, ali i nudila spas za Riddicka i akcijski žanr.

Jer, na planetu (tame) vrebaju alienske kreature, stvorenja noći i mraka koja izlaze na površinu i napadaju kad nastupi pomrčina sunca. Efektna je to postavka filma autora Davida Twohyja koji je devedesetih bio poznatiji kao scenarist ("Bjegunac", "Slobodni pad", "Vodeni svijet") nego redatelj ("Dolazak").

Twohy otvara "Planet tame" širokim kadrom svemirskog broda u prostranstvu svemira, zaštitnim znakom svakog znanstveno-fantastičnog film ili SF horora od "Odiseje u svemiru" i "Aliena" nadalje. Znate na što mislimo – letjelica preko cijelog ekrana polako migolji kroz svemir.

"Pitch Black" ne bježi od (arhe)tipskog unutar "sci-fi" žanra pa tako putnici svemirskog broda spavaju u kriogeničkom snu, na putu za svoje odredište, ali bit će izbačeni s kursa zahvaljujući kiši meteora ili zalutalom kometu. Iako djeluje da putuje po zadanoj žanrovskoj putanji, "Planet tame" također biva izbačen s kursa, ubacujući elemente ili motive drugih žanrova u matični SF (horor).

Tako, Riddick je kažnjenik pod nadgledanjem Johnsa (Cole Hauser) koji ga, kad slete, želi staviti iza rešetaka. Dakle, kao da putuje svemirskim "Con Airom", a ne s civilima. Da je Riddick glavni lik filma "Pitch Black", jasno je od njegove uvodne naracije uzorne akcijske/žanrovske ekonomije.

"Kažu da nam se veći dio mozga isključi u kriogeničkom snu, sve osim primitivnog, životinjskog dijela. Nije čudno da sam budan", govori Riddick i predstavlja likove koje može namirisati, poput svetog arapskog čovjeka (Keith David) na "vjerojatnom putu prema Meki". "Puno je stanica do odredišta. Puno vremena da nešto pođe po zlu", komentira Riddick.

Naravno, nešto će poći po zlu. Svašta nešto. Ne samo da će svemirski brod "nasukati" na udaljenom planetu, već taj planet skriva čudovišta. "Nisam ja taj zbog kojeg se morate brinuti", naslućuje Riddick što se sprema i kaže to kopilotkinji Carolyn Fry (Radha Mitchell) koja preuzima komandu.

Carolyn je naizgledna poručnica Ellen Ripley (Sigourney Weaver) ovog filma koji Twohy režira kao da je Schwarzenegger našao i u "Alienu", ne samo "Predatoru", a možda i u "Stvoru" s kojim "Planet tame" ostvaruje konekciju preko angažmana Davida.

Odnosu Riddicka i Carolyn režiser kao da pristupa kroz prizmu mišićavog Hannibala Lectera i Clarice Starling ("Kad jaganjci utihnu"), što njihovu "vezu" svakako čini zanimljivijom i uklapa je u arhetipsku postavku prisilnog preživljavanja i sklapanja savezništva u borbi protiv (brojčano) nadmoćnijeg neprijatelja.

Od međuljudskih relacija još je intrigantnija kreacija izvanzemaljskog svijeta, tj. titularnog planeta, u vidu scenografije i fotografije. Više je filtera u ovom filmu korišteno nego u valjda svim hrvatskim od 2000. naovamo, a prednjače isprani, monokromatski plavi i žuti.

Izvana nalik Saturnu, planet se nalazi u sustavu s tri sunca koja se jednom u 22 godine nađu u pomrčini i tada jao si ga onome tko se na njemu nađe. Pretežno je pješčanog, pustinjskog karaktera da bi se tu, možda i zato što Riddick jest akcijski karizmatik kao junak Mela Gibsona, lako mogao snimiti "Pobješnjeli Max 2, 3 & 4", ali i neki "Jurski park" ili "King Kong".

Pronalazak groblja nalik groblju svemirskih mamuta s izglođanim kostima sugerira nešto prahistorijsko iz doba dinosaura i ere "izgubljenog svijeta" i postavlja pitanje "što je moglo pobiti toliko velikih životinja?". Odgovor znate – krvožedni alienski mostrumi koji se drže tame i napadaju tako što namirišu krv, a boje se vatre i svjetla, stoga Riddick, kad se smrači, nastoji sačuvati svjetlo filma i žanra.

Čudovišta srećom nisu puke kopije Aliena i Predatora (premda imaju vlastiti "point of view" nalik potonjem), barem koliko smo uspjeli vidjeti budući da ih Twohy isključivo drži u mrklom mraku zbog budžetskih limita koji su, pak, potaknuli njegovu imaginaciju i potiču maštu gledatelja. "Ne bojite se mraka, zar ne", metafilmski pita Riddick. "Pitch Black" preskače "Aliena" i "Predatora" i odmah ide na "Aliens" i "Predators".

Monstruma je (pre)više i grupiraju se poput roja golemih šišmiša, no Twohy uspijeva "Planet tame" držati akcijsko-SF-hororski svedenim tako da je proračunska ograničenja okrenuo u korist transžanrovske efektnosti filma okrenuta primordijalnosti žanra i općenito. Planet tame postaje primordijalna "survival" arena s mitskim čudovištima u borbi protiv pračovjeka novomilenijske akcije – Riddicka.

Diesel prije Stathama i Johnsona

Vin Diesel je s ovim filmom i "Brzima i žestokima" bio prvi nabildani akcijski heroj novog milenija. Usijedili su Jason Statham s "Transporterom" (2002.) i "Dwayne "The Rock" Johnson s "Welcome to The Jungle" (2003.). Sva trojica će se naći u sedmom i osmom "Fast&Furious" filmu. P.S. "Planet tame" se prikazuje 19. listopada oko ponoći na TV1000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 23:38