StoryEditorOCM
Film & TVPOSEBNA NAGRADA

Ovogodišnji Europski Oscar za životno djelo ide legendarnoj glumici za njezin izvanredan opus

Piše Marko Njegić
22. rujna 2023. - 10:16

Europska filmska akademija objavila je ime dobitnika, odnosno dobitnice ovogodišnjeg EFA-ina priznanja za životno djelo. Posebnu EFA-inu nagradu za izvanredan opus osvaja legendarna glumica Vanessa Redgrave.

Rođena u Londonu, Vanessa potječe iz glumačke obitelji Tradiciju je započeo njezin djed Roy Redgrave (1873. – 1922.). Oba njezina roditelja i oba njezina brata i sestre također su bili glumci, kao i njezine kćeri s redateljem Tonyjem Richardsonom, Natasha Richardson i Joely Richardson. Njezin sin s glumcem Francom Nerom, Carlo, također je filmaš.

Usavršena na londonskoj Central School of Speech and Drama, Redgrave se ubrzo pridružila družini "Royal Shakespeare Company" gdje je stekla slavu 1961. glumeći Rosalindu u Shakespeareovoj komediji "Kako vam se sviđa".

image

‘Uvećanje‘

EFA

Glumila je u preko 140 filmova, a prvu glavnu ulogu i proboj ostvaruje u drami "Morgan: Prikladan slučaj za liječenje" (1966.) Karela Reisza, osvojivši nagradu u Cannesu i nominaciju za BAFTA-u i Oscara.

U Cannes se vratila sljedeće godine kao Jane, tajanstvena žena iz parka u filmu "Uvećanje" Michelangela Antonionija. Daljnje nominacije za Oscara uslijedile su 1969. za izvedbu Isadore Duncan u Reiszovoj "Isadori", za koju je ponovno osvojila nagradu u Cannesu, te 1972. za "Mariju, kraljicu Škotske" Charlesa Jarrotta.

Njezina uloga 1978. u "Juliji" Freda Zinnemanna nagrađena je Oscarom, nagradom za koju je opet bila nominirana u dva filma Jamesa Ivoryja, "Bostonci" (1985.) i "Howards End" (1993.). Godine 1994. dobila je nagradu u Veneciji za "Malu Odessu" Jamesa Graya.

image

‘Bostonci‘

EFA

Surađivala je sa Stephenom Frearsom na filmu "Prick Up Your Ears" (1988.) i za ulogu dobila nominaciju za BAFTA-u, za koju je ponovno nominirana 2003. kao Clemmie, supruga Winstona Churchilla, u "Oluji rata" Richarda Loncrainea.

Također je radila i s Joeom Wrightom na "Okajanju" (2007.) koji joj je donio filmsku nagradu London Critics‘ Circle za najbolju sporednu glumicu.

Za svoj izvanredan rad Vanessa je dobila i Zlatnog lava za životno djelo, filmsku stipendiju BAFTA-e..., a u okviru novogodišnjih počasti 2022. kraljica Elizabeta II. imenovala ju je za Damu zapovjednicu Reda Britanskog Carstva.

EFA zaključno podcrtava kako se tijekom svoje karijere Redgrave nikada nije bojala kontroverzi i uvijek je zastupala svoja uvjerenja, bilo protiv rata, određene politike ili za podršku ljudima u potrebi, kao i to da će biti počasna gošća na 36. ceremoniji dodjele Europskih filmskih nagrada 9. prosinca u Berlinu.

image

‘Mala Odessa‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:00