StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Odred otpisanih: Nova misija‘: Živi brzo, umri klaunovski

7. kolovoza 2021. - 19:46

"Njam, njam." – "Odred otpisanih: Nova misija"

Otpisani su se vratili, i to kako. "Odred otpisanih: Nova misija" ("The Suicide Squad") najbolji je, najzabavniji i najsubverzivniji blockbuster ljeta, pa i godine. Novo ekipiranje "Odreda otpisanih" mnogi su otpisali nakon što prvi film Davida Ayera iz 2016. nije naišao na odgovarajući prijem publike i kritike, osim što je predstavio sjajnu Margot Robbie kao Jokerovu draganu Harley Quinn.

No, "Suicide Squad" je dobio priliku za "comeback" kad je redatelj i scenarist James Gunn ("Guardians Of The Galaxy", "Guardians Of The Galaxy 2") napravio transfer iz Disneyja/Marvela u konkurentski Warner/DC da ustroji stripovske supernegativce za još jednu superherojsku misiju.

FILM: The Suicide Squad; fantastična akcijska komedija; SAD, 2021. REŽIJA: James Gunn ULOGE: Idris Elba, Margot Robbie DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** ½

Već se tu očituje prva u nizu Gunnovih subverzija. On je prešao u DC i napravio inverziju Marvelova "family friendly" superjunačkog blockbustera "Čuvari galaksije" s "PG-13" predikatom.

Ekipa "Odreda otpisanih" jednako je čudačka, zapravo i čudačkija, ali čudaštvo likova je potencirano "R" predikatom u tekstu i slici dok se oni moraju ujediniti za spas svijeta od "zvjezdanog" stvorenja iz svemira. Druga subverzija se tiče načina kako je Gunn pristupio trojnom identitetu svoga blockbustera: istovremeno je nastavak i "reboot" prijašnjeg "Suicide Squada", ali i film koji se u jednu ruku ponaša da prethodnik ne postoji, odnosno briše njegovo postojanje.

Prefiks "The" je dodan u naslovu, čime su Warner i DC, moguće, mislili kako je to dovoljno da Gunn publici proda isti visokobudžetni srednjostrujaški superherojski blockbuster s istim i novim glumcima u ulogama supernegativaca, tj. neznatnim razlikama i odstupanjima, samo da bude (još veći) hit.

Međutim, za Gunna je "the" znak da njegov "Odred otpisanih" bude definitivni "Suicide Squad" film, a uspio je traženi superjunački blockbuster s akcijom i rušenjem zgrada obojati satiričkim antisuperjunačkim tonovima, te crnim i krvavocrvenim akcijskim humorom kakav nije viđen ni u "Kick-Assu" i "Deadpoolu" ili seriji "The Boys", kamoli u nekom Disney/Marvelovom i Warner/DC-jevom spektaklu, ne računajući podcijenjeni "Birds Of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn" kojemu dođe kao nastavak.

Gunn može podsjetiti na nekadašnje hollywoodske buntovnike i odmetnike poput Paula Verhoevena ("RoboCop", "Potpuno sjećanje", "Svemirski marinci") koji su isporučivali željene hitove, ali i u srce "tvornice snova" uspjeli injektirati neku antiestablišmentsku subverziju, satiru, sarkazam i ironiju kad bi glavešine studija/producenti načas skrenuli pogled.

Tako, Gunn otvara film "live" izvedbom pjesme "Folsom Prison Blues" Johnnyja Casha. Rokerski buntovnik i odmetnik ozvučit će scenu u kojoj budući član "Odreda otpisanih" Savant (Michael Rooker) baca loptu za bejzbol u zatvoru kao Steve McQueen u "Velikom bijegu" da bi njome udario nevinu ptičicu.

Nekoliko trenutaka kasnije, Savant se pridružuje ostatku odreda na samoubilačkoj misiji iskrcavanja na južnoamerički otok Corto Maltese – povratnicima Harley Quinn, kapetanu Boomerangu (Jai Courtney) i Ricku Flagu (Joel Kinnaman), te novim regrutima dvojbenih supermoći kao što su Blackguard, T.D.K., Javelin, Mongal i čovjekolika lasica Weasel (Pete Davidson, Nathan Fillion, Flula Borg, Mayling Ng, Sean Gunn).

U oko upada natpis na Harleyinoj majici "živi brzo, umri klaunovski" koji će biti preslik uvodne scene i cijeloga filma. Veći dio "klaunovskog" odreda će neočekivano i brutalno stradati odmah u prvoj akciji, odigravši ulogu topovskog mesa nakon groteskno neuspješne demonstracije moći, žešće u odnosu na X-Force u "Deadpoolu 2".

Tko je, pak, uspio umaći neprijateljskoj vatri, nije umakao Amandi Waller (Viola Davis), vođi projekta Task Force X koja dezertere kažnjava tako da aktivira eksplozivni čip usađen u njihovu glavu prije misije kao "osiguranje" po uzoru na "Bijeg iz New Yorka".

Kao da nije dovoljno što su brutalno stradali, brutalnije nego ijedan Marvelov Osvetnik, Gunn se vraća do svakog stradalnika i prikazuje razmjere njegova ili njezina stradavanja. Tek onda onda slijedi uvodna špica i predstavlja budućeg vođu "odreda" Bloodsporta (Idris Elba) kako čisti zatvor.

Natpis "tri dana ranije" je, krajnje subverzivno i neapologetski za blockbuster na ovakvoj budžetskoj skali, ispisan od ejakulata, kao naslov "Love 3D" na plakatu "Ljubavi" Gaspara Noea, a kad smo kod festivalskih art filmova, Gunn ih (i)zaziva tako što je, još subverzivnije i neapologetskije, ubacio kadar spolovila nekog muškarca na egzotičnoj južnoameričkoj lokaciji trenutak prije nego što će ovaj biti napucan. Efekt provokacije je identičan ubacivanju spolovila u kinoprojekcije obiteljskih (animiranih) filmova u Fincherovu "Klubu boraca" i Gunn kao da se poigrao anarhičara Tylera Durdena.

Anarhija je pokretačko gorivo "Odreda otpisanih" kad se Bloodsport i živopisni likovi Peacemaker (John Cena), Ratcatcher II (Daniela Melchior), Nanaue/King Shark (glas Sylvestera Stallonea) i Polka-Dot Man (David Dastmalchian) nađu na južnoameričkom otoku i "spase" zarobljenog Flaga i Harley kako bi uništili postrojenje sa "zvjezdanom" svemirskom kreaturom što prijeti kataklizmom Amerike i svijeta.

Oni ulijeću u tamošnje selo tipično američki i sređuju lokalce bez da prethodno postave pitanje na čijoj su strani, dakle prvo pucaju, pa onda (ne) pitaju, a Gunn sve to, kao i onaj desant s početka filma, snima kao katastrofalnu invaziju u Zaljevu svinja. "Cijenim mir svim srcem", govori Peacemaker kao bedačka inačica Kapetana Amerike s iskrivljenim pogledom na (američki) patriotizam.

Likovi su nezaboravni, kao i njihova djela. Moć Polka-Dot Mana je da baca ubojite polka točkice, a zaražen je međudimenzionalnim virusom i povremeno izgleda kao šareni Čovjek slon i pati od Edipovog kompleksa. King Shark, čovjekoliki potomak boga morskog psa, najnezaboravnija je kreacija filma, Groot "Odreda otpisanih", ali Groot koji jede neprijatelje kao velika bijela psina, zamalo i prijatelje.

Veliko je Gunnovo postignuće da je King Sharka i neljudske likove uspio načiniti ljudski(ji)ma, naročito u usporedbi s mnogim superjunačkim blockbusterima. Uspio je i pronaći tišinu u bučnosti i ljepotu u groteski kao u scenama s Harley. Njezin (i Gunnov) senzorni doživljaj kaosa kroz filter fantazije s animiranim cvijećem i ptičicama pretvara anarhičnu akciju u romantičnu.

Ostanite do kraja odjavne špice

Pažljiviji filmofili uočit će u jednoj sceni Pom Klementieff koja je glumila Mantis u "Čuvarima galaksije" i zadnjim dvama "Osvetnicima" ("Rat beskonačnosti", "Završnica"). Postojala je šansa i da Dave Bautista, Drax iz "Guardians Of The Galaxy", glumi u filmu, i to Peacemakera, ali odbio je ulogu kako bi snimio "Vojsku mrtvih". P.S. Ostanite do kraja odjavne špice jer čeka vas još koja scena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 18:53