StoryEditor
Film & TVČETVRTAK

Odličan dan na Festivalu mediteranskog filma: Tim Roth na Tvrđavi Gripe, a mračni triler America Latina u Ljetnom kinu... Animafest u Domu mladeži

Piše KULTURA SD
23. lipnja 2022. - 13:47

KINOTEKA ZLATNA VRATA, U 17 SATI

MAMA MUU SE VRAĆA KUĆI – animirani (Švedska)

Christian Ryltenius, Tomas Tivemark

Mama Muu je cijeli svoj život provela na istoj farmi, okruženoj prostranim zelenim poljima i punoj životinjskih prijatelja. Kada jednoga dana farmu posjeti roda koja je proputovala čitav svijet, Mama Muu se počinje pitati kako može biti sigurna da je farma na kojoj živi njezin pravi dom? Što ako negdje drugdje na ovom velikom svijetu postoji neko bolje mjesto za nju? Dok joj prijateljica Vrana pokušava dokazati da trava nije zelenija drugdje, znatiželja Mame Muu raste i tjera je na put u nepoznato... Topla obiteljska priča predivne animacije odgovara na pitanje što je to dom i pokazuje da je ponekad potrebno izgubiti se kako bi se pronašao put kući.

SINKRONIZIRANO

Reprizna projekcija: TIHA ZEMLJA, (Poljska, Italija), 19 sati

režija Agnieszka Woszczynska

Naizgled savršen bračni par unajmljuje kuću za odmor na sunčanom talijanskom otoku. Sliku idealnih praznika uskoro im narušava spoznaja da bazen u kući nije funkcionalan... Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Toronto Film Festivalu.

image
Fmfs

LJETNO KINO BAČVICE, U 21.30 SATI

NEHAJ (Hrvatska) – kratki film

Martina Marasović

Jednoga dana Danici na vrata dolazi policija ispitati je o bračnom paru koji živi u susjedstvu.

AMERICA LATINA (Italija)

Damiano i Fabio D'Innocenzo

Masimo Sisti je u životu postigao sve što je mogao poželjeti: vlasnik je prekrasne vile na mirnoj lokaciji, vodi uspješnu privatnu stomatološku ordinaciju i, najvažnije od svega, ima obitelj koju voli. Supruga Alessandra i kćeri Laura i Ilenia njegova su najveća sreća. Međutim, jednoga proljetnog dana, naizgled istog kao i svakog drugog, Masimo silazi u podrum i ostaje šokiran onime što je zatekao… Mračni psihološki triler koji donose braća D'Innocenzo, redateljski duo splitskoj publici poznat po filmu "Mračne priče" prikazanom na 13. FMFS-u, cijenjenom talijanskom glumcu Eliju Germanu dao je još jednu priliku da zablista u glavnoj ulozi.

Film će biti repriziran u petak u Kinoteci Zlatna vrata.

TVRĐAVA GRIPE, U 21.30 SATI

ZALAZAK SUNCA (Meksiko, Francuska)

Michel Franco

Alice i Neil, potomci bogate britanske obitelji Bennett, provode bezbrižno ljetovanje u meksičkom Acapulcu sa svojom djecom Alexom i Colinom. Kada dođe do hitne obiteljske situacije, prisiljeni su prekinuti odmor i vratiti se natrag u Veliku Britaniju. Neilova neočekivana odluka da nastavi ljetovanje sam, kao da se ništa nije dogodilo, počinje stvarati tenzije u obitelji... U novom filmu poznatog meksičkog redatelja Michela Franca, napetoj i nepredvidivoj triler-drami koja drži pažnju do zadnje minute, glumačku postavu predvodi slavni dvojac, Charlotte Gainsbourg i Tim Roth. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu.

DOM MLADIH, U 21.30 SATI

Kratki u gostima: Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji svjetski festival u potpunosti posvećen animaciji, te je danas, zajedno s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi, nezaobilazan događaj u kalendaru animacijske zajednice. Tome doprinosi i činjenica da se dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, te European Animation Award. Festival je do 2005. godine održavan u bijenalnom ritmu, nakon čega nastavlja u godišnjem.

Animafest, koji ove godine slavi svoje 50. izdanje, na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split gostuje sa selekcijom pobjedničkih filmova iz prethodnih godina:

Between the Shadows, Alice Guimarães & Mónica Santos, Portugal, 2018., 13'

Oh Willy..., Emma De Swaef & Marc James Roels, Belgija, 2011., 17'

Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013., 12'

Sunday Lunch, Céline Devaux, Francuska, 2015., 14'

Acid Rain, Tomasz Popakul, Poljska, 2019., 26'

* filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 13:48