StoryEditorOCM
Film & TVDOBRA VIJEST

Nezavisnih filmova imamo još za mjesec-dva, ali o opciji zatvaranja ne razmišljamo: naši multipleksi neće ugasiti projektore zbog manjka blockbustera

Piše Marko Njegić
17. listopada 2020. - 09:49
(Simbolična) molitva za kina ispred plakata Bond-filma 'Za smrt nema vremena' pored hrama Erawan u BangkokuMladen Antonov/AFP

Odgoda novog "Bonda" sa studenog na travanj 2021. zbog proklete korone uzrokovala je povlačenje još nekih preostalih blockbustera s ove godine, odnosno prebacivanje njihove kinopremijere za iduću (npr. "Dina"). Blockbusteri poslovično donose daleko najveću zaradu kinoprikazivačima i bez njih multipleksima nije lako poslovati i privlačiti publiku u ionako nikad teža vremena, ne samo za kina.

Manjak blockbustera u listopadu i studenome prisilio je jedan od najvećih lanaca multipleks-kina na svijetu, "Cineworld", da do daljnjega ugasi projektore i zatvori dvorane u Americi i Velikoj Britaniji. Tragom ove loše vijesti, odlučili smo, zabrinuti, provjeriti kako stoje hrvatski lanci multipleksa "Cinestar" i "Cineplexx", odnosno kakva je šansa da se, ne daj Bože, takvo što dogodi njima.

– S velikim žaljenjem čitamo vijesti o zatvaranju lanaca. Šanse je teško prognozirati, pandemija je pokazala da je jako teško raditi ikakve prognoze jer se situacija mijenja iz dana u dan. Pokušavamo posjetiteljima omogućiti da svoje slobodno vrijeme provedu u "Cineplexxu" i poštujemo sve mjere te smo uveli protokole sukladno svim epidemiološkim preporukama.

Naravno da se nadamo da će naša industrija, koja se suočava s velikim problemima tijekom pandemije, opstati i o opciji zatvaranja ne razmišljamo – rekla nam je voditeljica marketinga "Cineplexxa" Ana Bušurelo i odagnala sumnje na sreću pravih filmofila.

– Naša kinoprikazivačka djelatnost je vrlo ovisna o situaciji u svijetu prvenstveno zbog nabave novih filmova, tako da ne možemo biti opušteni ako se veliki kinolanci zatvaraju jer studiji ne žele dopustiti prikazivanje njihovih filmova a da najveća kinotržišta, osobito u SAD-u, nisu otvorena.

Pandemija utječe na sve nas i nitko ne ostvaruje očekivane rezultate, ali u "CineStaru" smo pokazali da se ipak može raditi uz poštivanje svih mjera. Vrlo smo revni u provođenju svih mjera i preporuka za sigurnost i zdravlje posjetitelja i naših zaposlenika i za sada nismo imali nikakvih problema, samo pohvale posjetitelja da se dobro i sigurno osjećaju u našim kinima.

Ipak, osim utjecaja same pandemije, naš je veliki problem i nedostatak filmskog sadržaja. Možemo razumjeti i problem svjetskih kinolanaca s 60-ak tisuća zaposlenih koji su prisiljeni zatvoriti svoja vrata zbog nedostatka sadržaja – kaže nam Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članica Uprave "Blitz-CineStara".

Otkako je "Mulan" u Americi, najugroženijoj od korone, objavljena na streaming servisu Disney+, a u ostatku svijeta plasirana u kina, tamo gdje su otvorena, dakle i kod nas, stvorio se model kombinirane, paralelne distribucije. Nakon "Greenlanda" hrvatski gledatelji bi trebali moći vidjeti u kinima Zemeckisove "Vještice" i Pixarov/Disneyjev crtić "Duša" koji su u Americi osuđeni na streaming. Ipak, pitanje je jamče li američki distributeri da će filmovi koji u Americi idu na streaming ići drugdje u kina.

– To zavisi od filma do filma, to su politike samih distributera, a uvjeti prikazivanja predmet su pregovora na svjetskoj razini. Svi pokušavaju naći ispravan poslovni model za novonastalu situaciju. Nemojmo zaboraviti da je pandemija započela tek prije nešto više od pola godine i cijela se industrija mora prilagoditi. U svakom slučaju, i mi i hrvatski distributeri pokušavamo naći dovoljno filmskog sadržaja kako bismo napravili kvalitetan program – odgovara Islamović.

– Trenutačno nema nikakva jamstva jer, kao što smo već spomenuli, tijekom pandemije je jako teško davati prognoze, ali na konkretnom primjeru filma "Soul", navedeni će biti prikazan u otvorenim kinima na teritorijima koji nemaju Disneyjev streaming servis – dodaje Bušurelo.

Kronična nestašica blockbustera i studijskih filmova uzima maha. "Wonder Woman 1984", "Smrt na Nilu" i "Monster Hunter" predstavljaju zadnja tri stupa blockbusterske obrane 2020., premda je, nažalost, neizvjesno hoće li doista i ostati na prosinačkom terminu kinodistribucije. Stoga, interesira nas jesu li hrvatski multipleksi opskrbljeni s dovoljno nezavisnih/neblockbusterskih/neameričkih filmova do velikog povratka blockbustera u kina.

– Nezavisnih filmova na sreću trenutačno imamo još za mjesec-dva. Nakon toga će se osjetiti nedostatak studijskih filmova pa ćemo morati razmotriti kako popuniti sadržaj bez njih – najavljuje Islamović.

– Svako neigranje blockbustera ugrožava naše poslovanje. U dogovoru s distributerima prikazujemo nezavisne filmove i nadamo se da je interes naših posjetitelja dovoljan dok se ponovno ne uspostavi redovna distribucija svih planiranih filmova – govori Bušurelo.

Kako su "Cinestar" i "Cineplexx" zadovoljni odazivom publike od ponovnog otvaranja multipleksa, a u skladu s trenutnom situacijom, postavljamo pitanje za kraj.

– Ljudi žele u kino, to smo vidjeli i tijekom razdoblja zatvaranja jer smo dobivali brojne upite naših posjetitelja, a s ponovnim otvaranjem naših kina, nakon punih pet mjeseci, dio publike se odmah vratio. Naravno, to su bili prvo mladi, ali odgovornim ponašanjem i nas i naše publike pokazali smo da je moguće poslovati.

U slučaju stabilizacije s pandemijom i isporukom sadržaja sigurni smo da bismo se ponovno vratili na rezultate prethodnih godina. Nažalost, trenutačna situacija i porast broja zaraženih nisu dobri pa se to odmah odražava i na naše brojke. Naši troškovi poslovanja izrazito su visoki, jedan smo od rijetkih kinoprikazivača koji je u vremenu "lockdowna" renovirao i otvarao nova kina, a isto tako činimo sve da održimo radna mjesta.

Za naše uspješno poslovanje potrebna je povoljna epidemiološka situacija te redovan priljev novih filmova. Nažalost, drugi faktor ovisi o prvom, i to na globalnoj razini. Studiji prate najveća svjetska tržišta, a ne nas manja, tako da svakako ono što se događa u svijetu utječe i na nas – otkriva Islamović.

– Zadovoljni smo u skladu sa situacijom, jasno je da posjetitelji i dalje imaju želju posjetiti "Cineplexx" i da nam je svima u ovim trenucima potrebno opuštanje u našim dvoranama koje pružaju poseban doživljaj gledanja filma. Još jednom pozivamo naše gledatelje da zajedno budemo odgovorni te se nadamo da ćemo što prije neometano uživati u svim planiranim novim hitovima – u pozitivnom tonu zaključuje Bušurelo.

Brojke u CRO kinima: ‘Tenet‘ privukao više od 50.000 gledatelja

Od ponovnog otvaranja hrvatskih multipleksa i kina pa do 15. listopada, najveću gledanost i zaradu ostvario je rijetki blocbuster "Tenet" – 52.881 gledatelja, odnosno gotovo dva milijuna kuna (1.959.014), što je prilično odličan rezultat računajući stanje. Drugoplasirani je nezavisni naslov, jako dobro gledani "Poslije svega: Sudar" koji je privukao 37.656 kinoposjetitelja i zaradio 1.256.424 kune. Treći i četvrti su, pak, "Mulan" i "Greenland" s 22.289 i 21.209 gledatelja, tj. 792.417 i 771.594 kune. Iza njih slijede "Scooby Doo" (18.820 kinoposjetitelja; 540.980 kuna), "Rat u kući" (15.118; 472.932) i "Bijesan" (14.107; 483.689).

Hrvatski filmovi: Stepinac ispred Hektorovića

Slab kinostart zabilježilo je "Ribanje i ribarsko prigovaranje": film je u tjedan dana vidjelo manje od 1000 gledatelja (točnije 991) i zaradio je 26.901 kunu. U kinodistribuciji se nalazi još jedan hrvatski film, dokumentarac "Stepinac: Kardinal i njegova savjest" koji je u tri tjedna, ali sa znatno manjom zastupljenosti u kinima (broj kopija i projekcija), prikupio 2268 gledatelja i utržio 64.981 kunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 16:49