StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Nemir‘: Kazaljke anarhizma i feminizma

Piše Marko Njegić
24. veljače 2023. - 23:59

Nemir iz naslova povijesne drame "Unrueh"/"Unrest" švicarskog redatelja i scenarista Cyrila Schäublina ima dvojako značenje. S jedne strane, takozvani nemir odnosi se na balansni kotačić unutar sata koji proizvodi monterka nemirnica Josephine (Clara Gostynski), jedna od zaposlenica tvornice za izradu satova u gradiću u dolini podno švicarskog planinog lanca Jura krajem 19. stoljeća.

"Balansni kotačić, spirala, zaprečni sustav, sve to stvara tik-takanje sata. Zajedno definiraju frekvenciju sustava i brzinu okretanja kazaljki. Nemirnica s oprugom pričvršćena je na steznu čahuru u sredini, a s vanjske strane na vijak...", Josephine tumači mehanizam ruskom geografu i kartografu Pjotru Kropotkinu (Alexei Evstratov).

FILM: Unrueh; povijesna drama; Švicarska/, 2022. REŽIJA: Cyril Schäublin ULOGE: Clara Gostynski, Alexei Evstratov DISTRIBUCIJA: Discovery OCJENA: ***

Ukratko, mehanizam sata ne bi funcionirao bez nemira kao njegove pokretačke snage. S druge strane, naslov filma označava i društveni nemir, tj. bujanje anarhizma među radnicama tvornice, što će se odraziti na Kropotkina da i sam postane anarhist.

"Unrueh" je inspiriran memoarima jednog od najpoznatijih teoretičara anarhizma, ovjekovječenih u njegovoj knjizi "Sjećanja revolucionara".

"Otišao je u neku dolinu u Švicarskoj gdje žive samo urari i zemljoradnici, ondje je postao anarhist", likovi govore o Kropotkinu na početku filma i seciraju anarhizam. "Jeste li čule njihove ideje? Nešto poput komunizma, ali bez vlade. Žele izgraditi federaciju i decentralizirati vlast, stvoriti oblik lokalnih samouprava bez koncepta nacije, za razliku od Marxa i Engelsa koji nakon revolucije žele uspostaviti centralizirani oblik vlasti."

Schäublin je interesantno postavio "Nemir", nagrađen za najbolju režiju na prošlogodišnjem Berlinaleu, u sekciji "Encounters". Režiser je odrastao u obitelji švicarskih urara i to se osjeti u scenama minucioznog prikaza danas zaboravljene djelatnosti i umijeća konstruiranja satova s puno krupnih planova na podešavanje fragilnih vijaka, zupčanika i tome slično.

Mehanizam urarstva bolje je prikazan od anarhizma u filmu koji, unatoč redateljevim osobnim poveznicama, znade djelovati depersonalizirano, mehanički pa i razmjerno umjetno za jedan umjetnički uradak. Tome zasigurno pridonosi Schäublinova distancirana režija lišena emotivne konekcije s nekim likom, glumačka ekipa sastavljena mahom od neprofesionalnih glumaca te pomalo neprirodna digitalna fotografija i "cosplayerska" kostimografija na temu kasnog 19. stoljeća.

Pa ipak, "Unrueh" umije biti intrigantan u prelamanju urarstva i anarhizma, rane industrijalizacije i kapitalizma, tj. oslikavanju rađanja modernosti Zapadne Europe i svijeta. Vrijeme je novac i svaki radnik/radnica u tvornici je kotačić u stroju kapitalizma, ali i anarhičnog sata nepodešenog na tvorničko vrijeme kad se u njima javi otpor protiv nadzora i kontrole.

Priča lokalnog karaktera dodiruje se globalnog, od koordiniranog mjerenja svjetskog vremena do poruka kolega anarhista iz Amerike. Redatelj u povijesnom filmu daje širu sliku stvari koje dolaze (radnički pokreti, feminizam). Kazaljke sata pomiču se prema naprijed u "Nemiru".

Od Berlina do Splita

Cyril Schäublin (r. 1984.) bio je student Lava Diaza i sudionik Berlinale Talent Campusa 2010. godine. Njegov prethodni uradak "Those Who Are Fine" iz 2017. prikazao se na Split Film Festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 08:46