StoryEditorOCM
Film & TVnagrađivani film

Na premijeri ‘Strica‘ u Splitu s oduševljenjem dočekan legendarni Miki Manojlović, zvijezda večeri bio je i mladi Splićanin. U publici su viđena i poznata lica

Piše Jasenka Leskur
29. studenog 2022. - 23:23

U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u utorak je održana premijerna projekcija filma "Stric", nagrađivanog prvijenca autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Film je izazvao veliko zanimanje publike čemu je, osim pohvala filmskih žirija i već desetak osvojenih nagrada na međunarodnim festivalima, zasigurno pridonio i dolazak srbijanskog glumca Predraga Mikija Manojlovića u Split. Popularni glumac koji u filmu igra naslovnu ulogu strica dočekan je velikim aplauzom, a osim dvaju redatelja projekciji je prisustvovao i mladi splitski glumac Roko Sikavica.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Nakon projekcije je Alen Munitić, umjetnički direktor distributera, Kina Mediteran, potaknuo je kratki razgovor između filmaša i ljudi u publici, a po izjavi dvaju redatelja, imali su tremu uoči prvog prikazivanja jer splitsku publiku smatraju "zahtjevnom". No, sudeći po raspoloženju u kino dvorani, nije za to bilo potrebe.

Glumački veteran Miki Manojlović objasnio je kako se odlučio za suradnju sa talentiranim, ali ipak mladim autorima filma.

- Vrlo lako! Pročitao sam scenarij, našli smo se i to je bilo završeno. Zapravo, bio je to početak jednog zanimljivog procesa. Ako na snimanju nema istinske razmjene između glumca, redatelja, kamere i prostora – onda je dosadno. A ovdje je bilo vrlo intenzivno iskustvo – kazao je glavni glumac filma.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Roko Sikavica bio je od početka oduševljen scenarijem, no isprva mu je bilo malo šokantno što kao 28-godišnjak mora glumiti osmogodišnjaka u filmu. Uhvatila ga je panika, no ispalo je zanimljivije nego je isprva mislio, rekao je.

Upitani jesu li stvarajući "Strica" bili inspirirani filmom "Funny Games" Michaela Hanekea, redatelji su odgovorili da bi se prije moglo reći da im je cilj bio poigravanje sa živcima gledatelja i filmskim žanrovima.

- Zanimala nas je priča o paralizirajućem strahu od toga da se ne desi nešto gore koji stvara konformizam i održava status quo, otupljuje oštricu i održava tiraniju – objasnili su.

"Stric" je film koji se događa u božićno vrijeme, istovremeno crna komedija, horor i triler. Uz Mikija Manojlovića i Roka Sikavicu sjajne uloge ostvarili su i Ivana Roščić i Goran Bogdan.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 16:01