StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Najveći rizik‘: Osveta blizanca

28. svibnja 2022. - 14:36

Prednja strana VHS kasete "Najvećeg rizika" ("Maximum Risk", 1996.) sadrži natpis koji je povezao glavnog glumca i naslov filma. Na omotu videokasete stoji: Van Damme je spreman na "Najveći rizik". Hrvatski distributer fino se snašao prevodeći izvornu krilaticu filma "Suprotno od sigurnog".

No, oba natpisa nisu daleko od istine u kontekstu hollywoodskog prvijenca kultnoga hongkonškog redatelja Ringa Lama, čiji je "City On Fire" inspirirao Quentina Tarantina za "Reservoir Dogs". Van Damme je prihvatio poveći, ako ne najveći rizik i definitivno igrao na "suprotno od sigurnog" u vrlo solidnom, a podcijenjenom filmu "Maximum Risk", koji još uvijek funkcionira kao škola akcijske režije i više vrijedi od tuceta akcića Liama Neesona.

FILM: Maximum Risk; akcijski triler; SAD, 1996. REŽIJA: Ringo Lam ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Natasha Henstridge OCJENA: *** ½

Iako, na prvi pogled se možda tako nije činilo. Jer, "Najveći rizik" je bio, nakon "Teške mete" Johna Wooa, drugi film belgijskog akcijskog junaka s potpisom vrhunskoga hongkonškog filmaša. Bio je to i drugi film s Van Dammeom u dvojnoj ulozi blizanaca nakon, hm, "Osvete blizanaca".

Sukladno tome, mnogi su očekivali da će "Maximum Risk" biti "Hard Target 2" i "Double Impact 2" u jednom akcijskom filmu i da će nastaviti gdje je stao potonji, gotovo kao njegov neslužbeni nastavak. Otprilike, dva brata Van Dammea po cijeni jednoga i dvostruki udar "vandammage" akcijašenja u baroknom "slow motionu", od multiplih borilačkih ekshibicija, preko revolverašenja s duplim parom pištolja, do spektakularnih eksplozija.

Doznat ćemo s vremenom da je jednog brata, Mikhaila Suverova, posvojila ruska obitelj u New Yorku kad je bio dijete i on se priklonio lokalnoj mafiji kako bi opstao na ulicama Male Odesse, gdje "prežive samo snažni" (relativno slično kao Alex u Hong Kongu u "Osveti blizanaca").

Drugi brat je, pak, policajac iz Nice, Alain Moreau, u kojemu više ima Lyona iz "Lavljeg srca" (slika s beretkom na glavi iz vojnih dana) nego Chada iz "Double Impact". San snova za fanove akcije i Van Dammea bio bi da se njih dvojica udruže protiv ruske mafije, kao Alex i Chad protiv hongkonške Trijade u "Osveti blizanaca".

To se nekako i podrazumijevalo u "Najvećem riziku", posebice što je filmska tehnologija uznapredovala u proteklih pet godina da dva Van Dammea (uvjerljivije) podijele kadar. Međutim, Lam rasplinjuje snove i subvertira očekivanja već u uvodu filma kad Mikhail pogiba u bijegu od progonitelja na vrhuncu vrlo uzbudljive potjere kroz uske uličice i niz stube nekog gradića Francuske rivijere.

Nitko nije očekivao nešto tako kad je vidio Van Dammea: gledatelj je po "defaultu" računao da će nekako uspjeti barem umaknuti tipovima koji ga gone, ako ne i srediti ih, odnosno da će preživjeti smrtonosni prelet za upravljačem trokolice kad s propisne visine doleti u vjetrobransko staklo Forda Fieste.

Likovi akcijskih filmova već su padali s velikih visina i aterirali na automobile da bi preživjeli s lakšim ozljedama, recimo u "Prljavi igraju prljavo", ali jedan Van Damme smrtno je stradao, i to u prvih pet minuta filma. Gledatelj je iznenađen kao i Alain kad ugleda leš čovjeka identičan njemu.

"Tko je ovaj?" pita Alain. "Dobro pitanje", odgovara partner Sebastien (cijenjeni francuski karakterni glumac Jean Hugues-Anglade; "Betty Blue", "Nikita", "Killing Zoe") i postavlja misterij za Alaina: "Stranac strašno nalik na tebe, rođen na isti dan kao ti..."

Unatoč tome što ga Sebastien podsjeća da ovo nije njegov slučaj, Alain se smatra upetljanim ("Jesi li vidio njegovo lice?!") i odlazi kod majke koju glumi Stephane Audran, legenda francuske kinematografije i kućna glumica Claudea Chabrola. Od nje doznaje da je Mikhail njegov brat blizanac, rođen pet minuta poslije njega i dan na posvajanje nakon što majka nije imala sredstava skrbiti za obojicu.

Kako bi doznao tko je Mikhail zapravo bio i od koga je bježao, Alain preuzima njegov identitet i odlazi u New York ubaciti se unutar ruske mafije, što "Maximum Risk" pretvara u akcijski "undercover" triler tipa "Raw Deal", "State Of Grace" i "Point Break", ali s, dakle, karakternim "twistom" iz pera Larryja Fergusona, iskusnoga žanrovskog scenarista "Highlandera", "Policajca s Beverly Hillsa II", "Lova na Crveni Oktobar" i "Aliena 3".

Jedan veći ili manji "twist" za drugim prati "Najveći rizik" i ustoličuje ga na top-ten listi filmova iz opusa Van Dammea, koji je rijetko kada dijelio kadar s glumcima poput Angladea i Audren, ali i glumio kao ovdje prije "JCVD-a". Iz Van Dammea je Lam izvukao sve ono što su u njemu probudili Roland Emmerich ("Univerzalni vojnik") i Peter Hyams ("Vremenski policajac", "Iznenadna smrt").

Još tamo od "Kickboxera" Van Damme se nametao kao humaniji i poistovjetljiviji akcijaš od monolitnoga konkurenta Stevena Seagala, znao je krvariti i zaplakati, djelovati realistično, kao ljudsko biće, neovisno o nadljudskim borilačkim pokretima i mišićima, no to je rijetko tko primjećivao. Kad Alain kaže "nisam onaj za koga me smatrate", jer svi ga se boje i u njemu vide opasnog tipa Mikhaila, kao da riječi izgovara Van Damme koji ima jednu jako dobru intimnu dramsku scenu.

Alain se suzdržava pustiti suze nakupljene u očima dok sluša bratovu poruku na diktafonu i otkriva da je Mikhail tražio izlaz iz podzemlja i pokušavao ga kontaktirati nakon što je doznao da ima brata, ali u tome su ga spriječili ruska mafija i korumpirani FBI agenti (Paul Ben-Victor i Frank Senger iz npr. "Guštera" i "Leona profesionalca") protiv kojih je imao dokaze.

Dobar je trenutak i kad Alain izgubi kontrolu i zagleda se načas u svoj izobličeni odraz u zrcalu nakon što ga je razbio nekome o glavu i šokirao bratovu zaručnicu Alex (Natasha Henstridge; "Vrsta"). Moglo je biti još takvih trenutaka na temu dualnosti, pa i "zločina i kazne", posebice što se knjiga s potpisom Dostojevskog nađe u ruci vođe ruske mafije Dmitrija Kirova (David Hemblen), no moralo se paziti i na akciju.

Pa opet, akcija spada među najrealističnije iz žanrovske kinematografije devedesetih, što je bilo vidljivo još onda, kamoli danas kad je oko bombardirano CGI-jem. Akcijski realizam, vjesnik novomilenijske estetike akcije iz filmova o Jasonu Bourneu, prilično je izravan od prve do posljednje potjere koje su utjecale na "Ronina" i John Frankehneimer je, čini se, više gledao "Najveći rizik" nego "Francusku vezu".

Koreografija je brutalna u tjelesnosti, oslobođena "slow motiona", Van Dammeovih letećih kružnih i "špagata", najizrazitije u sceni hrvanja u ruskoj sauni, gdje Lam gradi most između "Crvenog usijanja" i "Ruskih obećanja", ali i kasnijeg revanša u dizalu. Lam je malčice suzbio hongkonšku rapsodijsku akcijsku stilizaciju, no HK stil režije povremeno suptilno izbije na površinu, u ponekoj egzekuciji automobilske jurnjave ili zumirajućem pokretu kamere koja prati munjevitu putanju metka od nišana srebrne "berette" do mete. "Najveći rizik" u takvim scenama pogađa "Tešku metu".

Junak s belgijsko-francuskim naglaskom

Realizam filma pospješuje i činjenica da Van Damme glumi francuskog policajca kako bi se "opravdao" njegov belgijsko-francuski naglasak, premda je glumac frekventno glumio likove "Frenchy" prezimena (npr. Christopher Dubois u "Zlatnom zmaju"). Nakon Ringa Lama, Van Damme je u Hollywood doveo i trećeg hongkonškog maestra akcije Tsuija Harka s kojim je snimio "Dream Team" i "Pakleni udar". P.S. "Maximum Risk" se prikazuje 29. svibnja u večernjem terminu na Doma TV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:18