StoryEditorOCM
Film & TVVRBOSKA FF

Na Hvaru počinje prvi otočki boutique filmski festival: cilj je doprinos kulturnoj ljetnoj ponudi otoka

Piše KULTURA SD
6. kolovoza 2024. - 18:06

U Vrboskoj na otoku Hvaru održat će se prvi otočki boutique filmski festival od 6. do 8. kolovoza. Posjetitelje očekuju recentni domaći i strani igrani i animirani naslovi, uz nekoliko revijalnih projekcija.

Otvaranje festivala započinje u utorak 6. kolovoza u 20.30 sati u pop-up ljetnom kinu ispred crkve sv. Marije, popularno zvane Tvrđave. Prva dva dana rezervirana su za ukupno 20 kratkometražnih igranih i animiranih filmova u natjecateljskoj kategoriji, koje će ocjenjivati renomirani žiri filmskih redatelja u sastavu: Milan Trenc, Judita Gamulin i Vuk Jevremović.

image
Vrboska FF

Zadnju će večer nakon dodjele nagrada uslijediti projekcije izvan konkurencije, filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” redatelja Nebojše Slijepčevića, prvog hrvatskog dobitnika Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu, te dugometražnog filma “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca, dobitnika tri Zlatne Arene. Posjetitelji će na kraju imati priliku prigodno uživati u manifestaciji Ples jedara, kada tradicionalni drveni brodovi s latinskim jedrima “plešu” u luci uz glazbu i rasvjetu.

image
Vrboska FF

Kratkometražni filmovi koje ćemo gledati pod zvjezdanim nebom ovog pitoresknog ribarskog mjesta zaista su šaroliki. Bit će onih koji su prikazivani na festivalima poput Berlinalea, Clermont-Ferranda, Tribece, itd., ali i jedna svjetska premijera – komedije s premisom da je nestalo vode u Splitu, redatelja Ante Marina, koji upravo završava debitantski dugometražni igrani film “Južina”. Bit će onih s budžetom od 1000 eura, ali i jedan s gotovo milijun. Gledat ćemo na velikom platnu ljeti aktualne vatrogasce, prvo plivanje u moru, kompleksne odnose među roditeljima i djecom, još kompleksnije među ljubavnim parovima, pogotovo kad ih nevolje snađu u nudističkom kampu…

image

Žiri Milan Trenc, Judita Gamulin i Vuk Jevremović

Vrboska FF

U najšarmantnije ljetno filmsko događanje bit će uključena i djeca uzrasta 8+ kroz posebnu radionicu animacije. Ciljevi VFF-a su promocija mladih autora, upoznavanje domaće publike s probranim recentnim filmskim ostvarenjima i doprinos kulturnoj ljetnoj ponudi otoka Hvara.

Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 10:40