StoryEditorOCM
Film & TVOD PAMELE DO MILIĆA

Na godišnjicu Oliverove smrti HTV priprema poseban koncert, svoju će posvetu u programu dobiti i Dino Dvornik, evo što smjenjuje Stankovića: naša novinarka je istražila što za ljeto spremaju tri nacionalne tv kuće

4. srpnja 2021. - 11:33
HRT priprema koncert Oliveru Dragojeviću u čast, 'Trag u beskraju', na treću godišnjicu njegove smrti, 29. srpnja  Tom Dubravec/Cropix

Balun pa svi ostali sportovi, krimi serije i razni dokumentarci uglavnom reprizni, festivali, turske sapunice i one domaće - ljetna je ponuda triju nacionalnih TV kuća, Hrvatske televizije, Nove TV i RTL-a.

HTV

Hrvatska televizija, nakon što 11. srpnja "odvozi" EURO 2020, sportske i ine snage s europske scene premješta u Tokio, gdje su, od 23. srpnja do 8. kolovoza, planirane 32. Ljetne olimpijske igre 2020. Srpanj, od 19. do 25., u znaku je tenisa, ATP Umaga. Kamere HTV-a su tradicionalno i u Sinju, gdje "306. Alka" "pada" 8. kolovoza, naravno u nedjelju.

Nakon toga "bojno polje" premješta se na travnate terene iliti finale europskog Superkupa, 11. kolovoza. "24. Maraton lađa", od Metkovića do Ploča, na rasporedu je 14. kolovoza, "Trka na prstenac" 23. kolovoza u Istri u Barbaru, i, evo, nogometa, ako računamo i Olimpijadu, i po četvrti put - Liga prvaka - play off utakmice, 18. i 25. kolovoza. Paraolimpijske igre održat će se od 24.8.do 5.9., uz kamere Hrvatske televizije.

Kako nije u sportu sve, HTV se potrudio ponuditi i dosta nota, festivala, serija igranih i dokumentarnih, uglavnom repriznih, većinom stranih, uz rijetki izuzetak "Čigre", autora Mladena Šuteja, što je kroz 21 nastavak zaplovila u ponedjeljak, 28. lipnja, oko 17.25 sati na Trećem.

"Sunčana strana Prisavlja 2021." vrti se uživo od 21. lipnja, od planiranih 19, očekuje nas još ukupno 16 glazbeno-filmskih večeri, posljednja je u nedjelju 19. rujna, u 20 sati, kada je zatvaranje manifestacije te predstavljanje jesensko-zimske sheme HTV-a.

U emisijama koje slijede, između ostalih, nastupaju i: "Psihomodo pop" i Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, "Bërbili“, Ansambl "LADO", Neno Belan, "Mayales"/Natali Dizdar i gosti, Zdenka Kovačiček i "Greenhouse Blues Band", Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Zbor HRT-a izvodi "Carminu Buranu”, "Komedija” izvodi koncert "Magic Broadway".

U četvrtak, 9.9. u 21 sat, u planu je koncert "Hipnotiziran” - Tribute to Dino Dvornik, u izvedbi Jazz orkestra HRT-a. Petak, 17. rujna, rezerviran je za splitski "TBF" i Jazz orkestar HRT-a, koji zajedno izvode koncert "Pozitivan stav". Obje večeri splitskoga predznaka dirigira Miron Hauser.

U planu je, naravno, i praćenje tradicionalnih ljetnih festivala: "61. Split 2021.", finalna večer na Prokurativama je u subotu, 10. srpnja, "24. Večeri dalmatinske šansone - Šibenik", 21. kolovoza, a, također, HRT priprema koncert Oliveru Dragojeviću u čast, "Trag u beskraju", na treću godišnjicu njegove smrti, 29. srpnja.

U planu je praćenje sljedećih kulturnih manifestacija: "Đakovački vezovi" - otvaranje (2.7.) + mimohod (4.7.), svečano otvaranje "72. Dubrovačkih ljetnih igara" (10.7.),  svečano otvaranje "67. Splitskog ljeta" (14.7), "55. Festival dalmatinskih Klapa Omiš" - finale ženske klape (16.7) te finale muških klapa (17.7), "46.Osorske glazbene večeri" - svečano otvorenje (20.7.), "55. Međunarodna smotra folklora" u Zagrebu (29.7.), "Aurea Fest Požega 2020., Zlatne žice Slavonije" (29.8.) te "56. Festival kajkavskih popevki - Krapina 2020., Nove popevke (10. i 11 9.) - dvije večeri.

image
Goran Milić
Facebook


Od repriznih dokumentaraca ide "What's Up America" barda Gorana Milića, a u reprizu će i drugi genijalac, Robert Knjaz i njegov dokumentarni serijal "Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac" (1/8) (HTV 1, 21.03, 12.7.). I, kako smo već prvi pisali, ni jedan ni drugi autor ne spava na lovorikama slave.

Prvi sprema "What's Up London, Berlin, Paris", na put planira krajem kolovoza, početkom rujna, dok je drugi već krenuo, snima ne samo drugu sezonu o životinjama već paralelno radi i "Osjećaje", 6 epizoda.

Od ponedjeljka, 12. srpnja, na HTV 1, u 22 sata, nakon Knjaza, ide "General" (2019.), repriza dramske serije u osam nastavaka. Svjetski mediji su 8. prosinca 2005. izvijestili da je uhićen optuženik za ratne zločine, hrvatski general Ante Gotovina, na Kanarskim otocima.

Njegov dramatičan život počinje šokantnom pogibijom njegove majke. S navršenih 18 godina pristupio je francuskoj Legiji stranaca. U jednoj je akciji teško ranjen, te je nakon toga otputovao kao vojni instruktor u Južnu Ameriku. Oženio se Ximenom u Kolumbiji. Za rat u Hrvatskoj 1991. slučajno je saznao. Vratio se u Hrvatsku i priključio Hrvatskoj vojsci ...

U naslovnoj ulozi je Goran Višnjić, igraju i: Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak.

Scenarist i redatelj je Antun Vrdoljak, fotografiju potpisue Vjekoslav Vrdoljak, glazbu Siniša Leopold, producent je "Kiklop film d.o.o.".

Očekuju nas, naravno, i premijere domaćih dokumentaraca, ukupno tri. Već od 20. lipnja, nedjeljom u 20.10 sati, emitira se "Budi nekome dom", 6 je nastavaka, scenaristica i redateljica je Andrea Ćakić.

Preko prijateljstva životinja sa oboljelima od demencije, djecom u domovima... dokumentarni serijal se pita: kako to da životinje uspjevaju doprijeti do mjesta u našem srcu koje sve češće ostaje zatvoreno za ljude?

Druga premijera je "Udomi me" od 8 nastavaka, scenaristica i redateljica je Maja Fišter, emitiranje nedjeljom, počevši od 1. kolovoza.

Dokumentarni serijal je o životinjama koje završe u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba, u Dumovcu.

'Kolaž o laži' umjesto 'Nedjeljom u 2'

Treća premijera je "Kolaži o laži", šest 50-minutnih epizoda, što će ići nedjeljom u 14 sati, umjesto "Nedjeljom u dva", talk showa Aleksandra Stankovića, koji, nakon 18. 7., uzima zasluženi ljetni predah.

U svakoj od šest epizoda, na ležeran i pomalo zabavan način, tematizira se odnos laži i istine, u primjerice dokumentarnom filmu, marketingu, vijestima, arhivskim snimkama, na društvenim mrežama... Redatelji serijala su Judita Gamulin i Nebojša Slijepčević, produkcija je "Eclectica" za HRT.

Igrane serije na HTV 1 su reprizne, "Amerikanci" (od pon. do pet., 23.30 sati), "Vjetar u leđa" (od pon. do pet.) te "Umorstva u Midsomeru (od pon. do pet., 15 sati).

Na HTV 2, tijekom EURA ići će "Dobra borba" (repriza) te premijera, sredinom kolovoza, u 20 sati. Reprize na Drugom su i: "Ray Donovan" oko 23.40 sati, "Sretnik" iza ponoći, "McMafija" od nedjelje, 4. srpnja, malo prije ponoći. Od 23. srpnja, na HTV 2 ide i "Rivijera", od ponedjeljka do nedjelje u 22 sata, najprije reprizna potom i premijera. Sredinom kolovoza, subotom i nedjeljom, planirane su i "Milijarde", u repriznoj četvrtoj sezoni.

Od kostimiranih serija, HTV2 će nedjeljom reprizirati "Jadnike" i "Poldarka".

Što se stranih dokumentaraca tiče, premijerno nedjeljom, do 4. srpnja, oko 11.25 sati, pratimo trodijelnu "Diana Story (Priča o Diani)"; sve ostalo su reprize, na HTV 1: "Velike mačke", 3 x 55', ""Ekspedicija sa Steveom Backshallom",   "Ekvator iz zraka", 4 x 52', "Serengeti", 6 x 52', "Utočište - Priče o opstanku u Alpama", 2 x 49', "Zemlja iz svemira", 4 x 52', "Čarobna Australija", 3 x 55', "Sedam svjetova jedan planet", 8 x 52', "Dinastije", 6 x 51', "Jedan dan u životu Zemlje", 2 x 48', "Zemljini tropski otoci", 3 x 51', "Sveta zemaljska čuda", 3 x 52', "Krtica", 2 x 65', "Gospodari vode", 1 x 52', "Svijet u doba Amazona", 1 x 53' te "Planeti", 5 x 49'.

HTV 2, također u reprizi, prikazuje "Taj divni svijet mladunaca", 6 x 44', "Ben Fogle - Ljudi od divljine", 6. sezona, šest epizoda, "Sredozemno more sa Simonom Reeveom" (1/4) (Petak, 9.7.) te "Najbolji britanski amaterski kuhari", prva i druga sezona..

NOVA TV i DOMA TV

Nova TV za vruće ljetne mjesece - najavljuje njihov PR odjel - priprema zabavni program uz brojna filmska i serijska osvježenja. Humoristična dramska serija "Kud puklo da puklo" će gledateljima osigurati dnevnu dozu zabave i smijeha uz nove zgode i nezgode dobro poznatih likova.

Pravo ljetno osvježenje na malim ekranima pružit će nove i uzbudljive serije strane produkcije, a jedna od njih je talijanska dramska serija "Doktor", koja je u posljednjih 13 godina rušila rekorde gledanosti na kanalu RAI, a inspirirana je istinitim događajem. Glavnu ulogu utjelovio je Luca Argentero. Tu je i lifestyle emisija "IN magazin", s morskim reportažama te novostima iz svijeta poznatih.

Ovoga ljeta, od ponedjeljka, 5.7., gledatelji će moći uživati i u novim turskim uspješnicama "U plamenu" i "Melek".

Priča o tri različita svijeta, tri snažne žene i jednoj noći koja će promijeniti sve - bit je nove hit dramske serije "U plamenu/Alev Alev" (2020.). Gledatelji će moći pratiti kako Džemre (Demet Evgar) s kćeri pokušava pobjeći iz nasilnog braka. Džem Bender, dobri Seit u seriji "Gulperi" će utjeloviti potpuno suprotan lik - Čelebija Kajabejlija, Džemrina supruga zlostavljača.

Nova TV ovoga ljeta donosi još jednu uspješnu tursku seriju - "Melek/Benim Adim Melek" (2019.), glavnu ulogu tumači poznata TV glumica Nehir Erdogan, koja će utjeloviti brižnu majku Melek Karadag, u nemilosti sudbine, ostavljenu i teško bolesnu. U seriji ćemo moći gledati i turskog pjevača Ahmeta Kutsija Karadoğana kao Halila Sirhana, za kojeg se Melek trebala udati te kazališnog i televizijskog glumca Kaana Çakira, koji će utjeloviti Melekinog supruga Alpaja Yildirima.

Priča je to o dvije obitelji Karadag i Širhan koje su bliske stoljećima i do čijeg je razdora došlo kada se kći obitelji Karadag, Melek, suprotstavila naredbi patrijarha u kojem živi. Melek se ne želi udati za Halila Širhana i na dan zaruka pobjegne u Berlin s Alpajem, kojega voli.

Doma TV nastavlja emitirati neke od najpoznatijih kriminalističkih i dramskih serija, a napete epizode serija "Gotham", "Castle", "Crna lista" i franšize "Navy CIS".

image
U plamenu 
NOVA TV

Srpanj je rezerviran i za kriminalističke serije "Glades", "CSI: Cyber" i humorističnu "Mladi Sheldon", a početkom srpnja, poslijepodne, kreće nova njemačka krimi-serija "Hamburg 112". Druga polovica kolovoza bit će u znaku nagrađivane serije "Sherlock i Watson".

Filmski hitovi nizat će se cijelo ljeto, više od 100 naslova donosi Nova TV. Među brojnim hitovima najviše će se istaknuti TV premijere filmova "Otmica u sumrak" i "Sve ih treba ubiti", a emitirat će se nagrađivani i žanrovski šaroliki naslovi, pa će tako "Čuvari galaksije", "Anđeli i demoni", "Zločesti dečki 2", "Kralj Arthur: Legenda o maču", "Spider-Man: Povratak kući", "Turist", "Ant-Man i Wasp", "Mamurluk", "Nestala", "'Obitelj Miller", "Fokus" i "Zvjezdani ratovi - Epizoda III: Osveta Sitha" biti samo neki od naslova tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Doma TV i tijekom ljeta - poručuju iz njihova PR odjela - izvrsne filmske naslove donosi svakog vikenda, a među njima će se istaknuti drame "Sedam duša", "Babel" i "Bliski odnosi"; akcije "Vojničina", "Iznad zakona" i "Mamac"; triler "Sakupljač kostiju"; horor "Ono" te kultni akciji triler "Oceanovih 11", s uspješnim nastavcima "Oceanovih 12" i "Oceanovih 13".

RTL, RTL 2 i RTL Kockica

Ljetna televizijska shema na glavnom kanalu RTL-a startala je 14. lipnja, od kada gledatelji mogu reprizno gledati drugu sezonu serije "Ruža vjetrova“.

Radnja je smještena u Split, a fokus je na ljubavnoj priči između djevojke Marije Mrčele (Marina Fernandez), koja bježi od nasilnog supruga Ranka (Miraj Grbić), i Šimuna (Zoran Pajić), koji je spašava. Sjajnu glumačku postavu čine i Slavko Sobin, Stojan Matavulj, Robert Kurbaša te mnogi drugi, a definitivno je najupečatljiviji lik NivesSeke Odak, koju je maestralno odigrala Nives Ivanković i čije su poštapalice našle primjenu u svakodnevnici gledatelja.

Serija se prikazuje od ponedjeljka do petka u 20 sati, odmah poslije središnje informativne emisije "RTL Danas“, a nakon "Ruže vjetrova“ gledatelji mogu pratiti međunarodno izdanje emisije "Ljubav je na selu“, 11. sezona, u kojoj farmeri hrvatskoga podrijetla iz različitih zemalja svijeta tragaju za svojom srodnom dušom.

Uvodna epizoda u 14. sezonu dokumentarne sapunice "Ljubav je na selu" (2021.) od 25 jednosatnih nastavaka emitirana je 27. lipnja, no preko ljeta neće se prikazivati. Gledateljima će se tako, između ostalih, predstaviti povratnik iz SAD-a koji je ondje živio gotovo 60 godina i radio za FBI, vozač dizalice, vodoinstalater, simpatični strojobravar i drugi.

Priča koja ostavlja bez daha: turska dramska serija "Majka/Anne" (2016.) - najava je RTL-a za nagrađivanu priču od 85 nastavaka, koja se emitira od 28. lipnja, radnim danom, u 13.10 sati.

Glavna junakinja, Zejnep (Cansu Dere), zbog trauma iz djetinjstva veoma je povučena. Po završetku fakulteta, kao fotografkinja se prijavljuje na projekt koji prati migracije ptica. Izvanredna Cansu Dere je u "Sulejmanu Veličanstvenom" utjelovila zanosnu Firuze, a u hit seriji "Ezel" je glumila Ejšan.

image
Majka 
RTL


RTL, također, od ponedjeljka do petka, u 23.05 sati, emitira "Kronike zločina/Forensic Files" (2018.), američko-hrvatsku dokumentarno-kriminalističku seriju od 50 polusatnih nastavaka, voditelj je Igor Ričko.

RTL će tijekom ljeta nuditi i bogat filmski program.

RTL 2. od 15. lipnja u udarnom terminu prikazuje seriju "Laži mi“, u nastavku ljeta uslijedit će i serija "Novak“, slijede "Teorija velikog praska“, "Prijatelji“ te "Dva i pol muškarca“, u brojnim sezonama.

Što se, pak, tiče RTL Kockice, od 14. lipnja "Naša mala klinika“ emitira se od ponedjeljka do petka u 20 sati, a od 20.55 tijekom cijelog tjedna kultna američka serija "Spasilačka služba 2.0/Baywatch“ (1989.), koja vjerojatno najviše asocira na zanosnu Pamelu Anderson u crvenom badiću.

Također, od ponedjeljka do petka kreće serija "Zvjezdane staze: Nova generacija“, dok će se vikendom od 20 sati prikazivati "Bibin svijet“. Nastavak vikend-večeri na RTL Kockici tijekom ljeta bit će rezerviran za "Simpsone“ te seriju "Obiteljski čovjek“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 22:52