StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Mortal Kombat‘: Daleko od ‘besprijekorne pobjede‘

15. travnja 2021. - 23:37

"Dolazi ovamo." – "Mortal Kombat" (2021.)

Razmjeri popularnosti još uvijek zvučne borilačke videoigre "Mortal Kombat" danas možda nisu toliko mjerljivi kao u devedesetima. Danas tzv. gejmeri igraju videoigre po kućama umrežavajući se preko interneta s ostalim igračima. U devedesetima su se videoigre igrale i u (video)igraonicama.

Potpisnik ovih redaka radio je u jednoj takvoj igraonici u ljeto 1997., kao "part time job" između mature i prve godine fakulteta. Videoigra "Mortal Kombat 3" bila je među najtraženijima za igranje, iako su se već pojavile pucačke atrakcije nove "first person shooter" generacije poput "Duke Nukem 3D".

FILM: Mortal Kombat; akcijska fantazija; SAD/Australija, 2021. REŽIJA: Simon McQuoid ULOGE: Lewis Tan, Jessica McNamee DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Tome je sigurno kumovao i uspjeh filma "Smrtonosna bitka" ("Mortal Kombat") iz 1995. godine koji je oduševio gejmersko-blockbustersku publiku diljem svijeta, a i dio strane kritike bio mu je naklon, poput uvaženog Genea Siskela i Rogera Eberta.

Splitsko kino "Marjan" bilo je fino popunjeno kad je igrala "Smrtonosna bitka" koja je "Mortal Kombat" likove ubacila u popkulturni "mainstream", proširila njihovu bazu fanova, lansirala karijeru redatelja Paula Andersona ("Na rubu horizonta", "Vojnik"...) i zacementirala ekranizacije videoigara kao budući filmski trend, od njegova "Resident Evila", "Tomb Raidera"... do – "Mortal Kombata".

Stari film je pripremio teren za novi riječima zlikovačkog čarobnjaka Shang Tsunga (Cary Hiroyuki Tagawa; sad ga glumi Chin Han) "Smrtonosna bitka se nastavlja". Koliko ima inkarnacija videoigre od 1992. naovamo, cca 20-ak, pravo je čudo da nije bilo više "MK" filmova i da je ovo tek treći po redu, snimljen u formi trendovskog resetiranja i franšiziranja serijala.

Stari "Mortal Kombat" je izašao u vrijeme dok se još nije toliko razmišljalo o nastavcima i franšizama, a novi je nastao u razdoblju kad je Marvel postavio temelje za izgradnju svemira i račvanje serijala na više odvojaka, što su preuzeli mnogi, od DC-ja do "MonsterVersea" (Godzilla i King Kong). Možda zato "Smrtonosna bitka" na novo gledanje djeluje nevinije, manje kalkulativnije od "Mortal Kombata", prvijenca redatelja Simona McQuoida.

Novi "MK" u startu previše razmišlja o nadolazećim filmovima umjesto da se fokusira na ovaj trenutačni, ponašajući se kao svojevrsni prednastavak, zagrijavanje za "main event", odnosno titularni turnir svih turnira u borilačkim vještinama s posebnim moćima koji se događa jednom u generaciji i okuplja odabrane borce i ratnike nadljudskih sposobnosti iz raznih (među)svjetova.

Razmišlja i da politički korektno zadovolji sve demografije i osvoji azijsko filmsko tržište pa je sada izraziti glavni junak Lewis Tan ("Wu Assassins", "Into The Badands") kao novi lik, MMA borac Cole Young, a Tadanobu Asano ("47 Ronina") glumi boga munje Raidena naslijedivši Christophera "Highlandera" Lamberta.
 

Vjerojatno nije slučajno što je Cole baš MMA borac, a ne akcijska filmska zvijezda kao Johnny Cage (Linden Ashby) u prethodnom filmu. Aktualni "Mortal Kombat" je fantazijsko-akcijski "martial arts" spektakl za eru nasilnih, brutalno-krvavih MMA borbi i ekstremnih filmskih akcija poput "Racije", dok izvorni "MK" pripada vremenu kad su u kinima vladale plemenitije borilačke vještine poput karatea, a Van Damme i ekipa nisu morali eksplicitno rascopati nečiju glavu da dokažu svoju borbeni premoć.

Da je ovaj film krvožedan, potvrđuje potez negativke Mileene (Sisi Stringer) koja oblizuje "sai" natopljen nečijom krvlju. U redu, "Mortal Kombat" je jedan od prvih sinonima za nasilnu videoigru sa svojedobno kontroverznom opcijom "dokrajčivanja" protivnika ("Finish him!") nakon "besprijekorne pobjede" ("flawless victory").

No, nasilje je ovdje važnije od borilačke koreografije koja bi predstavila jedinstvene stilove i sposobnosti boraca (ispaljivanje vatrenih kugli, metalne ruke, laserske zrake...), poput Liu Kanga, Sonye Blade, Jaxa Briggsa (Ludi Lin, Jessica McNamee, Mehcad Brooks) ili Kanoa (Josh Lawson). Film se isuviše zadovoljava prizornom eksplicitnošću, kao u sceni kad Kung Lao (Max Huang) prepolovi protivnicu ubojitim šeširom kojeg koristi stoput brutalnije u odnosu na to kako Marvelov superjunak Kapetan Amerika rabi svoj štit.

Redatelj se tu ugledao na (superiorniji) prošlogodišnji crtić "Legende smrtonosne bitke: Osveta Škorpiona", također u produkciji Warner Brosa. Međutim, "Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge" je bio kreativniji u svome fahu i približio Warnerov "mainstream" animirani film "animeu" iz "Kill Billa", dok su ovdje borilačke scene korektne, ali nimalo izuzetne.

Nedopustivo s obzirom da je "Mortal Kombat" u tom smislu trebao biti konkurentan filmovima kao što su "The Raid", "John Wick" ili "Atomic Blonde", a ne inferiorniji, i to ne samo njima, već takoreći i originalu, gdje se jasnije vidjelo tko se s kim tuče i kako, a tukli su se uz manju pomoć (danas demodirane) računalne kozmetike.

To je ironija budući da jedna od zvijezda "Racije" Joe Taslim glumi Bi-Hana alias Sub-Zeroa, negativca u stoljetnoj zavadi s drugim najživopisnijim liko Hanzom Hattorijem/Scorpionom (Hiroyuki Sanada; "Posljednji samuraj"). Povijesni prolog koji prikazuje kako je došlo do njihove zavade najbolja je stvar u novom "MK-u", svojevrsni akcijsko-historijsko-fantazijski "Posljednji samuraj" pa zločesti nindža može zalediti protivnike.

Specijalni efekti u novom "MK-u" su, dakako, znatno bolji, vidljivo i na primjeru računalno kreiranog monstruma, divovskog četverorukog kraljevića Goroa, koji bi se mogao naći u "Gospodaru prstenova" ili nekom drugom fantazijskom megaspektaklu. McQuoidov film je, dakle, vizualno i scenografski dvostruko blockbusterski spektakularniji (raznolike i sjajne australske lokacije), ali gotovo sve drugo je na strani Andersenova, uključujući osjećaj za maštu i zabavu u klasično filmskom smislu riječi.

"Why so serious", upitao bi Ledgerov Joker da uleti u "Mortal Kombat", a Deadpool bi sigurno likovima rekao da su "mračni", i pitao ih "Jesu li iz DC-ja?". Blockbusteri novog milenija postali su (pre)ozbiljni nakon Nolanova "Batmana", no dok nekima seriozan pristup pristaje, "Mortal Kombat" bi trebao biti više Marvel nego DC.

Čovjeku dođe da poželi opet vidjeti Lamberta kao Raydena i njegov nonšalantni "campovski" pristup ulozi boga munje nalik nekakvom šaputavom Isusu s (o)smjehom Beavisa ili Buttheada. Poželi i Cagea koji je bio "comic relief" i svojim metafilmskim provalama propitivao začudnosti "Mortal Kombat" svijeta kao supstitut za gledatelja neupoznata videoigrom.

Brooks pokušava biti Steve James ("Američki nindža") u ulozi Draxa, no to nije to. "Mortal Kombat" je ostvario prije "pirovu", nego "besprijekornu" pobjedu, ali završetak ulijeva nadu za novi serijal. Besprijekornu pobjedu možda ostvari nastavak. Dolazi onamo!

Van Dammeova kćerka na audiciji za ulogu

Van Dammeova kćerka Bianca je bila na audiciji za ulogu Mileene, ali je nažalost nije dobila, iako bi bilo štosno da jest nakon što je njezin otac glumio u ekranizaciji "Streetfightera", a i njegov "Krvavi sport" je bio inspiracija za "Mortal Kombat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 08:19