StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Miami Bici 2‘: Kraljevstvo za Borata

Piše Marko Njegić
22. ožujka 2024. - 12:08

Doživjeli smo i to da praktički paralelno imamo film u hrvatskim kinima i na Netflixu. "Miami Bici 2", "veliki hit koji ruši rekorde gledanosti u europskim kinima", krenuo je u domaću kinodistribuciju 14. ožujka i ravno šest dana kasnije (20.3.) postao je dostupan za gledanje i na streming servisu.

Valja reći da film nije vrijedan plaćanja kinoulaznice, a niti gledanja na streamingu, čak ni ako baš ništa drugo nemate za raditi treba biti posljednja opcija. Nastavak rumunjskog hita "Miami Bici" je grozota od komedije i zasad izgledan kandidat za prvo mjesto liste najgorih filmova ove godine, ispred "Mea Culpa". Sve je u njemu krivo, uključujući i službeni sinopsis koji nema veze s pričom. Sinopsis glasi ovako...

FILM: Miami Bici 2; komedija; Rumunjska, 2023. REŽIJA: Jesús del Cerro ULOGE: Matei Dima, Codin Maticiuc DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *

"Radnja prati dva Rumunja koji se žele preseliti u Los Angeles s namjerom da osnuju tvrtku za proizvodnju filmova koju bi mogli koristiti kao paravan za svoje ilegalne operacije s drogom. Ovo je Iliejeva ideja koja uvjerava Iona da mu se pridruži, znajući da su Iona oduvijek privlačile holivudske zvijezde. Stigavši u L.A. naši junaci susrest će jednu hollywoodsku zvijezdu i taj će im susret potpuno promijeniti život...".

Dva Rumunja (glume ih Matei Dima i Codin Maticiuc) doista se sele iz Miamija u Los Angeles, ali bez spomena osnivanja tvrtke za proizvodnju filmova i ilegalnih operacija s drogom. Dolaskom u L.A. sreću glumca Dannyja Treja ("Desperdo, "Od sumraka do zore", "Machete"), ali on ne glumi samoga sebe, nego lik znan kao Mr. Susan.

Trejo je mafijaš: Mr. Susan uvlači dvojicu Rumunja dublje u svijet "kardiologa", tj. pljačkaša kreditnih kartica, a jedan od njih je već dužan mafiji novac, onaj koji ne peče rumunjske ćevape i sudjelovao je u "napadu na Kapitol", drži se gesla "Bog, oružje i Donald Trump" i "želi Buzău (rodni grad u Rumunjskoj) načiniti velikim", čime će osvojiti srce zgodne striptizete (Charlotte McKinney; glumila u "Spasilačkoj službi" i "Otoku fantazija").

Spomen Trumpa sugerira određene političke subverzije u stilu superiornog "Borata" majstora grotesknog i improvizacijskog humora Sache Barona Cohena. Sjetimo se da se u "Boratu 2" Cohen maskirao u Trumpa, na koncu konca. Rumunji tipuju na "boratovski" humor, izgledajući u šarenim košuljama i s "kroksicama" na nogama "kao da se duga posrala".

No, "Miami Bici 2" nije ni izbliza tako dovitljiv u prikazu kako je to biti Rumunj u Americi, odnosno rumunjskom pogledu na američku (ne)kulturu na tragu kazahstanskog Boratovog. Film je isključivo prizeman, vulgaran, loše režiran i glumljen, lišen duhovitosti i koherentnosti, djelujući kao nasumično sklepan poluproizvod.

Načelno treba pozdraviti pokušaj rumunjske kinematografije da snimi nešto komercijalno/komično i odmakne se od dugog niza festivalskih art drama ("Smrt gospodina Lazarescua", "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana", "12:08 Istočno od Bukurešta", "Policijski, pridjev", "Bravo!", "Matura", "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", "Metronom", "R.M.N. Stanje nacije"), ali "Miami Bici 2" je nažalost čisti promašaj. Iako glavni likovi govore "ne želimo da Rumunjska ispadne loša", film je prikazao rumunjsku kinematografiju u nikad gorem svjetlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:12