StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Kako se riješiti Djeda Mraza‘: Božićni film po mjeri 2020. godine, akcijska komedija crna poput ugljena i zamotana u blagdanski poklon

25. prosinca 2020. - 23:52

Djed Mraz na filmu više nije bio isti nakon što je u "Santa Claus" kostim 1983. uskočio Dan Aykroyd u "Kolu sreće". Godinu dana poslije, tragična božićna priča lika Phoebe Cates u "Gremlinima" nagnala je gledatelja da vizualizira Djeda Mraza koji je zapeo u dimnjaku sa slomljenim vratom i poklonima u rukama, inače njezina oca koji je htio iznenaditi obitelj.

"I tada sam shvatila da ne postoji Djed Mraz", rekla je. Postojanje Djeda Mraza, onoga bajkovito-klasičnog, nastavilo se negirati sve više kako je svijet bivao sve lošiji i ciničniji, dajući priliku filmašima da udaraju kontru tradicionalnoj blagdanskoj "family friendly" ponudi.

FILM: Fatman; akcijska komedija; SAD, 2020. REŽIJA: Eshom Nelms i Ian Nelms ULOGE: Mel Gibson, Walton Goggins DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Novi milenij donio je pljačkaše u odori Djeda Mraza (crnohumorni akcijski triler "Pljačka stoljeća") i Billyja Boba Thorntona kao naslovni lik crne komedije "Bad Santa".

Negdje između tih dvaju filmova, s nešto drukčijim slikama i prilikama Djeda Mraza, pozicionira se ovogodišnji "Fatman" s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, koji se počinje prikazivati u domaćim kinima 31. prosinca.

Preveden "Kako se riješiti Djed Mraza", umjesto doslovno "Debeljko", "Fatman" je istodobno i crnohumorni božićni kvaziakcić i, još više, blagdanska crna komedija, makar neujednačeno miješao žanrove i, općenito, bio nefokusiran, ali je svejedno interesantan.

Obrastao u bradu za potrebe zadnjih nekoliko uloga ("Blood Father", "The Professor and the Madman"), "Mad Max" Gibson je idealni tumač Chrisa Cringlea/Djeda Mraza za ludi svijet današnjice, ma koliko njegov casting bio subverzivan s obzirom na nekadašnje glumčeve ispade.

Možda bi samo idealniji bio Bruce Willis kao netko tko je 1988., šlagvortom "Sad i ja imam strojnicu, ho-ho-ho" u "Umri muški", cementirao božićni akcijski film, porođen godinu ranije sa "Smrtonosnim oružjem", ali njemu, za razliku od Gibsona, brada ne stoji tako dobro i nije toliko "ludast".

Gibson je u "Kako se riješti Djeda Mraza" na domaćem terenu kao netko tko je, dakle, već glumio u blagdanskom akcijskom filmu i pucao u negativce rotirajući se po zemlji među božićnim drvcima na rasprodaji ("Lethal Weapon"), a i akcić s humorom boje ugljena nije mu stran ("Payback").

"Misliš da sam dobio posao jer sam debeo i razdragan", postavlja pitanje Gibson kao Cringle. Međutim, "Fatman" ne zamišlja Djeda Mraza kao akcijskog junaka, premda mu stavlja pištolj u ruku i predstavlja ga kako vježba pucanje u limenke da ostane u formi, podsjećajući na Clinta Eastwooda u sceni iz filma "Unforgiven".

"Nepomirljivi" su ponudili realističnu verziju kauboj(c)a, a "Kako se riješiti Djeda Mraza" daje moguću verziju titularnog lika iz stvarnog svijeta, neovisno o tome što ima čarobne moći samoizlječenja, zna sve o svakome koga sretne i posjeduje golemu snagu, što se u autoironične akcijaške svrhe pripisuje steroidima.

Iako ga "davanje poklona čini mlađim", Chris djeluje staro zato što su djeca sve zločestija i nezahvalnija, kao i sam svijet, više "naughty" nego "nice". Ogorčen i depresivan, izgubio je božićni duh u "najgoroj godini". "Božić je farsa, ja sam sprdačina, nema više prazničnog duha, altruizam ne donosi porezne olakšice", žali se Chris ženi, gospođi Cringle (Marianne Jean-Baptiste), zabrinut za njihove financije.

Od konzumerističkog "Santa Clause" biznisa svi zarađuju, a najmanje on, toliko da ne može platiti račun za struju. Realistični Djed Mraz sa svakodnevnim problemima običnog čovjeka, koliko već Djed Mraz može biti "realističan", vrlo je zanimljiva postavka filma, kao i to da Chris prihvaća ponudu američke vojske da njegovi vilenjaci izrađuju vojnu tehnologiju.

Zahvaljujući raspoloženom Gibsonu mogli bismo cijeli film gledati kao karakternu studiju sredovječnog Djeda Mraza koji je samo kotačić u vlastitu kapitalističkom stroju i zdvaja nad propadanjem društva. Postavka i karakterizacija je, međutim, tek fusnota za redateljsko-scenaristički dvojac Eshom Nelms i Ian Nelms koji veći naglasak stavlja na bizaran zaplet.

Razmaženi, narcisoidni i iritantni 12-godišnji klinac iz imućne obitelji Billy (Chance Hurstfield) pošizi zbog osvojenog drugog mjesta na školskom natjecanju i unajmi plaćenog ubojicu zvanog Skinny Man (Walton Goggins) da otme pobjednicu kako bi je, preplašenu, nagovorio da vrati nagradu.

Nakon što Billy za svoje nedjelo dobije ugljen od Djeda Mraza (dobro je i prošao!), odluči angažirati Skinny Mana da ubije "fatmana", a ovaj pristaje s obzirom da je i sam od djetinjstva ljut na njega jer ga je u njegovim očima iznevjerio kad nije dobio što je htio. Skinny Man je ekscentrični "hitman" koji bi volio da se nalazi u filmu Quentina Tarantina ili braće Coen: u slobodno vrijeme skuplja igračke iz radionice Djeda Mraza i ima hrčka kao ljubimca kojeg svugdje vodi sa sobom.

Nasilje je također "tarantinovsko" i "coenovsko", a kulminirat će u završnom akcijskom okršaju u kojem se ogleda sudar starog i novog svijeta, socijalizma i kapitalizma, tj. nekadašnjih moralnih vrijednosti i novovjekog nemorala utjelovljenog u modernim kapitalistima koji će napraviti sve da dobiju ono što žele, pa i pokušati ubiti Djeda Mraza.

Kad čovjek pogleda Billyja i Skinny Mana, jasno je zašto je Djed Mraz izgubio vjeru u čovječanstvo još i više nego što su ljudi izgubili vjeru u njega. "Fatman" je božićni film po mjeri 2020. godine, akcijska komedija crna poput ugljena i zamotana u blagdanski poklon. Ho-ho-ho, sretan nam Božić.

Nešto drukčiji blagdanski filmovi kao alternativne preporuke

Ako ovih dana niste u klasičnom božićnom filmu ("Sam u kući", "Vilenjak", "Zapravo ljubav" itd.) možete posegnuti za nekim od ovih raznoliko žanriranih naslova (melodrama, horor, komedija, akcija, fantazija, triler...) koji se odvijaju oko Božića, ali funkcioniraju kao blagdanska alternativa i mogu poslužiti kao nekakvo "zagrijavanje" za netipičnost "Kako se riješiti Djeda Mraza".

- "Carol" (2015.)
- "Crni Božić" (1974.)
- "Kolo sreće" (1983.)
- "Brazil" (1985.)
- "Smrtonosno oružje" (1987.)
- "Umri muški 1&2" (1988., 1990.)
- "Edward Škaroruki" (1990.)
- "Batman se vraća" (1992.)
- "Pakleni poljubac" (1996.)
- "Oči širom zatvorene" (1999.)
- "Pljačka stoljeća"(2000.)
- "Zločesti Djed Mraz" (2003.)
- "Cmok cmok, bang bang" (2005.)
- "Kriminalci na godišnjem" (2008.)
- "Iron Man 3" (2010.)
- "Mandarina" (2015.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:15