StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U VIDEOTECI

‘Kad zlo vreba‘: Istjerivanje vraga iz Argentine

Piše Marko Njegić
19. srpnja 2024. - 20:15
Machaco Films - Aramos Cine - Sh/christophel Collection/profimedia/Machaco Films - Aramos Cine - Sh/christophel Collection/profimedia

Posjednuće na filmu ima prepoznatljive demonske prizore od starog do novog ”Istjerivača đavola” i svega između poput serijala ”Prizivanja”. No, argentinski horor ”Kad zlo vreba” (”Cuando acecha la maldad”/”When Evil Lurks”) redatelja i scenarista Demiana Rugne razbija kalup posjednutosti.

"Kad zlo vreba" ne slijedi dosadašnja ”pravila”, već stvara nova, što koincidira s pričom filma koji je lansiran na festivalu u Torontu, a premijerno se pojavio u ”A1 Videoteci”, iako je bio idealan za premijeru u sklopu FMFS-ova programa ”Druga strana Mediterana”.

FILM: Cuando acecha la maldad; horor; Argentina, 2023. REŽIJA: Demian Rugna ULOGE: Ezequiel Rodriguez, Demian Salomon OCJENA: **** 

Naime, kad braća Pedro i Jaime (Ezequiel Rodriguez, Demian Salomon) iz ruralne argentinske zajednice nalete na demonski posjednutog seljaka u kući na osami nedaleko njihove, ovaj izgleda trulo, sav je natečen i pun gnoja, povećan za dva broja, što se reče.

”Truli” je prikladan naziv za groteskne abominacije poput njega u hororu u kojem se braća ne pridržavaju obreda egzorcizma, kao ni sam film, pripravan kreirati novu, vlastitu mitologiju (”nemojte ostaviti svjetlo, sjene prizivaju zlo”) i posjednuće pretvoriti u nadnaravnu pošast, pravu epidemiju posjednutosti.

Sedam je pravila za ophođenje s posjednutima, izgovorenih bez izraženog metafilmskog namiga ”Vriska”: 1) Ne koristite električna svjetla; sjene koje bacaju ih privlače. 2) Klonite se životinja. 3) Nemojte im nauditi. 4) Ne uzimajte ništa blizu njih; oni su vezani za to. 5) Nikad ne izgovaraj Đavolje ime. 6) Nikada ne koristite oružje; i sam ćeš umrijeti. 7) Ne bojte se smrti...

To što braća ne poštuju pravila ponekad rezultira njihovim nepromišljenim (pa i glupim) postupcima koji rezultiraju oslobađanjem čistog zla koje rađa još veće zlo, kao stvorenim da povremeno iziritiraju gledatelja uz redateljevu potrebu za objašnjavanjem efektno uspostavljene misteriozne mitologije, ali opet treba cijeniti da je Rugna poželio i uspio napraviti nešto drukčije na izlizanu hororsku temu i pospojio pošast i posjednutost na prilično jedinstven način.

Fanovi strave i užasa cijenit će i šokerski, surovi i krvavi pristup hororu po mjeri Georgea Romera (”Zora živih mrtvaca”) i Lamberta Bave (”Demoni”). Da će film biti brutalan jasno je u prvih pet-deset minuta nakon što braća pronađu seljanina kojeg je ”presjeklo nešto oštro”, a to je samo početak i osjetljivije (mlađe također) gledatelje treba upozoriti u kakav se film potencijalno upuštaju, s obzirom da ih čeka nešto neočekivano proganjajuće i nelagodno, što okreće želudac i neće biti svima lako probaviti.

Nitko nije siguran u ”When Evil Lurks”, ni trudnice ni djeca ni životinje. Štoviše, scena s trudnicom i sjekirom je nevjerojatna, kao i sekvencija s psom i djevojčicom. Gledatelj misli ”ma neće valjda?”, ali sluti da ”hoće” i njegove slutnje se ostvaruju. Praktični efekti su vrlo dobri i doprinose uvjerljivosti horora koji je ostvaren i pesimističnom, beznadežnom atmosferom opipljivog usuda na maloj skali s tendencijom da se proširi na cijeli svijet i otvori sama vrata pakla.

Redatelj izbjegava klišeje poput svećenika i molitve (”crkve su prošlost”), usput odašiljući žalce spram sustava koji ne mari za male ljude pa tako autoriteti nisu reagirali na prijavak prvog slučaja posjednuća dok se nešto možda još i moglo napraviti. Čini se i da je Rugna zamislio ”Kad zlo vreba” kao alegoriju na nedavnu pandemiju s motivima straha od zaraze, odnosno paranoje i nepovjerenja u zaražene. Vizija argentinskog horora je krajnje mračna. Nemojte ostaviti svjetlo, sjene prizivaju zlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 19:52