StoryEditor
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Južni vjetar 2‘: Ubrzanje u pola gasa

19. srpnja 2021. - 23:45

Pulski filmski festival nije još bio ni počeo, a premijerna projekcija nastavka srpskog megahita "Južni vjetar" se rasprodala. Naime, pet dana prije premijere i tri dana uoči početka Pula Film Festivala, planule su sve karte za "Južni vjetar 2: Ubrzanje".

Točnije, rasprodalo se 1500 raspoloživih ulaznica, koliko ove "novo(ne)normalne" godine može biti gledatelja u pulskoj Areni sukladno dopuštenju prema epidemiološkim mjerama. "Rasprodano", stajala je obavijest još 14. srpnja i karata otad nije bilo ni za lijek, iako su se mnogi raspitivali za njih na svakom kutku Pule.

FILM: Južni vjetar: Ubrzanje; akcijski krimi triler; Srbija, 2021. REŽIJA: Miloš Avramović ULOGE: Miloš Biković, Miki Manojlović OCJENA: ***

Pitanje "može li se nekako kupiti karta za 'Južni vjetar 2'?" postavljeno je i potpisniku ovih redaka koji je gledao film na jutarnjoj projekciji za kritičare i novinare u kinu "Valli". Ovakva jagma za ulaznicama ne treba čuditi. Prvi "Južni vjetar" iz 2018. najhitoidniji je srpski i regionalni blockbuster protekle dekade s više od pola milijuna gledatelja u srpskim kinima, točnije njih 618.415.

"Južni vjetar" je nadmašio velike hitove kao što su "Montevideo, bog te video!" i "Montevideo, vidimo se!", "Parada", "Mali Budo", "Taxi blues"... koji su, pak, ostvarili brojke veće od 500, 400, 300 ili 200 tisuća gledatelja u Srbiji, što u kontekstu hrvatskog filma zvuči kao teška znanstvena fantastika.

Žanrovac Miloša Avramovića je i u hrvatskim kinima imao veću gledanost od našeg najvećeg kinohita te godine, iako je zakasnio u distribuciju i mnogi su ga prije toga pronašli i pogledali nelegalno na internetu, kad je "procurio". Senzacionalni uspjeh "Južnog vjetra" potvrdio je glavnog glumca Miloša Bikovića u ulozi Petra Maraša kao najsjajniju srpsku (i regionalnu) zvijezdu i inicirao snimanje serije koja je sagradila čvrst most između prvog filma i planiranog nastavka, a prikazivala se i kod nas.

Sve ovo savršeno ilustrira potražnju za kartama, uz zadnje, ne i najmanje važno – "Južni vjetar (2)" je žanrovski uradak rađen ponajprije za (široku) publiku, za razliku od većine hrvatskih filmova, drama sklonijih festivalskom/art izričaju i auditoriju. Nastavak nije dojmljiv kao original, ali to je još uvijek žanrovski film kakvog hrvatska kinematografija jednostavno nema, pa se možda i zato uključila u njegovu koprodukciju.

Možda su očekivanja jednostavno bila prevelika i Avramoviću ih nije bilo lako ispuniti. A možda je kriv i podnaslov "Ubrzanje" ("Speed Up"), sugerirajući da će akcijski krimi-triler ovaj put biti dinamičniji, nabrijaniji, dati gasa do gole akcije koju je Avramović prilično umješno režirao u prethodniku s efektnom uporabom "slow motiona" u pucnjavi. "Ubrzanje" na koncu nije tako uzbudljiv film kao "Južni vjetar", vozi u pola gasa i treba mu vremena da ubaci u veću akcijsko-trilersku brzinu.

Prvi film je obilovao klišejima, no maskirao ih je dobitnim spojem globalnog i lokalnog, akcije, krimića i trilera te "tarantinovskih" dijaloga, likova ili situacija na autentični srpski način. Spoj ovaj put nije tako dobitan i žanrovska tipologija više dolazi do izražaja u zapletu u kojem Nenad (Luka Grbić) želi izići iz sjene starijeg brata i prestati biti "mali Maraš", i to tako da organizira preprodaju droge s Bugarima, što će poći naopako i on završiti kao taoc bugarskih gangstera.

Niz citata za pamćenje iznjedrio je prethodnik, bilo (crno)humornih, žanrovskih ili životnih, a u nastavku jedva da su dva zapisana u natuknicama tijekom gledanja ("Budi diskretan... Gdje da budem?", "Mesi kolače, bolje ti je!"), uz povremene srpske "ulične" fore Maraševa prijatelja Baće u tumačenju Miodraga Radonjića ("preveliko mudo").

Originalni film je imao i zvučniju srpsku glumačku ekipu (nedostaju Srđan Žika Todorović i Bogdan Diklić), s pokojnim Nebojšom Glogovcem u nezaboravnoj ulozi negativca kojeg bi i Tarantino volio. Naravno da je veliki Miki Manojlović i više nego dostojna zamjena za Dragana Bjelogrlića u ulozi Cara (zamijenio ga već i u seriji), ali Marašev gangsterski mentor premalo je zastupljen u nastavku.

Veći prostor je zato dobio šef svih šefova Crveni, što je maksimalno iskoristio njegov tumač Aleksandar Berček, djedica koji povlači konce iz sjene i stoluje u hotelu "Jugoslavija". "Srbija nema more. Ima Hrvatska. I tamo imaš ljude? Ja ih pravim", dijalog je između Maraša i Crvenog nakon što se radnja nakratko preselila u Lijepu našu, u Kastav, s kratkim pojavljivanjem Gorana Navojca.

No, "Ubrzanje" je još uvijek "Južni vjetar" i priča priču o "jebenim Marašima", mafiji, podzemlju, dužnosti i odanosti, mačizmu i testosteronu, gradeći staromodni muški, patrijarhalni žanrovski svijet do daljnjih nastavaka. Žene poput Petrove i Nenadove djevojke Sofije i Elly (Jovana Stojiljković, Anastasia Everall) u tom su svijetu tek privjesak za ključeve od brzog i ukradenog auta, a čak i kad se maše pištolja, brzo će shvatiti da to nije za njih. "Mesi kolače, bolje ti je". Ili "neće ništa da ti škodi".

Ovacije u pulskoj Areni

"Južni vjetar 2" je opravdao status najočekivanijeg filma na Pulskom festivalu, čak i više od toga. Ekipa je izazivala pažnju gdje god da se pojavila i dobila ovacije u Areni.

item - id = 1113899
related id = 0 -> 1137013
related id = 1 -> 1137373
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 04:01