StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

IZVAN SUMNJE Žena, Majka zmajeva, glumica

9. svibnja 2020. - 23:23

Majka zmajeva Emilia Clarke poletjela je na krilima Drogona s malog na veliki ekran davno prije isteka završne sezone "Igre prijestolja". Tranzicija se, nažalost, nije pokazala najs(p)retnijom. Iznimno popularna zahvaljujući ulozi Daenerys Targaryen u "Game Of Thrones", Emilia je pokušala iskoristiti "GOT" famu i brže-bolje se nametnuti kao transgeneracijska akcijska i romantična heroina, junakinja današnjih mladih, ali i njihove starije braće i sestara, tj. očeva i majki.

Clarke je, donekle prirodno, postala nova "majka budućnosti" Sarah Connor u petom "Terminatoru" i odigrala glavnu žensku ulogu u solo "Star Wars" filmu o, hm, Hanu Solu. Nijedan ni drugi blockbuster nisu ispunili blagajne prema previsokim očekivanjima producenata.

FILM: Above Suspicion; kriminalistički triler; SAD, 2019. REŽIJA: Phillip Noyce ULOGE: Emilia Clarke, Jack Huston OCJENA: ** ½

Romanse "Tu sam pred tobom" i "Last Christmas" bile su uspješnije s obzirom na odnos budžeta i profita (potonji je bio predbožićni megahit u našim kinima), no teško da su potvrdile Britanku kao istinsku filmsku zvijezdu, kamoli glumicu s velikim "G".

A kad je Emilija napokon zasjala kao prava (filmska) glumica u punijem smislu te riječi u kriminalističkom trileru "Izvan sumnje", taj film nije pošteno ugledao tamu kinodvorana, već ostvario krajnje limitiranu distribuciju i utržio mizernu zaradu od nekih 20-ak tisuća (ne milijuna!) dolara. Nadajmo se da će "Above Suspicion" imati više sreće u "online" videotekama, od Amerike do Hrvatske, ako ništa barem zbog Clarke koja je odigrala najzreliju ulogu karijere.

Emilia je bolja od filma snimljenog prema istinitoj priči s kraja osamdesetih u režiji poznatog australskog filmaša s hollywoodskom adresom Phillipa Noycea, veterana žanrovske kinematografije na razmeđi trilera i akcije čije naslove sigurno znate ("Opasno more", "Slijepa srdžba", "Patriotske igre", "Sliver", "Neposredna opasnost", "Svetac", "Sakupljač kostiju", "Mirni Amerikanac", "Salt").

Mlada britanska glumica je drukčija nego što je ikad bila kao Susan Smith, stvarna žena iz američkog gradića Pikeville na granici država Kentucky i Virginija te doušnica FBI-ja koju je iz nehaja umorio agent Mark Putnam nakon što se njihova afera otela kontroli.

Za nju je ovo uloga na tragu Jennifer Lawrence u "Zimskoj kosti", samo što, eto, nije stigla na početku karijere. Promijenila je Clarke čitav imidž (tamna kosa) i britanski akcent zamijenila za "seljački" američki kako bi utjelovila "low-life" ženu iz južnjačke zabiti, gotovo "white trash".

Slušajući je kako govori, počevši od uvodne naracije njezina lika, ne bismo nikad rekli da nije rođena na američkom jugu. "Znate li što je najgore kad ste mrtvi? Imate mnogo vremena za razmišljanje", pripovijeda Susan i postavlja temelje priče: "Ja sam obična djevojka iz običnog grada, ali stvari su otišle po zlu".

Paralelno s njezinim riječima Noyce oslikava stanje ruralne provincije gdje "možete organizirati spovode ili prodavati drogu otkako su zatvorili rudnike". "Katkad žalim što ne organiziram spovode", kaže Susan, ovisnica i samohrana majka koja živi pod istim krovom s ocem njezine djece i dilerom metamfetamina (Johnny Knoxville).

Zaplet počinje kad se u Pikeville doseli mladi FBI-jevac Putnam (Jack Huston) kako bi rasturio tamošnje raspačavače droge. Iako je Emilia deglamurizirala ljepotu, još uvijek je dovoljno lijepa da na čari njezina lika padne oženjeni agent FBI-ja (trudnu suprugu igra Sophie Lowe) i Susan od doušnice postane ljubavnica.

"Ako loviš negativce moraš biti pozitivac, zar ne", Susan opisuje "gospodina Savršenog" Marka koji je "samo želio biti junak", ali je prekršio prvo pravilo na relaciji agent-doušnica i na kraju iznevjerio i nju i ženu i samoga sebe te na kraju balade postao prvi i jedini FBI-jevac osuđen za ubojstvo.

Međutim, zavodljivi rizik njihove afere ne osjeća se kako bi trebao zbog jednodimenzionalnog Hustona i rutinske Noyceove režije. Nije problem u poznatosti priče, već manjku inspiracije da se stope film i život, krimić i drama, trilerske tenzije komercijalnog žanrovca i sociorealistički milje nezavisnog festivalca.

Priča je prava pravcata tragedija koja bi trebala investirati interes gledatelja i zgromiti ga jednom kad završi, ostaviti gorak okus u njegovim ustima, no to se baš i ne događa. "Izvan sumnje" je ispao standardan krimi-triler kakav je višestruko ispisao žanr, a ne život.

Više od 100.000 hrvatskih gledatelja za Emiliju

Emilia Clarke je ostvarila veliki uspjeh s filmom "Last Christmas" u hrvatskim kinima. Vidjelo ga je više od 100.000 gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 02:09