StoryEditorOCM
Film & TVVELIKI EKRAN

‘Ima filmova na TV-u i DVD-u, ali kino je druga priča‘: u ‘Kinoteci‘ održana prva post-koronska kinoprojekcija u Splitu i jedna od prvih u Hrvatskoj

Piše Marko Njegić
21. svibnja 2020. - 21:45

Splitska “Kinoteka” otvorila je “zlatna vrata” za publiku poslije dvomjesečne pauze, a u skladu s popuštanjem preventivnih mjera zaštite od epidemije koronavirusa. Čast da probije koronski led pripala je rijetkom rumunjskom žanrovcu “The Whistlers” Corneliua Porumboiua, poslastici za filmofile koji su, s maskama ili bez njih, došli ponovno uživati u magiji velikog ekrana.

Kinoprojekcija “Zviždača” prva je post-koronska u Splitu i jedna od prvih u Hrvatskoj.

- Nadamo se da su se ljudi zaželjeli kina i da će se publika vratiti. “Kinoteka” je prvo singl-kino u Splitu i među prvima u Hrvatskoj koje je otvorilo nakon stanke zbog pandemije – ponosno nam je istaknula Danijela Ćukušić, ravnateljica “Zlatnih vrata”.

- Preuzeli smo sve upute koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u vezi popuštanja mjera i po njima organizirali projekcije. Dezinficijensi su postojani u ustanovi, uzimamo kontakte svih posjetitelja kako bi mogli znati tko je bio na projekciji, napravljen je poseban raspored sjedenja s razmakom od metar i pol... – istaknula je Ćukušić.

I doista, film se prikazao sukladno aktualnim preporukama. U filmofilsko oko upali su dezinficijensi za ruke, knjiga za zapisivanje imena/kontakata posjetitelja te pleksiglas na blagajni, iza kojeg publiku čeka uvijek nasmiješena Anđa Milić kojoj ni maska na licu ne može sakriti osmijeh.

U optjecaju za prodaju samo je 40 ulaznica, dakle 40 sjedala (od mogućih 140-ak) kojih je ispunilo oko 30 gledatelja strateški razmještenih po dvorani.

Svatko od tih gledatelja zaželjeo se odlaska u kino(teku), među njima i gospodin Radovan, veliki filmofil i čest posjetitelj “Zlatnih vrata” i “Karamana”.

- Uspjeli smo nešto vidjeti u međuvremenu dok su kina bila zatvorena. Bilo je dobrih filmova na HTV3, gdje su terapijski krenuli s romantičnim komedijama pa se prebacili na ozbiljnije. Ja imam veliku kolekciju filmova na DVD-u, ali kad neki od njih dođe u “Kinoteku”, odem ga pogledati. Kino je druga priča – poantirao je Radovan iskonsku filmofilsku ljubav prema čaroliji velikog ekrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 02:39