StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Gru i Malci: Neustrašivi špijuni‘: Luđija samo za najmlađe

Piše Marko Njegić
9. srpnja 2024. - 19:15

Gru i Malci ponovno vladaju kinoblagajnama. Crtić "Gru i Malci: Neustrašivi špijuni" ("Despicable Me 4") preuzeo je štafetu od megahita "Izvrnuto obrnuto 2" i postao novi vladar box-officea s masivnom gledanošću i utrškom od čak 122 milijuna dolara u američkim kinima tijekom prvog, produljenog vikenda prikazivanja.

No od Grua i Malaca ništa se manje nije ni očekivalo. Prethodnih pet filmova iz bankabilne franšize o Gruu i Malcima/Minionsima, snimljenih od 2010. do 2022. u produkciji kompanije Illumination, zaradilo je više od jednu i pol milijardu dolara samo u Americi, nudeći načelno solidnu, premda ne i pixarovski iznimnu obiteljsku zabavu. Ukupna zarada u svjetskim kinima seže preko četiri i pol milijarde dolara.

FILM: Despicable Me 4; animirana avanturistička komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Chris Renaud GLASOVI: Rene Bitorajac, Hana Hegedušić DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

Nema što, Gru i Malci zasigurno su najpopularniji animirani likovi 2010-ih, ako ne i novog milenija uopće. Mlađi klinci ih obožavaju, napose anarhične Malce, prepoznajući u njima vlastitu sklonost tipično dječjim smicalicama, ludorijama i glupiranjima.

Djeci će i najnoviji nastavak Illuminationova hit-serijala "Gru i Malci: Neustrašivi špijuni" biti zabavan, ali starijim gledateljima bi sad već mogao biti pomalo naporan, "too much". "On se zabavlja, malo previše", citat upućen Gruovu sinčiću prenosiv je na cijeli crtić u režiji Chrisa Renauda (režirao prva dva dijela serijala te "Tajni život ljubimaca" i njegov nastavak).

Naime, "Despicable Me 4" zapostavlja sve na račun gegova i humora koji koketira sa zahodskim (mala i velika nužda) – priču, likove... Priča se, pak, račva na nekoliko podzapleta koji odvraćaju pažnju od centralnog, čineći "Neustrašive špijune" narativno (i karakterno) prenapučenima.

Osnovni zaplet tiče se negativca Maximea Le Mala koji drži Grua odgovornim za poniženje u školi i pokuša mu se osvetiti na godišnjici mature tako što ga napadne transformiran u čovjeka-žohara, ali Antizlikovska liga ga preduhitri i smješta u zatvor za superzlikovce, odakle će pobjeći ne bi li ispunio svoje "ja ću te uništiti" obećanje.

Antizlikovska liga seli Gruovu familiju na sigurno u bogataško predgrađe, gdje će se oni, s novim identitetima, tipa prodavač solarnih panela i frizerka, prilagođavati na normalan obiteljski život ("Ne smiješ biti gruišan") daleko od "opasnih misija i hvatanja zlikovaca", podsjećajući na Pixarove superiornije "Izbavitelje".

Treba proći praktički cijeli film da Maxine pronađe Grua i na njihov obračun otpada završnih pet do deset minuta, tako da se osnovni zaplet gubi u prijevodu nepovezanih podzapleta. Jedan se tiče susjedove kćerke koja želi postati zlikovka i ucjenjuje Grua kao bivšeg superzlikovca da joj pomogne ukrasti maskotu iz škole.

Drugi je vezan uz Malce: oni će biti pretvoreni u mutirane MegaMalce, spoj X-Mena i Fantastične četvorke, te kao takvi više uništavati nego superjunački spašavati sve oko sebe. "Zlo mi je od superheroja", kaže netko u crtiću, zgodno namigujući hollywoodskoj opsesiji superjunačkim filmovima.

Nađe se tu i tamo neki zgodan trenutak, primjerice da žena nalik Cruelli De Vil naganja Gruovu suprugu po supermarketu poput Terminatorice zato što joj je ona uništila kosu/frizuru ili da svi zlikovci (dirljivo) zapjevaju "Everybody Wants To Rule The World" grupe Tears Gor Fears, ali ovo je u totalu najslabiji dio franšize. Kako je Gru prestao biti Gru. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 07:33