StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Gradski kauboj‘ (2021.): Jahači iz Fletcher Streeta na duže staze

7. travnja 2021. - 23:26

Novitet na Netflixu dojahao je na popularni streaming servis nakon premijere na prošlogodišnjem Toronto International Film Festivalu. Festivalsko podrijetlo je primjetljivo u "Gradskom kauboju" ("Concrete Cowboy"). To je festivalska drama "indie" kakvoće na koju Netflix može biti ponosan.

"Gradski kauboj" ulazi u red solidnijih i interesantnijih filmova s logom streaming servisa unatrag pola godine koji ostaju neko vrijeme s gledateljem, smještajući se negdje iza "Iskopine", "Bijelog tigra" i "Mosula", odnosno uz "Savez sestara" i "Malcolma i Marie".

FILM: Concrete Cowboy; drama; SAD, 2020. REŽIJA: Ricky Staub ULOGE: Idris Elba, Caleb McLaughlin OCJENA: *** ½

Redateljski debitant Ricky Staub pokazuje stanovit potencijal, a uočio ga je i oskarovski nominent Lee Daniels ("Precious", "Batler", "Sjedinjene države protiv Billie Holiday"), producirajući njegov prvijenac. "Concrete Cowboy" se pojavio na Netflixu istovremeno s kinodistribucijom Danielsove drame o legendarnoj glazbenici Billie Holiday, no zapravo je sličniji drugom aktualnom filmu – "Nomadlandu".

Kao i "Zemlja nomada", "Gradski kauboj" nas upoznaje s jednom intrigantnom subkulturom/zajednicom ljudi u modernoj Americi, konkretno urbanim afroameričkim kaubojima koji već stotinjak godina žive u sjevernom dijelu Philadelphije, takozvanim Jahačima iz Fletcher Streeta.

I Staub je za "Concrete Cowboy" angažirao stvarne članove subkulture, tragom Chloe Zhao u "Nomadlandu" da film bude što autentičniji. Međutim, za razliku od "Zemlje nomada", profesionalni glumci su u debeloj većini u "Gradskom kauboju", predvođeni poznatim Idrisom Elbom i mladom zvijezdom Netflixove serije "Stranger Things" Calebom McLaughlinom.

Također, suprotno Zhao, Staub ne bira dokumentaristički izričaj, već filmski, melodramski, premda Jahači iz Fletcher Streeta zaslužuju takav pristup dok se o njima ne snimi dokumentarac i "Concrete Cowboy" je najbolji kad se bavi njima i zaranja u njihovu kulturu.

No, ekranizacija romana "Ghetto Cowboy" G. Nerija iz 2009. u startu uspostavlja melodramsku okosnicu klasične priče o odrastanju, ambijentiranu unutar jahačke zajednice. U strahu da će njezin 15-godišnji sin zaglibiti kao delikvent i da mu treba promjena sredine, majka (Liz Priestley) odvodi Colea (McLaughlin) iz Detroita u Philadelphiju kod otuđenog oca Harpa (Elba), vodećeg pripadnika Jahača iz Fletcher Streeta, koji se skrbi o konjima i jednog drži u kući na sinovo čuđenje.

Kad Cole, ubrzo nakon dolaska u Philadelphiju, sretne starijeg rođaka Smusha (Jharrel Jerome; "Moonlight"), sitnog kriminalca i dilera droge, jasno je kako će se priča razvijati. Ukratko, mladić će biti razapet između dvaju svjetova, jahačkog očevog i uličnog rođakovog.

Ulični svijet je satkan od teških klišeja, ma koliko Smush, zahvaljujući Jeromeu, bio nešto kompleksniji lik nego se na prvi pogled čini, kao i policajac Leroy (reper Method Man). Ni jahački svijet nije lišen melodramske tipologije, posebice kad Cole u konjušnici ostvari bliski susret s konjem opasnim i za najžešće jahače, a s kojim će se upravo on zbližiti i ukrotiti ga, ukroćujući usput i sebe.

Jer, "ovdje se ne krote samo konji", kako netko kaže Coleu, odnosno Jahači u svoje redove primaju problematične tinejdžere da bi ih sačuvali od ulice. Ipak, tipičan otac-sin odnos iz jahačkog svijeta uspijeva izazvati emociju zahvaljujući glumcima, napose stoičkom Elbi, koji ima jedan glumački sjajan monolog kad govori Coleu kako je dobio ime.

Usput, preko Harpa i Jahača redatelj oslikava njihovu vesternsku filozofiju o (kaubojskoj) prošlosti nekadašnjeg američkog Zapada, koja možda "nije sadašnjost", ali oni je svejedno pokušavaju održavati na životu. Film bi bio (još) bolji da je u potpunosti preuzeo štih suvremenog kaubojca kao nedavni, superiorniji američki nezavisnjaci "Jahač", "Mustang" i "Bik", s kojima je mogao tvoriti poker neovesternskih asova.

Elba je impresivan kao moderni kauboj i u starim kaubojcima lako bi bio junak veći od života, a i općenito je dojmljivo vidjeti vesternske izlaske i zalaske sunca među neboderima, naročito jahače u urbanom, gradskom okruženju da to nisu policajci na konjima. Staub je toga svjestan i u završnici orkestrira fantastičnu vestern scenu galopa Jahača iz Fletcher Streeta niz ulicu u usporenom pokretu.

Idris Elba voli biti kauboj

Idrisu Elbi se sviđa biti kauboj. Prije nekoliko godina glumio je Revolveraša u ekranizaciji Kingove "Kule tmine", a do kraja godine gledat ćemo ga, također na Netflixu, u još jednom vesternu "The Harder They Fall".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 11:22