StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Grad laži‘: Reperi su mrtvi, a Depp je opet živ

7. lipnja 2021. - 21:44

Njegova zvijezda je možda potamnjela zbog skandala, ali još uvijek nije ugasla. Novi film Johnnyja Deppa, dugo odgađani"Grad laži" ("City Of Lies"), dospio je na vrh top-liste gledanosti odmah po objavljivanju na stranim "video-on-demand" uslugama.

Vjerojatno će sličan uspjeh ostvariti i na hrvatskom "online" videotržištu i ući među "najgledanije" sad kad je stigao. Naravno, gledanosti je, uz zvjezdanog Deppa, sigurno kumovala i vruća tema filma – istraga još uvijek nerazjašnjenih ubojstava čuvenih repera Christophera Wallacea alias Biggieja Smallsa/Notorious B.I.G.-a i Tupaca Shakura.

FILM: City Of Lies; triler; SAD, 2018. REŽIJA: Brad Furman ULOGE: Johnny Depp, Forest Whitaker OCJENA: ***

Trnovit put do publike "Grad laži" je konačno priveo kraju. Film snimljen 2017. trebao je imati kinopremijeru koncem 2018., da bi ga snašao jedan peh za drugim. Najprije je bankrotirala produkcijska kompanija Open Road, zatim se Depp našao usred skandala sa suprugom Amber Heard, a potom se dogodila i korona.

Neki vjeruju da je odgodama kumovala i škakljiva tema umorstava slavnih glazbenika, odnosno s njome povezani labirintni prikaz konspiracije i korupcije unutar policije Los Angelesa koja je došla na loš glas početkom devedesetih (neredi 1991., Rodney King...).

Kako bilo, kompanija Saban je otkupila "City Of Lies" i film je spreman da pokuša odmrsiti klupko misterije i zavjere, nadahnut bestselerom "LAbyrinth" novinara Randala Sullivana. Depp nastupa u ulozi Russella Poolea, policijskog detektiva iz L.A.-a koji je surađivao na knjizi sa Sullivanom prema kojem je stvoren fiktivni lik novinara Jacka Jacksona u izvedbi oskarovca Foresta Whitakera.

Pooleova teorija bila je Biggie nije dao ubiti Tupaca tijekom svađe između Istoče i Zapadne obale, a prije nego je i sam ubijen, već da iza misteriozog ubojstva (obojice) repera stoji zavjera mogula glazbene etikete Death Row Records "Sugea" Knighta i korumpiranih policajaca iz Los Angelesa.

Redatelj Brad Furman, poznat po "Cijeni istine" s Matthewom McConaugheyjem i "Infiltratoru" s Bryanom Cranstonom, (de)konstruira tu teoriju i snima film kao konstrukt političke "conspiracy theory" trilernosti "JFK-a" Olivera Stonea i opsesivne, unedogledne proceduralnosti "Zodijaka" Davida Finchera koja se ovdje prenosi s policajca na novinara sa sve sličnijim uvjerenjima.

"City Of Lies" nije ni blizu impresivan kao "JFK" i "Zodiac", no dostatno je intrigantan i gleda se sa zamjetnim interesom, posebice ako niste vidjeli neke prethodne dokumentarce na ovu temu.

Usporedbe s "JFK-om" su evidentne sve i da netko u jednoj sceni ne spomene Kennedyja, počevši od centralne misterije atentata na slavne ličnosti, odnosno "umorstva poput ovoga" koje se "ne riješi samo ako ga policija ne želi riješiti", do Furmanove režije s povremenim posezanjem za crno-bijelim rekreacijama "koordiniranog" događaja i šaranjem po kronologiji, od prošlosti do sadašnjosti.

Protagonist Poole je Jim Garrison ovog filma, željan omogućiti pravdu za Christopherovu majku Volettu Wallace (glumi samu sebe). On istražuje zataškani slučaj, otkriva da je Death Row imao nedodirljive policajce na platnoj listi i izvodi zaključke nadomak moguće istine, a u njih gledatelj može vjerovati ili ne, ali će mu svakako dati materijala za razmišljanje i potaknuti osjećaj za pravdu/istinu, osobito ako je (bio) obožavatelj pokojnih repera.

S druge strane, fanovima Notorious B.I.G.-a i Shakura smetat će što su njih dvojica svedeni na fusnotu kako se "Grad laži" približava kraju (naročito Tupac) i priča se više fokusira na temu korupcije u losangeleskoj policiji u odnosu na misteriju tko ih je ubio.

Furman tu zamalo gubi konce filma koji spašava Depp u jednoj od boljih uloga posljednjih godina. Pitanje filma postaje i tko je ubio Deppovu karijeru. Glumac nije bio ovako dobar od "Crne mise" ili čak "Gangstera".

Nakon dugo vremena Depp je suptilan u ulozi koja zove u sjećanje "Donnieja Brasca", svakako glumčeve nastupe prije nego se počeo sve češće sakrivati ispod maski, ovisiti o "make up" majstorima i ulaziti u maniru (pre)otkačenih likova i karikaturu (serijal "Pirati s Kariba", "Charlie i tvornica čokolade", "Alisa u zemlji čudesa", "Usamljeni osvetnik"...). Pozdravimo njegov potencijalni "comeback".

Vječiti negativac kao policajac

U sporednim ulogama se nalaze Michael Pare, Shea Whigham i vječiti negativac Peter Greene, za promjenu u ulozi policajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 14:36