StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Five Nights At Freddy‘s‘: Jedna Noć vještica je dovoljna

Piše Marko Njegić
1. studenog 2023. - 22:50

Ready for Freddy, nema što. Prvo mjesto (američkog) box-officea preuzela je ekranizacija videoigre “Five Nights At Freddy’s” i privela kraju vladavinu koncertnog hita Taylor Swift. “Five Nights At Freddy’s” je ispao senzacija i ostvario najbolje otvaranje nekog filma u produkciji hiperproduktivne kompanije Blumhouse, specijalizirane za horore (od početka 2023. imala je “M3gan”, “Totally Killer”...).

Blumhouse je izvukao deblji kraj u duelu protiv Taylor Swift s novim “Istjerivačem đavola”, ali zato je “Five Nights At Freddy’s” ostvario uspjeh veći od očekivanog i nametnuo se kao udarni (pred)halloweenovski kinohit godine unatoč paralelnoj distribuciji/simultanom izlasku na američkom streaming servisu Peacock.

FILM: Five Nights At Freddy’s; horor; SAD, 2023. REŽIJA: Emma Tammi ULOGE: Josh Hutcherson, Piper Rubio DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

Zaradio je čak 78 milijuna dolara, što je rekordno otvaranje za Halloween vikend i neki horor PG-13 predikata, drugo najbolje za ekranizaciju videoigre nakon “Super Mario Bros. Film”, treće općenito kad je horor u pitanju (“Ono”, “Ono 2”) i peto u mjesecu listopadu (“Joker”, “Taylor Swift: The Eras Tour”, “Venom 2”, “Venom”).

Brojke, ustvari, ne trebaju toliko čuditi: videoigra je iznimno popularna, a “Five Nights At Freddy’s” je snimljen kao horor za mlađu publiku koja je u velikom broju napučila i hrvatska kina, točnije film je zabilježio posjet od 21.860 gledatelja u prvom vikendu prikazivanja.

Ovo je pokušaj nekakvog “family friendly” horora u stilu hitova osamdesetih s logom Spielbergove kompanije Amblin Entertainment, što sugeriraju i imena redatelja prethodno vezanih za projekt (Chris “Gremlini” Columbus, Gil “Monster House” Kenan) prije nego što je režiju preuzela Emma Tammi.

Zato ne čudi što je klinka Abby (Piper Rubio) opčarana “oživljenim” animatroničkim robotskim životinjama, od mede nadalje, iz nekoć omiljene obiteljske pizzerije s arkadnim igrama “Freddy Fazbear”, gdje njezin stariji brat Mike (solidni Josh Hutcherson) radi kao zaštitar.

“U redu je, oni se samo žele igrati”, uvjerava Abby. No, svatko tko je igrao videoigru ili pročitao sinopsis zna da to baš i nije tako. Roboti će, na koncu, u dometu PG-13 predikata, masakrirati nekolicinu lopova koji provalom u “Freddy Fazbear” žele izazvati da Mike dobije otkaz kako bi njegova teta Jane (Mary Stuart Masterson) dobila skrbništvo nad Abby.

Spomenimo i da je “Freddy Fazbear” bio zatvoren nakon misterioznih nestanaka djece u osamdesetima, kao i to da je otet Mikeov mlađi brat Garrett (Lucas Grant) koji mu se sve češće pojavljuje u snomoricama zajedno s nekim drugim klincima-duhovima otkako je počeo raditi na ovom mjestu.

Sve navedeno sugerira da je “Five Nights At Freddy’s” pretrpan za svoje dobro. I doista, film ne zna bi li bio hororčić o robotskim čudovištima, mračna nadnaravna misterija ili čak drama o (dječjim) traumama iz prošlosti s hvalevrijednom porukom da se treba fokusirati na sadašnjost i bliske ljude sada i ovdje.

Na kraju film nije dovoljno strašan za horor, niti spielbergovski emotivan, a i preozbiljan je za “B movie” premisu o zaštitaru koji mora preživjeti pet noći s ubojitim animatroničkim zvijerima. “Willy’s Wonderland” s Nicolasom Cageom bolja je i svakako zabavnija ekranizacija “Five Nights At Freddy’s” od ovog filma za jednokratno gledanje. Jedna noć (vještica) kod Freddyja je više nego dovoljna.

Matthew Lillard i Elizabeth Lail

Važnije sporedne uloge igraju i Matthew Lillard ("Vrisak") kao tip koji je Mikeu našao posao te Elizabeth Lail kao tajanstvena policajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:17