StoryEditorOCM
Film & TVKORONA I KINA

Filmovi su odgođeni, nisu otkazani, čekaju kino, a ne druge platforme: hrvatski filmski distributeri za ‘Slobodnu‘ o krizi izazvanoj pandemijom

Piše Marko Njegić
23. travnja 2020. - 23:45

Koronavirus je stopirao kinodistribuciju od Amerike do Hrvatske i dalje. Projektori su utihnuli, kina zatvorila svoja vrata, box-office izvještaji se prestali pisati. Globalna pandemija je uzela maha i ne nazire joj se skori kraj, time ni otvaranju kina, na žalost mnogih filmofila koji su ih fino pohodili, i to usprkos stalnoj konkurenciji individualnijih oblika zabave poput streaming servisa, video igara, pa i nelegalnih oblika poput piratizacije.

Protekla godina i početak ove bili su iznimno uspješni i u hrvatskim kinima i za neblockbusterske filmove. Dovoljno je reći da je "Joker" imao više od 200.000 gledatelja, Tarantino preko 120.000, a južnokorejski "Parazit" došao nadomak 50.000, čime je postao daleko najgledaniji film s neengleskog govornog područja u posljednje vrijeme.

Zatvaranje kina dogodilo se baš u krivom trenutku i povuklo sobom odgode distribucije filmova. Svako malo sijevne vijest da je odgođena kinodistribucija još jednog filma i prebačena za zadnji kvartal ove godine ili čak iduću.

Sukladno tome, a i potezima nekih studija da prebace recentne filmove iz zatvorenih kina na internet kako distribucija ne bi izgubila zamah ("Emma", "Nevidljivi čovjek", "Lov", "Izvan igre", "Bloodshot"), ali i upriliče paralelnu premijeru "online" i u rijetkim preostalim otvorenim kinima (nastavak hit-crtića "Trolls") odlučili smo doznati stav domaćih kinodistributera o cijeloj ovoj situaciji i posljedicama iste.

Konkretno, jesu li u kontaktu sa stranim kompanijama, vide li svjetlo na kraju tunela i što planiraju s filmovima koji su bili tempirani za skoru distribuciju – dati ih u “online” videoteke ili čekati kino?

- Nema tu neke pretjerane filozofije, filmovi su odgođeni, nisu otkazani. Na snazi su privremene mjere države kojih se moramo pridržavati. To kada prođe, a proći će, idemo dalje s kinodistribucijom. Za sada nismo dogovarali nikakve nove datume za odgođene filmove, jer se ne zna koliko će cijela situacija trajati.

Ali, filmove čuvamo za kino , jer ne vjerujemo da će sve skupa trajati dugo. Za to vrijeme imamo dva kabelska kanala koja ljudi mogu gledati u sigurnosti svoga doma i koje svakako preporučujemo – KinoTV na kojem prikazujemo nagrađivane i hvaljene filmove nezavisne produkcije, te DokuTV Odabrao Đelo Hadžiselimović gdje emitiramo najkvalitetnije dokumentarce iz cijelog svijeta.

Naravno, ne pravimo se da se ništa ne događa i shvaćamo ozbiljnost situacije za biznis, ali čvrsto vjerujemo da se radi o privremenoj situaciji, a ne o nečemu što će potrajati dugo vremena – veli nam Seid Ružić iz Discoveryja, kompanije kojoj je korona, među ostalim, poremetila početak distribucije filma "Časnik i špijun" Romana Polanskog.

- Svakako ćemo čekati kino – kaže nam i Mario Ljubić iz Continentala koji je distribuirao nesretni "Bloodshot", pušten u kinodistribuciju taman usred početka krize s koronavirusom.

- Akcijski SF s Vinom Dieselom započeo je lokalnu distribuciju kako je i planirano, 12. ožujka, paralelno s američkim otvaranjem, točno u jeku početka primjene mjera nadležnih državnih institucija te zaštitnih mjera od strane kinoprikazivača (potreban razmak između mjesta sjedenja, ograničenje od maksimalno 100 gledatelja u dvorani i sl.).

Unatoč svim negativnim kretanjima na kinotržištu, kinoprikazivačima i publici ponudili smo novi sadržaj na repertoaru u trenutku kada je to čak bilo u suprotnosti s ekonomskom logikom. Iako se film otvorio na prvom mjestu hrvatskog box-officea, logično, nije ostvario svoj potencijal u tom periodu.

U međuvremenu, uslijedila su privremena zatvaranja dodatnih kina te je distribucija navedenog naslova svedena na minimum dok se dvorane nisu zatvorile – prisjetio se Ljubić koji ne skriva zabrinutost.

- Svakako vlada velika neizvjesnost u filmskoj industriji, prije svega zbog činjenice što je teško procijeniti dokad će kina ostati zatvorena, a treba uzeti u obzir i činjenicu da će, jednom kad se i otvore, ljudima trebati vremena da vrate sigurnost i naviku odlaska u njih, ali i značajnih gubitaka od posljedica trenutne korona krize, iako je o konkretnim iznosima još prerano govoriti i teško ih je procijeniti.

Što se tiče Continentala, gledano iz naše perspektive kao regionalnog distributera, možemo ustvrditi da su te posljedice u svojim omjerima relativno jednako proporcionalne u svim državama u našem okruženju, iako ima nekih manjih razlika koje su uvjetovane različitim propisanim zaštitnim mjerama i odlukama o privremenom zatvaranju kina u pojedinim državama.

Ovisno o razvoju situacije za očekivati je da će doći do dodatnih usklađivanja datuma početka prikazivanja pojedinih filmova. Iz tog razloga konstantno pratimo stanje na kinotržištu i u svakodnevnim smo kontaktima s globalnim licencorom i lokalnim kinoprikazivačima. Svim akterima u industriji želja je da ova kriza čim prije završi, da se gubici minimiziraju, a publika sigurno vrati u kina kako bi mogla ponovno uživati u filmskim poslasticama na velikim platnima – otkriva Ljubić.

Danijelu Vinceković iz Blitza također brine nezavidna situacija bez presedana.

- Hollywoodski studiji i veliki producenti pomaknuli su filmove s planiranih datuma otvaranja na kasnije datume tijekom godine ili su ih trenutno ostavili bez datuma dok se ne vidi kako će se odvijati situacija s virusom, odnosno kada će biti jasnije kad će se kinodvorane ponovo moći otvoriti za javnost.

Otkazivanje produkcije i proizvodnje novih filmskih naslova, pomicanje projekata na kasnije datume na globalnoj razini dovest će u nadolazećem periodu do smanjenja ponude novih filmova u kinima, ukoliko taj najkritičniji period ne pokriju odgođeni filmski naslovi – govori nam Vinceković i nastavlja.

- Za tvrtke koje se bave kinodistribucijom i kinoprikazivaštvom posljedice su negativne, jer te tvrtke u navedenim okolnostima ne ostvaruju prihod, ali imaju fiksne troškove hladnog pogona, licence itd., odnosno ostvaruju gubitak u poslovanju.

Trenutačni podaci pokazuju da učinak koronavirusa neće biti ograničen te da će imati dugotrajne posljedice na audiovizualne djelatnosti, te da i u slučaju smirivanja epidemije u prvoj polovici godine ostvareni gubitak u tom razdoblju se neće moći nadoknaditi u budućim razdobljima.

Najveći problem trenutačne situacije jest neizvjesnost oko trajanja i opsega zaraze, s obzirom da neizvjesnost ima negativniji učinak od loših vijesti čiji se procjena i učinak može procijeniti.

Svakako, pratit ćemo razvoj situacije, te upute hollywoodskih studija i velikih producenata koje predstavljamo i prema tome prilagođavati našu buduću ponudu – najavljuje Vinceković i hvali kontinuirano ulaganje u nova kina, dvorane i usluge u zadnjih 17 godina koje su dovele do toga da danas Hrvatska ima najmoderniju mrežu kina, uspjele preokrenuti negativne trendove posjećenosti i trasirati uzlaznost posjeta.

Predstavnici distributerske kompanije Editus smatraju da je ograničavanje bilo kakvih okupljanja, pa tako i zatvaranje kinodvorana, jedna od neophodnih mjera u cilju zaštite građana, makar je ovo potonje u Hrvatskoj, regiji i cijelom svijetu nešto što je prije samo tri mjeseca bilo potpuno nezamislivo.

- Kao i najveći dio naših sugrađana u ovoj situaciji ponašamo se prije svega odgovorno kako bi zaštitili druge i sebe. Posljedice prekida kinodistribucije, kao i trenutak ponovnog početka rada, a pogotovo vraćanja obima posla na nivo prije COVID-19, u ovom trenutku ne možemo niti približno procijeniti.

Ipak, nadamo se da će kinoposao oživjeti ovog ljeta. S obzirom da na području Hrvatske i regije zastupamo Universal Pictures, te surađujemo s preko 100 nezavisnih producentskih studija i "sales agenata", pažljivo motrimo situaciju i u dogovoru sa spomenutim partnerima na dnevnom nivou korigiramo planove početka prikazivanja.

Za tržište Hrvatske nije predviđena strategija Universala da u SAD-u i nekim većim teritorijima mali broj filmova ponudi na određenim platformama istovremeno s kinodistribucijom. Na našem tržištu filmovi kojima je pomaknut početak prikazivanja neće biti dostupni na platformama nego će pričekati distribuciju nakon ponovnog otvaranja kinodvorana.

Sigurni smo da će filmska industrija preživjeti ovu epidemiju i da će kinodvorane opet biti mjesta druženja, odrastanja, zabave i smijeha – zaključuju optimistično predstavnici Editusa.

Navala hitova i gužva poslije pustoši

S Ljubićem smo se dotaknuli i dodatnog problema u ovoj situaciji. Najvjerojatnije će se zbog sada već brojnih prolongiranja dogoditi efekt da se u relativno kratkom vremenu u kinima nađe veći broj novih naslova te da, zbog takve dodatno zaoštrene konkurencije i bržeg izmjenjivanja novih ostvarenja na repertoaru, određeni filmovi ne ostvare potencijal koji bi mogli u uobičajenim okolnostima. No, o tom potom. Zasad je prioritet da se pandemija suzbije i kina ponovno otvore svoja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:27