StoryEditorOCM
Film & TVEKSKLUZIVNI INTERVJU

Donedavnu ravnateljicu ‘Zlatnih vrata’ dopala velika čast: pred odlazak u Berlin Tamara Visković otkrila nam je kako je odabrana u žiri Berlinalea

21. veljače 2020. - 17:45

Jubilarno 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu počelo je u četvrtak, 20. veljače, a u glavnom natjecateljskom programu će se za glavnu nagradu Zlatnog medvjeda natjecati 18 filmova iz 18 zemalja.

Predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija je britanski glumac Jeremy Irons, no u žiri programa Panorama ove je godine izabrana i Tamara Visković, voditeljica kulturnih aktivnosti Centra za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata te donedavna ravnateljica te splitske kulturne ustanove. Pred sam put u Berlin kratko smo – i ekskluzivno - popričali s Tamarom Visković.

Postali ste članica žirija u programu Panorama jubilarnog 70. Berlinalea. Kako je došlo do toga i kako to doživljavate?

- Međunarodna udruga art-kina (Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai) na Berlinaleu ima svoja dva tročlana žirija, koji dodjeljuju nagrade u programima Panorama i Forum. Udruženje također ima svoje predstavnike i u žirijima drugih festivala, Berlin nije jedini, ali je svakako među najznačajnijima. O sastavu pojedinih žirija odlučuju neovisna tijela udruge, na osnovu referencija članova. “Zlatna vrata” su u članstvo CICAE-a ušla 2016. godine.

‘Medvjedić mamac’

Tko je još s vama u žiriju?

- Kolege iz Njemačke i Nizozemske, Kevin Beck i Casper Houten.

Koliko filmova ćete i u koliko dana trebati odgledati? Što nagrada u programu Panorama znači redateljima i producentima?

- Ove je godine u konkurenciji 36 filmova. Svaka nagrada na berlinskom festivalu ima velik značaj, radi se o brižljivo selektiranim programima, te je već činjenica da je film uvršten u neku od programskih sekcija velika stvar. Berlinale je i najveći europski filmski market na kojem distributeri formiraju lijep dio svoje ponude za tekuću godinu, ali i stvaraju kontakte, upoznaju nove autore, dakle, mjesto koje bitno utječe na to koliko će neki film biti dostupan nekoj budućoj publici, a potom i na razvoj interesa publike.

Medvjedić je privlačan mamac...

- Da. Onaj medvjedić koji se pojavi na plakatu ili u traileru, bilo da se radi o filmu koji je nagrađen ili samo prikazan na ovom festivalu, velika je motivacija za filmofile. Baš kao što svaka od sekcija festivala ima svoj specifičan profil, tako su i nagrade koje se dodjeljuju diferencirane. Nagrade CICAE-a su specifične utoliko da, osim o svim onim kategorijama koje su već ugrađene u selekciju naslova, sadrže i taj, nazovimo ga, kinoprikazivački element. Žiri, dakle, na umu ima i pitanje – koji je to film koji bismo najradije prezentirali svojoj publici, koji bi najbolje odjeknuo među specifičnim gledateljstvom koje dolazi u art-kina i najviše zaslužuje biti u programu kina.

Odmak od mainstreama

Pitanje je, znači – što bismo mogli gledati u “Zlatnim vratima”?

- Filmovi iz ove sekcije Berlinalea su česti na programu “Zlatnih vrata”, i nije slučajno da se Art Cinema Award dodjeljuje upravo u sekcijama Panorama i Forum, jer tu su djela koja najbolje korespondiraju s nekom unutrašnjom logikom ovakve vrste kina. Žiriji udruge na svim festivalima teže k tome da promoviraju radove koji, u vremenu kad se ukus publike uglavnom formatira kroz globalnu ponudu visoke, tzv. super-produkcije, pripadaju manje prominentnim kinematografijama, sadržajno su i formom odmaknuti od mainstreama. S obzirom na to da udruženje broji više od 2000 kinoprikazivača širom svijeta, s više od 4000 lokacija za prikazivanje, takvo je priznanje velika prilika da film dođe do mjesta na kojima inače ne bi bio primijećen ili prepoznat. Posljednji film s ovih prostora koji je dobio Art Cinema Award je bio „Odvedi me na neko lijepo mjesto” bosanskohercegovačke redateljice Ene Sendijarević, na festivalu u Sevilli.

Ovogodišnje Berlinale je ukinulo nagradu koja je nosila ime Alfreda Bauera zbog otkrića njegove nacističke prošlosti. Kako gledate na te “kosture iz ormara” iz povijesti Njemačke? Bi li ukidanje takve nagrade iz takvih razloga bilo moguće danas na Balkanu?

- Svi bismo mnogo mogli učiti od načina na koji se Njemačka nosi s neslavnim dijelovima svoje povijesti. Otvoreno, promptno, bez ambivalencije. Mi smo daleko od toga, štoviše, sve dalje iz godine u godinu.

U Panorami će biti prikazani i filmovi „Otac”, koji je srpsko-hrvatsko-bosankohercegovačka koprodukcija, režisera Srdana Golubovića te hrvatsko-švicarska koprodukcija „Mare” redateljice Andreje Štak. Koliko današnji hrvatski film, po vama, korespondira s europskim filmskim kretanjima?

- Panorama je iznimno uzbudljiv program koji okuplja politički angažirane, estetski inovativne filmove sa svih krajeva svijeta, igrane i dokumentarne, te je za njega, figurativno rečeno, bitnije da film ne korespondira previše s trendovima, već da njeguje individualnost i odvažnost. Utoliko je sama činjenica da se neki naslov našao u toj selekciji već priznanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 17:05