StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Domaćinstvo za početnike‘: Makedonija ti pruža ljubav

Piše Marko Njegić
16. srpnja 2024. - 23:27

Predstavnik Sjeverne Makedonije za međunarodnog Oscara 2024. bio je film "Domaćinstvo za početnike" ("Domakinstvo za Pocetnici"/"Housekeeping For Beginners"). Do nominacije "Domaćinstvo za početnike" na kraju se nije dobacilo, ali je potvrdilo Gorana Stolevskog kao jednog od najpotentnijih filmaša današnjice iz regije i šire.

Rođen u Makedoniji, ali odrastao u Australiji, Stolevski se 2022. predstavio s čak dva filma, odličnim vještičjim folk hororom "You Won‘t Be Alone" i gay romansom "Of An Age", da bi sad napravio zaokret u smjeru komorne obiteljske drame. Svaki idući film Stolevskog razlikuje se od prethodnog, ali povezuje ih njegovo oko i osjećaj za osebujne likove pune mana i fino skockanu mizanscenu s kojima uvlači gledatelja u priču.

FILM: Domakinstvo za Pocetnici; drama; Sjeverna Makedonija/Poljska/Hrvatska/Srbija/Kosovo/Švedska/SAD/Australija, 2023. REŽIJA: Goran Stolevski ULOGE: Anamaria Marinca, Vladimir Tintor DISTRIBUCIJA: ZFF OCJENA: ****

U "Housekeeping For Beginners" Stolevski nas odvodi u kuću u Skopju koja funkcionira kao svojevrsno utočište za LGBTQ+ izopćenike konzervativnog sjevernomakedonskog društva. Gay, straight, bijeli, Romi, svi žive pod istim krovom u refleksiji mikrokozmosa današnjeg društva.

Glava kuće je sredovječna socijalna radnica-lezbijka Dita (Anamaria Marinca; glumila i u "Nećeš biti sama") koja živi s romskom partnericom Suadom (Alina Serban) i njezinom djecom, buntovnom tinejdžericom Vanesom (Mia Mustafa) i zaigranom klinkom Mijom (Dzada Selim) koja bi se mogla naći i u nekom Spielbergovu filmu.

S njima živi i Ditin gay prijatelj Toni (Vladimir Tintor; serija "Kumovi"), odnedavno i njegov mladi dečko Ali (Samson Selim) koji se dobro slaže s Vanesom i Mijom, a u kući često vise i Elena (Sara Klimoska; otkriće filma "You Won‘t Be Alone"), Teuta (Ajshe Useini) i Flora (Rozafë Çelaj).

Pratimo svakodnevicu disfunkcionalno funkcionalne familije u formi vinjeta iz života, posebice nakon Suadine smrti od raka gušterače, kad prema njezinoj želji Dita i Toni preuzimaju ulogu majke i oca Vanesi i Miji, što komplicira međuodnose i dovodi do određenih psiholoških i inih konflikata. "Dosta je više psihodrame", kaže Toni. Redatelj prikazuje kuću kao svojevrsnu užurbanu košnicu i odbija se povinuti trendovskoj političkoj korektnosti ("EU je stoput gora riječ od cigan").

Naprotiv, rečenicu "Pun mi je k.... političke korektnosti" čujemo najmanje jednom, ako ne i dvaput u filmu punom komešanja i nekontrolirano kontroliranog kaosa kojim redatelj suvereno vlada i "Domaćinstvo za početnike" djeluje prilično spontano i realistično, kao da je režirano i glumljeno u dahu, koliko god da je sigurno bilo ponavljavanja scena da se usklade partije glumaca itd.

Režija i gluma su ekspresivni, neovisno o tome što emocije nekih likova znaju biti i prigušene, konkretno Ditine. Prvakinja rumunjskog "novog vala" Marinca (Zlatnom palmom ovjenčana "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana"), koja je glumila i u hollywoodskim filmovima ("Srce od čelika", "Duh u oklopu"), kao i u "Nećeš biti sama", sjajna je kao lezbijska "mater familias" Dita.

Ona drži cijelu filmsku obitelj, pa i samu priču na okupu kad se u zadnjoj trećini zamalo počne raspadati zbog uvođenja nepotrebno mračnog podzapleta. "Housekeeping For Beginners" nije gotovo savršen film kao "You Won‘t Be Alone", ali na intrigantan način pun ljubavi oslikava autsajderstvo i postmodernu nuklearnu obitelj. Dobar film za upoznavanje s redateljem. Stolevski za početnike. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:22