StoryEditorOCM
Film & TVBITKA ZA PUBLIKU

Domaći film ‘Murina‘ među pet najgledanijih filmova u kinima proteklog tjedna. Pogledajte o kojim je brojkama riječ i gdje slijede svečane projekcije u rujnu

Piše PSD
31. kolovoza 2021. - 14:29

Film "Murina" započeo je svoj put po hrvatskim kinima.

Iz producentske kuće navode kako je start uspješan jer je film Antonete Alamat Kusijanović među pet najgledanijih filmova proteklog vikenda u Hrvatskoj.

Problem je samo u činjenici što su te brojke ipak skromne, jer je riječ o 3668 gledatelja. Naravno, taj će broj bitno narasti u tjednima prikazivanja, pa bi film nagrađen na filmskom festivalu u Cannesu mogao biti i hrvatski kinorekoder. Naravno, kada je u pitanju domaći film.

image
Antoneta Alamat Kusijanović i Danica Ćurčić na crvenom tepihu Sarajevskog festivala
 
Cropix

Nakon uspješnih prvih projekcija u dubrovačkom ljetnom kinu "Slavica", splitskom Ljetnom kinu "Bačvice" i na hvarskoj Venerandi, slijede svečane projekcije na tvrđavi Barone u Šibeniku (1. rujna), zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac (2. rujna) te u riječkom Art-kinu "Croatia" (7. rujna), koje "Murinom" otvara novu sezonu.

Uz svečane projekcije, na kojima će gostovati ekipa filma predvođena glavnim glumcima Gracijom Filipović i Leonom Lučevom, "Murina" je od 26. kolovoza svakodnevno na programu Kina Mediteran, CineStara i Cineplexxa te brojnih dvorana Kina Mreže u svim dijelovima Hrvatske.

Raspored projekcija stalno se ažurira i dostupan je na službenoj stranici filma na adresi www.murina.film.

"Murina" je svjetsku premijeru imala ljetos u Cannesu, gdje je nagrađena Zlatnom kamerom (Camera d'Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala.

Na Pulskom filmskom festivalu, publika je "Murinu" nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala.

Na Rab Film Festivalu "Murina" je odlukom žirija proglašena najboljim filmom festivala, a uskoro joj slijedi sjevernoamerička premijera na Toronto Film Festivalu i uzbudljiv festivalski i prikazivački put po svijetu.

Radnja filma "Murina" odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante, koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj.

image
Na gala premijeri filma 'Murina' u Cannesu
Irena Jelić

Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode, što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Film je sniman na Hvaru, Kornatima i Kalamoti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 05:48