StoryEditor
Film & TVGotova ‘Mostra‘

Dodijeljene glavne nagrade na 77. filmskom festivalu u Veneciji: Zlatni lav pripao filmu ‘Nomadland‘, najbolja glumica je Vanessa Kirby

Piše L.L.
13. rujna 2020. - 12:37
Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Film "Zemlja nomada" (Nomadland) koji govori o zajednici ljudi koji žive u kombijima, putujući golemim prostranstvom američkog zapada osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na 77. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

U filmu, kojeg je režirala Chloe Zhao, Kineskinja s američkom adresom glumi Frances McDormand koja je utjelovila udovicu u šezdesetima koja svoj kombi pretvori u mobilni dom s kojim putuje usput radeći razne sezonske poslove.

image
Cate Blanchett i Anna Foglietta
Alberto Pizzoli/AFP

Srebrni lav, velika nagrada žirija kojim je ove godine predsjedala Cate Blanchett, otišao je u ruke meksičkom redatelju Michelu Francu i njegovom trileru "New Order", dok je Srebrnog lava za režiju dobio japanski redatelj Kiyoshi Kurosawa za povijesnu dramu "Wife of a Spy".

Nagradu za scenarij dobio je indijski filmaš Chaitanya Tamhane za film "The Disciple", a posebna nagrada žirija pripala je ruskom filmu "Dear Comrades!" redatelja Andreja Končalovskog.

Britanka Vanessa Kirby (32) proglašena je najboljom glumicom za svoju ulogu u filmu "Pieces of a Woman" mađarskog redatelja Kornela Mundruczoa. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Talijan Pierfrancesco Favino za ulogu u filmu "Padrenostro," koji govori o traumatičnom djetinjstvu u Italji '70-ih godina.

image
Vanessa Kirby
Tiziana Fabi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 10:21