StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Die Hart 2: Die Harter‘: Umri hartovski

Piše Marko Njegić
27. srpnja 2024. - 20:24

Određena povezanost postoji između akcije komedije. U akcijskim filmovima junaci akcije često sipaju verbalne doskočice, a komičari u komediji znaju rastezati granice tjelesnog humora. Njihov spoj rezultirao je žanrom "akcijska komedija", iskovanim u drugoj polovici osamdesetih nakon što je "Beverly Hills Cop" postao megahit. Eddie Murphy spada među rijetke komičare koji se (s)nalazio u akciji od "48 sati" do četvrtog "Policajca s Beverly Hillsa", ali nikad nije želio biti "action star".

No, posljednjih godina upravo to želi Kevin Hart, komičar poznat po poštapalici "Oh, hell no!" i jedan u nizu pretendenata na titulu "novog Murphyja". Hartu je valjda dojadilo biti "druga violina" akcijskim zvijezdama poput Dwaynea "The Rock" Johnsona ("Tajna služba") pa je odlučio sam postati "action star" nakon zagrijavanja s komičnim akcićima poput "Ride Along" i "The Man From Toronto".

FILM: Die Hart 2: Die Harter; akcijska komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Eric Appel ULOGE: Kevin Hart, Nathalie Emmanuel OCJENA: **

Ispočetka se činilo da se Hart samo zeza kad je 2020. snimio metafilmski potentnu, ali u totalu osrednju akcijsko-komičnu seriju "Die Hart" kreatora Dereka Kolstada (scenarist "Johna Wicka") i Trippera Clancyja ("Stuber"), makar u njoj izjavio "Ja sam j..... akcijska zvijezda". Međutim, da komičar misli ozbiljno postalo je jasno kad je početkom 2024. izašao njegov akcić "Polijetanje" u produkciji Netflixa.

Nekoliko mjeseci kasnije, komični glumac se ponovno vratio u akciju s "Die Hart 2: Die Harter", filmskim nastavkom serije koji je postao hit na Amazonu. (Pod)naslov filma zgodno parafrazira "Die Hard 2: Die Harder", kao što se serija u igri riječi referirala na "Umri muški".

Bruce Willis je za Harta "jedna od najboljih akcijskih zvijezda svih vremena" i to je lijepa posvetica u meta filmu koji ima još takvih trenutaka pa se, recimo, restoran rezerviran za prvu akcijsku scenu zove "Jean Claude‘s" u čast Van Dammeu. Nažalost, "Die Hart 2: Die Harter" donosi malo toga što nije viđeno u seriji, odnosno druga sezona je montirana u film za Amazon Prime kao svojevrsni "re-release", što znači da uloge "ponavljaju" i Nathalie Emmanuel, Ben Schwartz i John Cena.

Nakon što je u prvoj sezoni takoreći glumio samoga sebe ili svoju blisku inačicu i bio u školi za akcijske zvijezde, a njegov trening je poznati redatelj odlučio snimiti u "cinema verite" stilu i revolucionizirati žanr, sada Hart želi napraviti to sam. Dakle, "cinema verite action film", ultimativni akcić s kojim će ući u anale žanra da mu ne bi više govorili kako se pravi da je akcijska zvijezda.

"Nisam prava akcijska zvijezda, ali ću biti", najavljuje Hart i u restoranu "Jean Claude‘s" demonstrira "real goddamn action" kad se iznenada pojave naoružani pljačkaši, premda se ispostavlja da su to glumci i da je sve inscenirano kako bi on zadivio šeficu studija sukladno konceptu "pretpostavljam da je ovo samo film".

Kad studio odbije financirati taj film, financijer postaje švedski producent (Greg Kriek) koji cijeni što je Hart napustio komediju radi akcije. "Ljudi gledaju filmove radi akcije", govori Šveđanin. Meta koncept je, ponovimo, potentan, ali neiskorišten da bi "Die Hart 2" postao novi "Last Action Hero".

Ideja za sirovi "cinema verite" akcić kao kontra generičkim računalno generiranim akcijama sa zelenim ekranima je dobra i hvalevrijedna. Ipak, umjesto da postane nešto poput realističnog "Bournea" na "mi smo u tome, ovo je film" meta razini "Posljednjeg akcijskog junaka", "Die Hart 2" više ispada streamingovski generičan komad filmića.

Treba cijeniti Hartovu posvećenosti da većinu toga izvede sam kao pravi "action hero" poput Tom Cruisea, premda daleko od toga da je prirodan i impresivan u akciji kao Wesley Snipes ili Denzel Washington i povremeno izgleda kao da je uskočio u dva-tri broja prevelike cipele.

Komedija je flah s tek mjestimice pametnim meta referencijama, a nijedna akcijska scena nije nešto uzbudljiva, osim možda kad film nakratko skrene prema serijalu "Saw" i Hart se nađe utamničen u rukama maskirana "dželata". Je li to najava da će se Hart prebaciti i na horor kao Chris Rock i složiti neko novo poglavlje "Slagalice strave"?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 20:58