StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Demoni‘ (2021.): Istjerivanje virtualnog đavola

30. srpnja 2021. - 22:19

"Nemoguće, ovo se ne događa." – "Demoni" (2021.)

Prema IMDb-u prvi datum kinodistribucije novog filma kultnog redatelja Neilla Blomkampa "Demonic" je 29. srpanj (Rusija), a Amerika je na redu tek 20. kolovoza. To znači da su hrvatska kina potencijalno prije svih na svijetu prikazala "Demone". Nemala ekskluziva s obzirom na Blomkampov status među filmofilima.

Južnoafrički redatelj i scenarist probio se 2009. na scenu sjajnim, alegorijskim znanstveno-fantastičnim akcijskim trilerom "Distrikt 9", osvojio box-office i četiri nominacije za Oscara, uključujući naj-film, scenarij i vizualne efekte. Doslovce peko noći Blomkamp je postao nova velika nada SF-a i posvetio mu se u narednim visokobudžetnijim projektima.

FILM: Demonic; SF horor; Kanada, 2021. REŽIJA: Neill Blomkamp ULOGE: Carly Pope, Terry Chen DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

"Elysium" i "Chappie" su, kao i "District 9", bili najbliže onome što se u žanru radilo nekoliko dekada ranije kad su Hollywoodom vladali njegovi nedvojbeni uzori Paul Verhoeven ("RoboCop", "Potpuno sjećanje"), Ridley Scott ("Alien", "Istrebljivač") i James Cameron ("Terminator", "Aliens").

Blomkamp je zatim trebao naslijediti Scotta i Camerona na redateljskoj stolici novog filma iz serijala "Alien" te snimiti direktan nastavak na "Aliens" koji bi ignorirao "Aliena 3" i "Aliena 4". Svako malo bi na internetu osvanule skice njegove vizije svojevrsnog "Aliena 2.5", da bi projekt nažalost propao kad se 20th Century Fox opredijelio za Scottov nastavak "Prometeja" ("Alien: Savez").

Potom je Blomkamp trebao naslijediti Verhoevena i režirati nastavak "RoboCopa" ("RoboCop Returns"), praveći se da "RoboCop 2&3" nisu snimljeni, kao ni remake, ali ni od toga nije bilo ništa. Par godina mu je otišlo u vjetar da zarola novi veliki film, da bi vrijeme kratio zanimljivim kratkišima.

A onda se prošle godine dogodila korona i stopirala velike produkcije. Željan novog filma, Blomkamp je na kraju napravio zaokret i tijekom "lockdowna" prošlog ljeta, dakle u punom jeku pandemije, u niskobudžetnoj produkciji, u tajnosti, snimio SF horor "Demonic", njegov prvi dugometražni film nakon "Chappieja" iz 2015. godine.

"Mogu se vidjeti kako snimam nešto kao 'Pad Crnog jastreba', ali mogao bi bez problema snimiti i horor", izjavio je on svojedobno i nedavno priznao da voli filmove strave a la "Paranormal Activity". "Demoni" jesu horor, no horor koji očijuka s fantastikom kako bi se Blomkamp osjećao kao kod kuće.

Očijukanje je rezultiralo neobičnim nadnaravnim "hi-tech" hororom na temu demonskog posjednuća koji interesantno, ali neujednačeno spaja "Istjerivača đavola", "Stravu u Ulici brijestova", "Čovjeka kosilicu", "Paranormalno" i "Possessora" koji je nedavno kod nas na "online" videotržištu bio preveden kao "Demoni", stoga je bolje da se distributer odlučio za naslov "Demonsko".

Dakle, egzorcizam, snovi i snomorice, virtualna stvarnost. "Nije san, ni stvarnost", glasi krilatica filma započetog noćnom morom protagonistice (Carly Pope) koja sanja otuđenu majku (Nathalie Boltt) i požar. Priča se zahuktava kad junakinja dobije poziv medicinsko-tehnološke klinike, gdje je njezina mama završila kao pacijentica i nalazi se u komi, pateći od "sindroma zaključanog čovjeka", s aktivnim umom, ali ne i tijelom.

Znanstvenici medicinsko-tehnološke klinike rade na najmodernijoj tehnologiji za "olakšavanje patnje pacijenata" i predlažu kćerki da snime njezin digitalni oblik, učitaju je u simulaciju i da uđe u um majke i porazgovara sa njom barem virtualno u "drugoj realnosti za sva osjetila".

Kad se to dogodi, kćerkino sjećanje se insertira u majčino i preklapa poput sna i jave, a u tom procesu se oslobađaju demoni njihove prošlosti, ne samo simbolični, već i doslovni, prijeteći izaći iz simulacije u stvarni svijet. "Cyber" demon(i)? Tako nekako, a tu su i specijalci, vojnici-svećenici, koje financira Vatikan.

Na trenutke se čini i da će "Demonic" postati akcijski horor virtualno s(t)imulirajuće vrste, simulacija ili rekreacija "REC-a 2", ali film ipak ne odlazi u tom pravcu, iako se u njemu već ionako puno/previše toga događa i Blomkampove ideje sve više luduju dok on eksperimentira s niskobudžetnim izričajem i sve manje se pridržava žanrovske kohezije pa i koherencije.

Ipak, mora mu se priznati da je u svom tom neredu uspio orkestrirati barem jednu scenu za mini-anale na razmeđi sna unutar sna i jave, najstrašniju ove godine, koja bi i vama mogla naježiti kožu od jeze. Scena je prava hororska. Demonska.

Stiže ‘Distrikt 10‘?

Neil Blomkamp ima ideju za nastavak filma "District 9" nazvan "District 10" i projekt se navodno već nalazi u pretprodukciji. Držimo fige da bude dostojan originala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 14:10