StoryEditorOCM
Film & TVFILMSKI VIKEND

Dalmatia Film Festival u Sutivan donosi oskarovce, domaće filmove i diplomski rad Beograđanke snimljen na Braču

Piše KULTURA SD
19. srpnja 2024. - 12:00

Ovogodišnja etapa Dalmatia Film Festivala počinje ovog petka u Sutivanu na Braču i na rasporedu je do nedjelje. Od dugometražnih filmova, DFF u Sutivanu prikazuje zvučne festivalske naslove koji su premijeru imali u Cannesu, Oscarom nagrađenu "Anatomiju pada" Justine Triet (19.7.), za Oscara nominirane Wendersove "Savršene dane" (20.7.) i "Himeru" Alice Rohrwacher (21.7.). 

U izboru kratkih igranih filmova, ove godine je dosta domaćih ostvarenja. Među njima je debitantski film Jakova Nole (Lukasovog sina) "Most", kao i "Splashback" dvojca Dino Julius-Luka Hrgović koji je najavio gostovanje u splitskom dijelu DFF-a u prosincu, kad će održati radionicu i otkriti svoje osebujne tehnike, rad s minijaturama, itd.

Od domaćih filmova na rasporedu je komedija "Šta će selo reć‘" redatelja Karla Gagulića, s glumačkom ekipom punom poznatih imena. "The Sea in Between" je slovensko-hrvatska koprodukcija u kojoj glumi Leon Lučev, a "Jurica" je zapaženi i nagrađeni dokumentarni film Marka Plejića, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

image

DFF Sutivan 2024.

Tu su i tri vrlo zanimljiva talijanska kratka filma "Icetea", "Street Food" i "Proof Of Love". Glazbu za potonji film je napisao Nicola Piovani, dobitnik Oscara za film "La vita e bella".

Svakog dana će se prikazati i jedan kratki animirani film iz najnovije svjetske produkcije. Prvog dana će to biti "Fiego and the Magic Fish", čiji je autor Joe Murray, proslavljeni američki animator, dobitnik dvije Emmy nagrade i kreator tri vrlo uspješne i popularne animirane TV serije.

Drugog dana na redu je kineski film XXXL, šarmantan film vrlo osebujnog likovnog stila, a trećeg dana najnoviji film slavnog Johna R. Dilwortha "Howl If You Love Me", poznatog po popularnoj seriji "Courage the Cowardly Dog" i po velikom festivalskom hitu "Dirty Birdy", a također je bio gost Animafesta.

Zanimljiv je i film "Tetka" redateljice Milice Spasojević, diplomski rad studentice režije na fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu kojeg je redateljica u cijelosti snimala na otoku Braču i imat će hrvatsku premijeru u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:34