StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Crveni zmaj‘: Kad ubojice (ne) utihnu

8. studenog 2022. - 23:15

Kanibalistički serijski ubojica, ikonički doktor Hannibal Lecter, ukazao se na velikim ekranima prije 20 godina u trećem i posljednjem filmu iz trilogije s Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi “Crveni zmaj” (“Red Dragon”, 2002.). “Crveni zmaj” je prednastavak klasika “Kad jaganjci utihnu” Jonathana Demmeja i “Hannibala” Ridleyja Scotta, snimljen prema prvom od četiri romana o najpopularnijem kanibalu iz pera Thomasa Harrisa u kojem umirovljeni agent FBI-ja Will Graham lovi serijskog ubojicu zvanog Zubić vila/”Tooth Fairy” uz asistenciju utamničenog dr. Lectera.

Umjesto da priča o Hannibalu “Kanibalu” ide dalje, ona se radije vratila na “Red Dragon” početak. Stvar je bila jednostavna prema hollywoodskoj matematici. Tada su postojala samo tri romana i lakše je ponovno ekranizirati “Crvenog zmaja” nego napisati originalnu priču kao nastavak “Hannibala”, kad je ni Harris nije napisao.

FILM: Red Dragon; triler; SAD, 2002. REŽIJA: Brett Ratner ULOGE: Anthony Hopkins, Edward Norton OCJENA: ***

Ponovno ekranizirati? Da, jer “Red Dragon” je 1986. pretočen u “Lovca na ljude” redatelja Michaela Manna (“Lopov”, “Vrućina”) s Williamom Petersenom (“Živjeti i umrijeti u Los Angelesu”), Brianom Coxom (“Naslijeđe”) i Tomom Noonanom (“Posljednji akcijski junak”) u ulogama Grahama, Hannibala i Zubić vile.

”Manhunter” je prilično opskuran film za širu publiku, stoga je “Crveni zmaj” mogao proći gotovo kao original s novim glumcima i redateljem, a ne remake ili drugo čitanje knjige. “Red Dragon” je manje dobar od prethodnika, onoliko koliko je režiser Brett Ratner (serijal “Gas do daske”, “Velika krađa nebodera”, “Daj mi sebe”, “Herkul”, “X-Men 3”) manje dobar od Manna, ali ispao je nemjerljivo popularniji, zaradivši 26 puta veći dolarski iznos.

Dok se teško uopće sjetiti kad je “Lovac na ljude” zadnji put prikazan na malim ekranima, “Crveni zmaj” se ovog mjeseca vrti na čak dva televizijska kanala, AMC-ju i Fox Movies, taman da se dvostruko proslavi 20. godišnjica filma. Takav obljetničarski tretman nisu dobili ni prethodnici “The Silence Of The Lambs” i “Hannibal”.

Kako “Red Dragon” stoji u odnosu na njih? Manje je psihotrilerski poseban u umnoj “cat and mouse” igri kao “Jaganjci” i “body” hororski osebujan kao “Hannibal”, no sasvim je solidan “serial killer thriller” s tenzičnom završnicom, bolji od ondašnje konkurencije (npr. “Paukova zavjera”).

Svakako, “Crveni zmaj” je bliži Demmejevu filmu nego Scottovu u egzekuciji nasilja i ugođaja, premda je “negdje između” u prikazu lika i djela jednog od najelegantnijih, najnačitanijih i najelokventnijih negativaca u povijesti. Iako provodi najveći dio filma u zatvoru kao kod Demmeja, Lecter je u uvodnoj sceni na slobodi slično “Hannibalu”.

Kamera ga pronalazi u publici koncerta simfonijskog orkestra, gdje mu uši bode izvedba jednog glazbenika, toliko da bi ga za kaznu vjerojatno volio nečim ubosti, možda i “pojesti njegovu jetru s mladim bobom i bocom chiantija” (“The Silence Of The Lambs”).

Nakon toga, Hannibalu na vrata pozvoni agent Graham (Edward Norton) u vezi savjeta oko niza kanibalističkih zločina. Točno u trenutku kad Graham shvati da je upravo Hannibal kanibal kojeg traži, Lecter potegne na njega nož i zaprijeti da će mu “pojesti srce”. Srećom, Graham se snađe, posegne za ukrasnim strijelama i uzvrati Hannibalu istom mjerom. Njihovo ne-prijateljstvo je uspostavljeno. Godinama kasnije, Hannibal je u zatvoru, a Graham se povukao iz FBI-ja i popravlja brodske motore.

Kad ga posjeti šef Jack Crawford (Harvey Keitel; u “Jaganjcima” Scott Glenn) i otkrije da novi serijski ubojica, “Tooth Fairy”, sije strah i trepet brutalno ubijajući obitelji i ostavljajući krhotine stakla u očima žrtava, Graham će se vratiti službi motiviran da zaštiti vlastitu familiju i potražiti savjet od Lectera koji isprve nevoljko pristaje, ali vidi u tome priliku za igru mačke i miša te potencijalnu osvetu kad preko pisama stupi u kontakt s Zubić vilom koji je njegov “najvatreniji obožavatelj”.

S jedne strane, Graham otkriva da se “Tooth Fairy” neće zaustaviti “jer ga to čini bogom”. S druge, Hannibal govori “on usavršava svoje metode, on evoluira”, a i podsjeća na Jokera Jacka Nicholsona kad pita Willa “Jesi vidio krv na mjesečini?” (“Jesi li ikada plesao s vragom na blijedoj mjesečini?”).

Lecter se ponešto komercijalizirao i Hopkins je postao sklon “one-linerima” u “trade-mark” ulozi, kao što se komercijalizirao i njegov serijal pa u jednoj sceni imamo veliku blockbustersku eksploziju kuće, a i franšizne referencije na “The Silence Of The Lambs” prilično su učestale u “Red Dragonu”, od pojave dr. Fredericka Chiltona (Anthony Heald) do Hannibalova odnosa s Grahamom i dalje.

Ipak, tako mora biti jer je Lecter sporedan lik u filmu i zato svaka scena s njime mora biti atrakcija i kompenzirati njegovu manju minutažu naspram “Hannibala” u kojem ga je publika zadnji put gledala. Minutaža je nešto veća od “Jaganjaca”, ali u tom je filmu Lecter je ostavio toliko snažan dojam da se činilo da je (duhom) prisutan u sceni čak i kad ga nije bilo za vidjeti ili čuti.

Ovdje se tako ne čini, a i odnos Hannibala i Grahama nije ni izbliza intrigantan kao Lecterova perverzna romantična povezanost s Clarice Starling, možda i zato što je Norton pouzdan, ali manje nadahnut nego u prijašnjim ulogama poput “Kluba boraca” i “25. sata”.

Srećom, Ratner i scenarist “The Silence Of The Lambs” Ted Tally kompenziraju to romantičnim odnosom Francisa Dolarhydea alias Zubića vile i slijepe Rebe McClane (Ralph Fiennes i Emily Watson; oboje odlični, najbolji u filmu). Reba ne može vidjeti da je Francis monstrum, psihopat poput Normana Batesa sa zmajem tetoviranim preko cijelih leđa, ali ga se ne boji dodirnuti.

Ona budi pomiješane osjećaje u njemu, pronalazi posljednje tragove njegove ljudskosti, zatomljene nakon neizrecivih zločina koji su inspirirali i Jigsawa iz “Slagalice strave”, najviše ono što je napravio tabloidnom novinaru Freddyju Loundsu (Philip Seyour Hoffman); zalijepio mu je ruke i noge ljepilom za kolica i poslao ga zapaljenog niz nizbrdicu.

Francis i Reba su nova “Ljepotica i zvijer” serijala, nasljednici Clarice i Hannibala koji pripremaju teren za njihovo (staro) ujedinjenje. Dr. Chilton obavještava Lectera da ga je došla vidjeti neka mlada žena iz FBI-ja. “Kako se zove?”, pita Hannibal prije nego “Crveni zmaj” utihne i “Jaganjci” vrisnu. Hello, Clarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 16:22